Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:148, Did:0, useCase: 3

Autors: Juris Grīns

Nitišs: "Uz vietu EKS komandā pretendēja pieci braucēji"

Nitišs: "Uz vietu EKS komandā pretendēja pieci braucēji"
Reinis Nitišs
Foto: EKS

Jau pēc mazāk nekā mēneša, marta beigās Spānijā norisināsies FIA pasaules rallijkrosa čempionāta jaunās sezonas pirmais posms, kurā uz starta pašreizējās čempionvienības "EKS" sastāvā pirmo reizi izies Reinis Nitišs no Latvijas. Šogad komanda pirmo reizi startēs ar "Audi" rūpnīcas tiešu atbalstu, bet Nitišs jau uzsācis aktīvu gatavošanos sezonai, trenējoties gan braukšanā, gan fiziskajā ziņā.

Kamēr par Jāņa Baumaņa pievienošanos Manfreda Štola izveidotajai "STADT" komandai baumas klīda jau vairākas nedēļas, Nitiša paziņojums nāca pēkšņi. Intervijā raidījumam "ZeKurbulis" autosportists atzīst, ka 2016. gada pasaules čempions Matiass Ekstroms viņam piezvanījis pavisam negaidīti un jau nākamajā nedēļā abas puses vienojušās par kopīgu sadarbību gaidāmajā sezonā.

"Viss notika vienā dienā," stāsta Reinis Nitišs. "Sazvanījos ar savu mazo komandu, kas ir mans tētis un vēl citi iesaistītie cilvēki, tobrīd nolēmām, ka turpinām iet to ceļu, ko jau sākotnēji bijām nolēmuši - tas bija iegādāties Petera Solberga automašīnu un braukt savā komandā. Jau noskaņojāmies iet un tā darīt, bet pēcpusdienā, man esot skolā, uzzvanīja Matiass Ekstroms. Viņš teica: "Čau, esi jau noslēdzis kādu līgumu?" Atbildēju, ka zinu, kur mēs gribam iet un, ko darīsim, bet viss vienmēr var ļoti ātri mainīties. Tā arī notika, savstarpēji vienojāmies, ka man ir nedēļa laika, kuras laikā vajadzēja sniegt galīgo atbildi. Pateicām, kādas ir mūsu iespējas un prasības, viņi pateica to pašu. Tas bija ceturtdien, bet jau nākamajā otrdienā zvanīja komandas galvenais cilvēks un teica, ka, ja mēs varam nodrošināt to, ko sarunājām, tad braucam. Jūs nevarat iedomāties, cik dažādas domas tajā brīdī skrēja pa galvu. Domāju, kā turpmāk viss notiks, kā trīs dienas pirms līguma parakstīšanas pateikt Peteram, ka viņa mašīnu tomēr nepirksim. Uztaisījām savu mazo sapulci, un viss atrisinājās. Nav lietas, ko nevar atrisināt."

Līdz ar to Nitišs šogad visos pasaules čempionāta posmos būs redzams pie "Audi" rūpnīcā sagatavotas mašīnas stūres, ko trasē apkalpos 2016. gada čempionvienība "EKS". Vēl pērn Nitišs brauca divās dažādās komandās, bet cīņa par uzvarām šķita pārāk tāla, kā arī nākotne - neskaidra. Tagad Nitišs izturējis visai lielu konkursu un ticis labākajā komandā.

"Tagad esmu uzvarētāju komandā," viņš saka. "Jocīgi sanācis, bet laikam jau jāsaka, ka no pašas, pašas apakšas esmu uzkāpis pašā augšā. Tas liek ticēt, ka mēs rīkojamies pareizi un ejam pareizajā virzienā. "EKS" komandai ir "Audi" rūpnīcas atbalsts un, iespējams, tieši no tās puses nācās pieprasījums uzlikt uz starta trešo mašīnu. Sākumā cerība nešķita liela, jo bijām pieci braucēji, kas pretendēja uz šo vietu - divi bija no pasaules rallijkrosa čempionāta, bet vēl trīs - "Audi" rūpnīcas ieteiktie piloti. Ekstroms grib aizvadīt pilnu sezonu DTM sacīkstēs, tāpēc ar Heikinenu, kurš ir jauns braucējs, mēs, iespējams, pavadīsim kopā vairāk laika, un trešais pilots varbūt bija nepieciešams, lai viņam būtu kompānija. Man ļoti gribētos zināt, kāpēc komanda izvēlējās tieši mani un arī centīšos viņiem to pajautāt."

Nepilnu nedēļu Nitišs jau pavadījis "EKS" komandas treniņnometnē Zviedrijā, kur aizvadījis fiziskās sagatavotības pārbaudes, tāpat veikti daudzi braukšanas testi gan ar ielas, gan rallija mašīnām. Sportists atzīst, ka, lai gan nebraucis ar rallijkrosa auto, iemācīties varējis ļoti daudz.

"Zviedrijā aizvadījām vienas nedēļas testu nometni, kur komanda uzņēma mani kā draugu nevis jauniņo, atstumto," saka jēkabpilietis. "Sākumā šķita, ka iedos mašīnas un vienkārši pabraukāsim, jo likās, ko gan ar ielas mašīnu var iemācīties braucot pa aizsalušu ezeru, bet izrādījās, ka var, un var pat ļoti daudz. Lika veikt tādus uzdevumus, ka braucām ar slapjām mugurām. Iekšēji bija tā sajūta, ka jāizdara viss, lai es būtu ātrākais. Braucām arī ar S2000 rallija mašīnu un, iekāpjot tajā, tiešām sapratām, ka tas, ko mums iemācīja braucot ar ielas mašīnu, noder. Bija gan tā saucamais slaloms, kur ar vienu gāzes atlaišanu jāiemācās mašīnas svaru pārnest uz otru pusi un izbraukt labā ritmā, bija atpakaļejoši līkumi, kopumā trīs dažādas trases. Viena bija ļoti ātra, cita veicama ar otro, trešo pārnesumu. Darīt bija ko. To četru dienu laikā nobraucu vairāk kilometrus nekā jebkad tik īsā laika periodā. Šobrīd esmu nobraucis jau tik daudz kā citus gadus pussezonas laikā un zinu arī plānu, kāds mums ir priekšā - izbraukties dabūšu. Ir diezgan daudz lietu, pie kā vēl var piestrādāt."

Nitišs cer, ka viņam būs vienlīdzīgas iespējas cīnīties par uzvarām ar komandas biedriem Ekstromu un Tomasu Heikinenu: "Kad nedēļu pavadīju ar komandu, sapratu, ka "Audi" rūpnīcai ir vienalga, kurš uzvar - vai tas esmu es, Tomass vai Matiass. Ticu un ceru, ka mums visiem būs vienāds aprīkojums, automašīnas. Citādi var būt sezonas otrajā daļā, tad var sākt skatīties, kuram iet labāk, kuram sliktāk, kurš brauc komandu čempionāta ieskaitē, bet viss jau atkarīgs no manis paša - ja spēšu sevi pierādīt pirmajās sacensībās, ceru, ka viņiem neienāks prātā piedāvāt man kaut ko sliktāku. Šobrīd esmu pilna laika darbinieks un cenšos izdarīt visu, lai parādītu sevi no labākās puses un varētu sasniegt augstāko rezultātu. Mans treneris Kaspars Stupelis ir izdarījis labu darbu un varu teikt, ka esmu formā, viņš ir noturējis manā augšējā līmenī. Gan izskatos, gan jūtos labi. Pagājušās sezonas beigās bija neliela pauzīte, bet janvārī atkal sāku darboties vairāk. Tos pašus fiziskos testus, ko janvārī veicu Latvijā, tikko aizvadījām arī Zviedrijā, un tiešām redzu savu izaugsmi. Tas atkal ir labs atskaites punkts, pēc kā redzu, ka eju pareizajā virzienā."

Lai labāk sagatavotos sezonas startam, šobrīd Nitišam ir darba pilnas rokas: "Tūlīt atkal došos atpakaļ uz Zviedriju, plāns ir saspringts, būs daudz braukšanas treniņu, arī fiziskie treniņi un ir arī mājasdarbi, kas jāiesniedz komandai. Darāmā pietiek no agra rīta līdz vēlam vakaram. Pie rallijkrosa auto stūres pirmo reizi sēdīšos jau nākamnedēļ. Līdz čempionāta sākumam jau mazāk nekā mēnesis, jāsāk rīkoties."

Izmantotie resursi:
straume.lmt.lv

Kādas ir Reiņa Nitiša izredzes 2017. gada pasaules rallijkrosa čempionātā?

  • 37

  • 170

  • 82



, 2017-03-03 10:43, pirms 7 gadiem
Nav skaidri uzrakstīts un nevar saprast - RN pašam kārtīgi jāsamaksā, lai varētu tikt tajā komandā?
, 2017-03-03 11:15, pirms 7 gadiem
Daniel rakstīja: Nav skaidri uzrakstīts un nevar saprast - RN pašam kārtīgi jāsamaksā, lai varētu tikt tajā komandā?
ja interesē, tad noskaties raidījumu un, protams, ka jāsamaksā, jo tas ir autosports, bet kuram katram nepiedāvā par naudu braukt
, 2017-03-03 12:30, pirms 7 gadiem
Juri, Paulam un Ilmāram par šo rakstu končas nopirki?
, 2017-03-03 12:45, pirms 7 gadiem
Kāpēc balsojumā nav variants - "Cīnīsies par to, lai nebūtu pēdējais"?
, 2017-03-03 14:13, pirms 7 gadiem
Daniel rakstīja: Nav skaidri uzrakstīts un nevar saprast - RN pašam kārtīgi jāsamaksā, lai varētu tikt tajā komandā?
Tas jau nav nekas jauns, arī iepriekš pašam bija līdzekļi jāvāc, lai startētu kādā komandā, pirmā dzirdēšana?
, 2017-03-03 16:22, pirms 7 gadiem
biskaps rakstīja: Kāpēc balsojumā nav variants - "Cīnīsies par to, lai nebūtu pēdējais"?
Tāpēc, ka raksts nav par tevi, bet gan par brašo jēkabpilieti.
Foto: Ivo Perševics / Robyworks

''M-Sport Ford'' vadītājs: ''Būs fantastiski redzēt Seska cīņu ar elites pilotiem savu fanu priekšā''

''Mārtiņam Seskam ir iespaidīgs CV un viņš ir ideāls kandidāts jaunajai programmai,'' saka ''M-Sport Ford'' komandas vadītājs Ričards Milleners.
Foto: Ivo Perševics / Robyworks
16

Sesks/Francis ar augstākā līmeņa Rally1 automašīnu startēs divos WRC posmos

Rallija pilots Mārtiņš Sesks un stūrmanis Renārs Francis ar ''M-Sport Ford'' un ''WRC Promoter GMBH'' atbalstu šosezon debitēs Pasaules rallija čempionātā (FIA WRC) un startēs divos secīgos WRC posmos – Polijā un Latvijā.
Mārtiņš Sesks. Foto: Martins Sesks Rally

Sesks dalīsies ar ilgi gaidītiem un iepriekš tikai sapņos iztēlotiem jaunumiem

Aicinām Jūs pievienoties rallija pilota Mārtiņa Seska un viņa stūrmaņa Renāra Franča paziņojumam pirmdien, 22.04. plkst. 12:00, kas izskanēs īpašā interneta tiešraidē “Martins Sesks Rallying” Facebook kanālā - https://ej.uz/TiesraideMartinsSesks .Dalīsimies ar ilgi gaidītiem un iepriekš tikai sapņos iztēlotiem jaunumiem. Šis paziņojums ir patiesi nozīmīgs pagrieziena punkts Mārtiņa un Renāra autosporta karjerā - latviešu ekipāža startēs WRC Rally1 rūpnīcas komandā.