Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:148, Did:0, useCase: 3

Briest izmaiņas WRC: ātrumposmi turpmāk varētu nepārsniegt 10 km

Juris Grīns
Juris Grīns

Briest izmaiņas WRC: ātrumposmi turpmāk varētu nepārsniegt 10 km
Foto: AFP/Scanpix

Starptautiskās Automobiļu federācijas (FIA) rallija direktors Jarmo Mahonens apgalvo, ka nākotnē pasaules rallija čempionātā (WRC) vairs nav vietas maratonposmiem, turklāt tā vietā ātrumposmiem jākļūst vēl daudz īsākiem nekā līdz šim, kamēr sportistiem regulārāk būtu “jāatrādās” servisa parkā.

Mahonena vīzija ir regulāri servisa parki starp ātrumposmiem, savukārt ātrumposmu garumam viņaprāt vajadzētu būt mazākam par 10 km. Soms saka, ka tiem, kas vēlas īpaši garu ātrumposmu atgriešanos, vajadzētu pievērsties rallijreida sacīkstēm.

Mahonens saka: “Man žēl to teikt, bet, piemēram Lielbritānijā, cik ilgi posmu rīkotāji noteiks formātu? Velsas rallijā vienā no dienām ātrumposmos jāveic 140 kilometri un servisa parks ilgi netiek apmeklēts, bet pirmajā dienā tas nav iekļauts vispār. Es pilnībā saprotu iemeslu, kas aiz tā stāv, jo viņiem trūkst naudas. Bet no otras puses, ko darīt mums, vai mums ar to jāsamierinās? Līdz šim organizatoriem esam ļāvuši brīvu vaļu izmantot stiprās puses un veidot tādus rallijus, kādi viņiem pašiem patīk, taču jāatzīst, ka tā bijusi kļūda. Dažreiz tas nostrādā, bet dažreiz nē. Turpmāk nepieciešams rallijus standartizēt.”

Ar standartizāciju Mahonens pirmkārt domā ātrumposmu garuma striktu ierobežošanu, un tas nozīmē, ka nākotnē mēs vairs varētu neredzēt kaut ko tādu kā pērn Meksikas rallijā, kur viens no “dopiem” bija pat 80 km garš.

“Mans personīgais redzējums ir, ka to garumam nav jābūt vairāk par 10 kilometriem,” viņš atklāj. “Tad būtu daudz ātrumposmu un daudz jaunumu sociālajiem medijiem. Vai atceraties, kas bija pagājušajā gadā ar 80 kilometrus garo ātrumposmu Meksikā? Cilvēki pārstāja skatīties, jo viņiem palika garlaicīgi! Joprojām ir cilvēki, kas uzskata, ka ātrumposmos mums jānobrauc 900 km, tomēr rallijs piedzīvo evolūciju, un mēs nevaram atgriezties atpakaļ vecajos laikos. Rallijs, kādu to pazinām, vairs neeksistē. Tagad, ja pirmajā ātrumposmā zaudē desmit sekundes, ar to var būt beigusies cīņa par uzvaru. Tie laiki, kad pilots varēja prātot, ka visu ātrumu izliks tikai otrajā dienā, ir pagājuši. Šīs mašīnas nav domātas izturības sacīkstēm.”

Mahonens arī vēlas, lai katru dienu starp ātrumposmiem būtu “normāls” servisa parks, kura viesi un apmeklētāji varētu pilnvērtīgāk izbaudīt rallija atmosfēru, biežāk redzot pilotus ierodamies atpūsties, parunāt ar žurnālistiem un saremontēt tehniku.

Izmantotie resursi:
4rati - 4rati

  +1 [+] [-]

, 2017-12-07 10:39, pirms 6 gadiem
Es piekrītu, ka nevajag 80 kilometru garus dopus. Toties, ka tie nedrīkst būt garāki par 10 gan nepiekrītu. Biežāks servisa parka apmeklējums būtu O.K.

  +1 [+] [-]

, 2017-12-07 11:03, pirms 6 gadiem
“normāls” servisa parks, kura viesi un apmeklētāji varētu pilnvērtīgāk izbaudīt rallija atmosfēru, biežāk redzot pilotus ierodamies atpūsties, parunāt ar žurnālistiem un saremontēt tehniku.

Normāls rallija fans šēž dopā ar granti starp zobiem, nevis pēc katra dopa skrien uz servisa parku bildēties. Rallija atmosfēra rodas ātrumposmā, nevis servisa parkā vai diskotēkā!

  +1 [+] [-]

, 2017-12-07 11:15, pirms 6 gadiem
Rallija zelta laiki bija 80.gadi, modernie laiki līdz 90.gadu beigām, tukšie laiki pēc 2000.
Šobrīd rallijs taustās, ko darīt, jo ražotājiem nav interesanti. Ja agrāk visi rāvās uz ralliju, tad tagad pievienojas tikai pēc rūpīgas izvērtēšanas, vai vispār būs iespējams konkurēt. Ir jāatgriežas pie sensenās kārtības kā tas ir Velsas rallijā, kur vispār nelaiž servisa parkā, lai raļļotājs mazliet piedomātu, cik daudz riska uzņemsies. Un tad īsos dopos ir redzamas lielas laika starpības, jo viens mauc uz pilnu klapi, otrs piedomā. Un tad ir visiem iespējas. Līdzīgi kā Caune 20 gadus atpakaļ pēc pirmā dopa bija 2.vietā. Tas motivētu gan ražotājus, gan braucējus, kā arī būtu stratēģijas - maucam un po par rezultātu, un skatītājiem būtu akšns vietās, kur kļūdās.
Protams, ka ralliju nevar pārvērst pa rallijkrosu, kur vienā dopā nomauc 4-6 apļus ar kopējo distanci ap 5km, 4 kvalenes dod ap 20km + 5km pusfināls un 5 km fināls. Bet tieši rallijkross šobrīd ir vieta, uz kuru raujas visi ražotāji, jo viss ir kompakti, pārskatāmi, formātu ir iespējams pārdot TV.

     [+] [-]

, 2017-12-07 11:57, pirms 6 gadiem
Hm, WRC rallijsprints vai pat supersprints? 5 minūtes gari ātrumposmi? Nu domu var saprast - piloti varēs braukt ar lielāku atdevi, jo īsi ātrumposmi un bieži servisa parki. Šī brīža 20-30 ātrumposmu varēs vienkārši sadalīt divās vai trīs daļās, pa vidu ieliekot simbolisku 500 metru pārbraucienu. Piekrītu, ka 80 km garš ātrumposms 15 mašīnām no klātesoša skatītāja viedokļa ir absolūti neinteresants, bet nu šitais tomēr izklausās par traku. Tas taču krietni pacels izmaksas gan rīkotājiem, gan komandām. Man kā līdzjutējam daudz interesantāk ir rezultātos redzēt, ka garākā ātrumposmā pilots A ir atvedis pilotam B 15 sekundes, nevis piecos ātrumposmos pa trim sekundēm, kā tas būtu ar 10 km dopiem (un trīs sekundes jau būtu ļooti daudz).

     [+] [-]

, 2017-12-07 16:03, pirms 6 gadiem
archdevil rakstīja: Protams, ka ralliju nevar pārvērst pa rallijkrosu, kur vienā dopā nomauc 4-6 apļus ar kopējo distanci ap 5km, 4 kvalenes dod ap 20km + 5km pusfināls un 5 km fināls. Bet tieši rallijkross šobrīd ir vieta, uz kuru raujas visi ražotāji, jo viss ir kompakti, pārskatāmi, formātu ir iespējams pārdot TV.
Lai cik ļoti braukšana "uz aklo pēc leģendas pa dažnedažādiem ceļiem un neceļiem" būtu aizraujoša un sarežģīta, no skatītāja viedokļa apdzīšanas un kontaktcīņas būs daudz saistošākas par garām pabraucošu auto ik pa nelielam laika sprīdim