Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:148, Did:0, useCase: 3

Autors: Juris Grīns

Rihards Dainis priekšlaicīgi kļūst par Latvijas čempionu autokrosā

Rihards Dainis priekšlaicīgi kļūst par Latvijas čempionu autokrosā
Rihards Dainis
Foto: Malatesta Baltic

Šīs nedēļas nogalē Vecpils trasē aizvadīts Latvijas autokrosa čempionāta priekšpēdējais, piektais posms, kurā priekšlaicīgi par čempionu savā klasē kļuva Rihards Dainis, kamēr citās klasēs fantastiskas cīņas par titulu gaidāmas sezonas noslēguma sacensībās, kas notiks mēneša beigās Smiltenē.

Mini bagiju klasē Vecpils sacensību finālā uzvarēja Linards Jasons, bet aiz viņa ierindojās Matass Zavarskis, kamēr pirmo pjedestālu nopelnīja Henrijs Mūrnieks.

Apbrīnojams fināls tika sagaidīts B600 bagiju klasē, kur Jānis Baumanis kontrolēja situāciju līderpozīcijā, bet piedzīvoja dramatisku izstāšanos vien pāris metrus pirms finiša. Uzvaru līdz ar to guva Kaspars Meņģelis, kurš pirms tam bija apdzinis Lauri Brikaini. Brikainis gan finišu sasniedza trešais, jo viņam garām bija aizbraucis arī Jānis Geisters. Ceturtais finišēja Gatis Geisters, kuram tagad kopvērtējumā 12 punktu pārsvars pār brāli Jāni Geisteru, bet vēl par punktu mazāk Meņģelim.

VAZ Klasika klasē pirmajā aplī finālā sagriezās vairāki braucēji, to vidū tā brīža kopvērtējuma līderis Andris Krieviņš. Tiesneši ziņoja, ka viņu sagriezis Andris Ozoliņš. Tikmēr lielisku uzvaru, aiz sevis noturot Kalvi Tētu un Jāni Lindi, izcīnīja Edijs Zimza. Krieviņš tika līdz piektajai vietai, bet kopvērtējumā pirms pēdējā posma viņš par vienu punktu atpaliek no Tēta, kuram 58 punkti, bet trešajā vietā esošajam Lindem 51 punkts. Cīņa par titulu solās būt ļoti spraiga.

Open 4500 klasē bija vērojama tikai divu braucēju cīņa, turklāt Jānim Veģerim sanāca falšstarts. Apbrīnojami, ka viņam un Armandam Plūmem divatā izdevās sarūpēt šovu skatītājiem. Veģeris startā pēc falšstarta bija piesardzīgāks, rezultātā Plūme izvirzījās vadībā. Brauciena vidū Veģeris atrada brīvu iekšmalu un aiztraucās konkurentam garām, taču drīz pēc tam Plūme konkurentu sāka stumt un iestūma valnī. Veģera mašīna apstājās un Plūme kļuva par uzvarētāju. Tiesneši sprieda, ka sods nav piemērojams.

Vēl viens dienas un visa čempionāta šoks tika sagaidīts Open 2500 klasē, kur Ints Jeršovs startā izvirzījās vadībā un devās pretī uzvarai. Tikmēr Jānis Kozlovskis startā daudz zaudēja un, mēģinot visus apdzīt, sagriezās, turklāt vēlāk to atkārtojot vēlreiz. Drāma turpinājās ar abu izstāšanos, līdz ar to starp Jeršovu un Kozlovski sezonas kopvērtējumā saglabājas divi punkti. Vadībā nonāca Jānis Dreimanis, taču drīz kļūdījās Gvido Saulīša izdarītā spiediena dēļ un zaudēja vairākas pozīcijas. Finišā Saulītim pirmā uzvara, otrais finišēja Eduards Iesalnieks, kurš tika garām un trešajā vietā atstāja Māri Rusmani. Kopvērtējums Jeršovam tagad 55 punkti, Kozlovskim - 53, tālāk seko Dreimanis ar 48 punktiem un Saulītis ar 47 - uz pēdējo posmu četri titula pretendenti.

1600 klasē startā uzvarēja Kaspars Silenieks, kurš lielāko daļu brauciena bija vadībā, līdz Rihards Dainis atrada veidu kā tikt konkurentam garām. Dainis finišēja pirmais un kļuva par čempionu posmu pirms sezonas beigām, tomēr tiesneši saskatīja pārkāpumu un tas Dainim lika atkrist uz otro vietu Vecpils finālā, kamēr Sileniekam tika piešķirta uzvara. Neskatoties uz to, Dainis priekšlaicīgi nodrošinājis 2017. gada Latvijas autokrosa čempiona nosaukumu. Trešais Vecpilī finišēja Andis Ūtēns.

Vēl viens superšovs notika 2000 Super klasē, kur startā uzvarēja Juris Zembergs, izdzīvojot pārbraucienu pār iekšmalas vaļņa galotnēm, taču pāris līkumus vēlāk apmeta kūleni. Vadībā nonāca Raimonds Mūrnieks, sekoja Ritvars Kārkliņš un Edijs Ošs. Rūdolfs Bogens smagi zaudēja startā, taču aizcīnījās līdz ceturtajai vietai un tika garām arī Ošam - ar klasisku sagriešanu. Viss turpinājās līdz piektajam aplim, kad kūleni apmeta Aivars Kreijers - mašīna palika uz jumta braukšanas trajektorijā, turklāt aizdegās. Brauciens tika apturēts, bet Bogens saņēma nopietnu mutisko brīdinājumu, izvairoties no izslēgšanas no brauciena tikai sarkano karogu dēļ.

Atkārtotajā 2000 Super klases startā vadībā nonāca Kārkliņš, viņam pa pēdām sekoja Mūrnieks. Duelis turpinājās pilnā sparā, līdz Mūrnieka mašīnai nolūza ritenis, un sportists izstājās. Bogens brauca piektais, bet pirmajos apļos plīsa viņa mašīnas priekšējā labā riepa - pilots aizstāvējās, cik varēja, taču drīz visi pabrauc garām. Ošs nostabilizējās otrajā vietā, Smilga pamanījās nonākt trešajā, šādi visi arī finišēja. Provizoriskais kopvērtējums pirms Smiltenes posma šeit izcils: Bogenam 55 punkti, Kārkliņam - 51. Teorētiskas izredzes uz titulu arī Ošam, kura kontā 43 punkti.

Vecpils posma rezultāti

1600: autocross.lv
2000 Super: autocross.lv
Open 2500: autocross.lv
VAZ Klasika: autocross.lv
B600: autocross.lv
Mini: autocross.lv
Open 4500: autocross.lv

Izšķirošās cīņas gaidāmas sestajā posmā, kas notiks 27. augustā Smiltenē, Tepera autotrasē.


Karloss Sainss. Foto: Dakar.com

Dakaras uzvarētājs Sainss pēc "Audi" projekta slēgšanas nomaina komandu

Spāņu autosporta veterāns Karloss Sainss pasaules rallijreida čempionāta trešajā posmā Portugālē startēs ar "Mini" sacīkšu auto. "X-Raid" komandu viņš savā karjerā pārstāvējis jau iepriekš.
Madss Ostbergs. Foto: Godzik Rally Foto
1

Arī Ostbergs šogad būs Seska ekipāžas konkurents cīņā par ERC titulu

Norvēģu pilots Madss Ostbergs oficiāli paziņojis, ka 2024. gada sezonā turpinās dalību Eiropas rallija čempionātā, un par mērķi izvirzījis titula izcīnīšanu. Mārtiņam Seskam un Renāram Francim par vēl vienu spēcīgu sāncenšu ekipāžu vairāk.
Tjerī Noivils. Foto: Hyundai Motorsport

"Safari Rally Kenya" startē ar Noivila uzvaru superspeciālajā ātrumposmā

Pasaules rallija čempionāta trešais posms "Safari Rally Kenya" startējis ar superspeciālo ātrumposmu Nairobi, bet ātrākos rezultātus sasniedza "Hyundai" komandas piloti TjerI Noivils un Ots Tanaks.