Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:148, Did:0, useCase: 3

Igauņu infektologi iebilst pret izņēmumu piešķiršanu WRC dalībniekiem

Ints Megnis
Ints Megnis

Igauņu infektologi iebilst pret izņēmumu piešķiršanu WRC dalībniekiem
Komandas biedri Tjerī Noivils un Ots Tenaks. Foto: Hyundai Motorsport

Igaunijas Veselības padome un valdības zinātniskā padome paudusi iebildumus, ka uz septembrī paredzēto pasaules rallija čempionāta (WRC) posmu tā dalībniekiem varētu noteikt izņēmumus saistībā ar obligāto pašizolācijas ievērošanu.

Pirmais WRC etaps pēc "Covid-19" krīzes gaidāms no 4. līdz 6. septembrim Igaunijas dienvidos. Ja nosacījumi nemainīsies, daudziem rallija pilotiem, stūrmaņiem un komandu locekļiem pēc ieceļošanas Igaunijā vajadzēs ievērot obligātu divu nedēļu pašizolāciju.

"Šobrīd zinātniskā padome ir pret jebkādu izņēmumu ieviešanu," paudusi padomes vadītāja un virusoloģijas profesore Irja Lutsara. "Ārlietu ministrijas mājaslapā ir skaidri norādītas valstis, no kurām ceļotājiem jāievēro pašizolācija. Tā tiek atjaunota katru piektdienu un noteikumi ir identiski ikvienam. Ja izņēmumi tiks veikti vienam, arī otrais, trešais, ceturtais to vēlēsies un būs grūti novilkt līniju."

Igaunijā nosacījumi ir identiski ar Latviju - divu nedēļu pašizolācija nav jāievēro, ierodoties no valstīm, kurās kumulatīvais rādītājs 14 dienu laikā uz 100 000 iedzīvotāju nepārsniedz 16. Igaunijā noteikts, ka šo divu nedēļu laikā cilvēks drīkst atstāt uzturēšanās vietu vienīgi, lai nopirktu pārtiku, vai ārkārtas apstākļos.

Tomēr divi no vadošajiem braucējiem - beļģis Tjerī Noivils un francūzis Sebastjēns Ožjē - ir no valstīm, kurās šobrīd kumulatīvais rādītājs ir virs 16. Viņu komandas "Hyundai" (Noivilam) un "Toyota" (Ožjē) ir bāzētas attiecīgi Vācijā un Somijā, bet, braucot no tām, pašizolācija pašlaik nav jāievēro. Lielākā daļa vadošo braucēju un stūrmaņu gan ir no Somijas, Lielbritānijas, Īrijas vai Polijas, bet šīs valstis pašlaik ir zem robežas, kam jāievēro pašizolācija.

Igauņu zvaigzne Ots Tenaks pagājušajā nedēļas nogalē Itālijā piedalījās "Rally di Alba". Ja pirms pāris mēnešiem Itālija bija "Covid-19" saslimstības epicentrā, pašlaik tās rādītāji ir tik zemi, ka, atgriežoties dzimtenē, sportistiem nevajadzēs ievērot pašizolāciju.

Uz WRC ralliju Igaunijā tiks tirgotas 16 000 skatītāju biļetes.

Kā vēstīts, Latvijā no 1. augusta ir atviegloti nosacījumi ārvalstu sportistiem, valdībai uzsverot, ja valsts noteikto ierobežojumu vai aizliegumu dēļ starptautiskās sporta sacensībās nevar piedalīties visi tajās akreditētie sportisti, saskaņā ar starptautisko sporta federāciju nosacījumiem tam var būt dažādas negatīvas sekas - tiek samazināts šo sacensību statuss, piemēram, šādās sacensībās nevar krāt reitinga punktus kvalifikācijai olimpiskajās spēlēs. Mūsu valstī prasību par pašizolāciju var neievērot, ja ārvalstu sportistam (sporta darbiniekam), kurš ierodas no sarakstā iekļautajām riska valstīm, būs veikti divi "Covid-19" testi un tie būs negatīvi. Viens no testiem būs jāveic vismaz trīs dienas pirms ierašanās, bet otrs - dienu pēc atbraukšanas. Tomēr līdz otrā testa rezultātu saņemšanai uz sportistu attieksies prasība par pašizolāciju. Ja sportists saistībā ar dalību starptautiskā sporta pasākumā Latvijā uzturēsies ilgāk par 5 dienām, būs jāveic atkārtota laboratoriskā izmeklēšana "Covid-19" diagnostikai.

Izmantotie resursi:
https://news.err.ee/1119828/health-...