Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:148, Did:0, useCase: 3

Edijs Ošs iegādājas jaunu ''Škoda Fabia RX'' automašīnu un tēmē Eiropas RX virzienā

Gatis Liepiņš
Gatis Liepiņš

Edijs Ošs iegādājas jaunu ''Škoda Fabia RX'' automašīnu un tēmē Eiropas RX virzienā
Edija Oša jaunā automašīna

Latvijas autosportists Edijs Ošs iegādājies jaunu rallijkrosa automašīnu - ''Škoda Fabia RX''. Sportista plānos ir paredzēti starti Eiropas rallijkrosa čempionātā.

Otrdien, 5.janvārī, debiju Best4Sport.TV Facebook lapā piedzīvoja raidījums "RX Podkāsts", kurā ar autosporta pazinējiem tiks apspriestas aktuālas tēmas Latvijas un pasaules rallijkrosa virtuvē.

Šīs dienas raidījumā starp viesiem bija autosportists Edijs Ošs, kurš paziņoja, ka iegādājies jaunu Eiropas līmeņa Supercar automašīnu. Iepriekš Edijs sevi veiksmīgi pierādīja autokrosā, kļūstot par divkārtējo autokrosa čempionu, kā arī krosa komisijas kausa uzvarētāju. Šogad Edijs kļuva par Latvijas rallijkrosa Open RX kausa ieguvēju.

Lai noskaidrotu, kas šis ir par auto, kādi ir Edija mērķi un kādi ir plānotie starti šai sezonai, portāls Go4speed uz nelielu sarunu aicināja Ošu.

Edij, raidījumā dzirdēju, ka esi ticis pie jaunas un jaudīgas rallijkrosa automašīnas.
Jā, tā ir. Esmu iegādājies jaunu ''Škoda Fabia RX'' automašīnu.

Uzreiz tad jājautā - kādās sacensībās šogad plāno startēt?
Pirmo gadu domāju braukt tepat pa Latviju, Baltiju, tāpēc šobrīd plānā ir vairāk nekā desmit sacīkstes. Šī gada kalendārā esmu ielicis arī dažus posmus Eiropas rallijkrosa čempionātā, taču pagaidām nezinu, vai izdosies tajos piedalīties. Eiropas RX plānoju braukt nākamsezon.

Kad nolēmi, ka gribi iegādāties Supercar mašīnu?
Pagājušajā sezonā braucām ar īrētu Supercar mašīnu, un jāsaka, ka man viss patika – arī rezultāti bija salīdzinoši labi, tāpēc Baltijā varēju cīnīties par augstākajām vietām. Līdz ar to lēnām briedu uz to, ka ir jāskatās kaut kas pašam savs, līdz arī sanāca iegādāties jaunu ''Škoda Fabia RX automašīnu''.

Cik jaudīgs būs šis auto?
580 Zs un 900 Nm. Taču jāsaka, ka tad, kad šo auto uzbūvēja, kovida dēļ ar to īsti nesanāca pabraukt, līdz ar to tas kādu laiku stāvēja un gaidīja, kad varēs doties trasē. Līdz ar to pēc iegādes šobrīd mainām vairākas komponentes – uzlabojam amortizatorus, mainām dzinēju, jo pa šiem nepilniem diviem gadiem tehnoloģijas attīstās, tāpēc tām ir jāiet līdzi.

Auto būs līdzīgs kā lietuviešu ESmotorsport komandai?
Jā, šai mašīnai būs daudz komponentes kā ESmotorsport komandas mašīnai, kura arī startē ar ''Škoda Fabia''. Šo automašīnu pasūtīja pasaules RX braucējs startiem Eiropā, taču beigās ar to braukt nesanāca. Šo auto būvēja tas pats ražotājs, kurš uzbūvēja rallijkrosa mašīnu dāņu sportistam Ulrikam Linemanam, kurš šogad ar savu auto uzrādīja konkurētspējīgus rezultātus RallyX Nordic čempionātā un kurš bija ļoti apmierināts ar šo auto. Šī kompānija ne tikai būvē auto, bet arī apkalpo šīs mašīnas, ražojot ļoti labas detaļas.

Ar šo auto pats esi jau braucis?
Nē, vēl nav sanācis. Šis auto pagaidām ir nobraucis tikai divus testus.

Kad pats plāno nobraukt pirmos testus?
Februāra beigās vai marta sākumā plānojam pirmos testus.

Kā pašam liekas, kā šis auto izskatīsies uz Eiropas skatuves?
Uzreiz jāsaka, ka šai mašīnai šobrīd virsū nav pašas dārgākās komponentes – daudzām lietām ir vēl rezervīte, ko var uzlabot, pamainīt. Šobrīd domāju, ka Eiropas līmenī šis auto būs viduvējs, bet man šogad svarīgākais ir nobraukt pēc iespējas vairāk kilometrus un tad skatīties tālāk, un iet pa maksimumu. Nav jēga tagad sagrūst iekšā visu to labāko, ja vēl pats īsti neesi braucis ar šo auto un nezini tā spējas. Vienmēr varēs kaut ko papildināt, bet šogad tas nav mērķis.

Tad tālākie tavi plāni ir starts Eiropas rallijkrosa čempionātā?
Ja šogad viss būs kārtībā, tad nākamsezon skatīšos Eiropas rallijkrosa čempionāta virzienā. Tāds ir mērķis. Šobrīd gribu apbružāties un pierast pie tā visa jaunā. Šis gads būs domāts tam, lai veiktu eksperimentus.

Cik saprotu, tad autokrosam ir likts punkts?
Jā, autokrosam pēc pieciem gadiem ir likts punkts... Bija viens sportists, kurš bija gatavs iztīrīt manu garāžu, un viņš arī to veiksmīgi izdarīja (smejas).

Gan jau mantu pa šiem gadiem bija sakrājušās daudz.
Jā, bija gan. Riepas vien atdevu kādas 60-70 un vēl kādus 40 diskus. Tur bija ļoti daudz detaļu.

Edij, veiksmi un lai izdodas sasniegt iecerēto!
Paldies.

Izmantotie reusrsi:
Sākums - Go4speed

     [+] [-]

, 2021-01-08 06:39, pirms 3 gadiem
Negaidīta ziņa! Varbūt nākotnē vēl būs papildus interese sekot līdzi padaules RX posmiem. Man personīgi bažas, vai nebūs tikai tāds tūrists tajā Eiropā. Ja Ošs var atļauties RX auto, tad varbūt varam pat savu RX komandu veidot.