Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:376, Did:0, useCase: 3

Serģis prognozē, ka Latvijai atkal būs savi piloti blakusvāģu pasaules čempionātā

Juris Grīns
Juris Grīns

Serģis prognozē, ka Latvijai atkal būs savi piloti blakusvāģu pasaules čempionātā
Kristers Serģis
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze, f64

Viens no visu laiku izcilākajiem blakusvāģu klases braucējiem ne tikai Latvijā, bet pasaulē, nepārprotami ir mūsu leģendārais čempions Kristers Serģis, kura vārds pazīstams tālu ārpus Latvijas robežām. Šis sportists blakusvāģu aprindās nepārspēts palika veselus piecus gadus, kopā ar komandas biedru, kantētāju Arti Rasmani, izcīnot pasaules čempiona titulu 1997., 1998., 2000., 2001. un 2002. gadā – sniegums, par kuru sapņo ikviens, bet ko sasniegt spēj tikai retais!

Serģis nepārprotami ir Latvijas blakusvāģu zelta ēras aizsācējs un šīs klases pamatlicējs, parādot pasaulei, uz ko ir spējīgi latviešu braucēji. Sportists mūsu valsti pasaules čempionātos pārstāvējis daudzu gadu garumā un, līdz ar to, braucis arī Latvijas posmus. Tādēļ, tuvojoties 9. un 10.augustam – nedēļas nogalei, kad pasaules spēcīgākās blakusvāģu ekipāžas jau 19.gadu pēc kārtas pulcēsies Ķeguma „Zelta Zirga” trasē, vēlējāmies noskaidrot arī paša Kristera Serģa viedokli.

„Tas ir kaut kas nozīmīgs,” stāsta Serģis, runājot par Pasaules čempionāta posmu Latvijā, „blakusvāģi Latvijā ir kā tradīcija nu jau veselu 19 gadu garumā. Protams, atceros pirmo čempionātu – pats tajā piedalījos un tas bija lieliski. Šodien, uzņemot Pasaules čempionātu jau teju 20. gadu, redzams apliecinājums, ka „blaķenes” ir dzīvotspējīgas, cilvēkiem tās patīk un tradīcijas ir tikai jāturpina.” Nudien, Ķeguma trasē piedzīvotas neaizmirstamas emocijas, redzot, kā mūsu lieliskākās ekipāžas cīnās plecu pie pleca ar pasaules meistariem un, kā pats Kristers Serģis konkurē ar lielāko sāncensi – Danielu Villemsenu. (Daniel Willemsen)

Taču, lai cik daudz prieka brīži būtu piedzīvoti, jāatceras, ka blakusvāģi ir viena no sarežģītākajām un bīstamākajām motociklu klasēm – ne visi uzdrošinās tajā iesaistīties. Pērnajā gadā piedzīvotas arī neveiksmes – traumas guva brāļi Sīļi, pilotam vēl tagad turpinot rehabilitāciju, kā arī Māris Rupeiks, kurš startēja blakusvāģu Nāciju komandā – sportisti, kas konkurēja ar pasaules labākajiem braucieniem, bet kuru sezonu izjauca spēcīgie kritieni. Neveiksme piemeklēja arī Lauri Daideru, kurš tika iesaistīts dopinga skandālā un līdz ar to diskvalificēts no divām sezonām, blakusvāģu klasi iedragājot vēl vairāk. Tagad ar pasaules labākajiem braucējiem konkurē ekipāžas, kuras pārstāv mūsu kantētāji – Kaspars Stupelis un Elvijs Mucenieks. Lai gan mūsu puiši cīnās godam un atrodas turpat līdzās līderiem, pilnībā komplektēta latviešu ekipāža mums diemžēl izpaliek.

Arī Kristers Serģis atzīst, ka mūsu "blaķenes" ir nedaudz pieklusušas, taču līdz nākamajam zelta laikam nav ilgi jāgaida – „Jāsaka, ka pašlaik „blaķenes” Latvijā piedzīvo tādu kā paaudžu maiņu. Domāju, ka tuvā nākotnē uzradīsies vēl jauni braucēji un censoņi, kas varēs turpināt iesākto. Viss būs labi – varētu teikt, ka šobrīd blakusvāģu klasē nedaudz līst lietutiņš, bet es domāju, ka pavisam drīz atkal būs saule,” smejoties piebilst sportists,” nav ko uztraukties, atliek tikai darboties un uzradīsies jauni braucēji – tas nav nekas nereāls. Paši redzam, mēs ar Arti savulaik priecējām daudzus tūkstošus līdzjutēju. Arī tagad latvieši, lai gan kantētaji, tur līdzi labākajiem un ir tajā apritē – viss notiek!”

Pašlaik labāko vidū – Pasaules čempionāta 2.vietā – ierindojas Kaspars Stupelis ar pilotu Etjenu Baksu (Etienne Bax). Šosezon uzrādīti ļoti labi rezultāti, taču piedzīvotas arī vairākas neveiksmes. Ekipāžas sniegumam līdzi sekojis arī Serģis, atzīstot, ka savās mājās komandai ir visas iespējas plūkt uzvaras laurus – galvenais braukt ar prātu. „Kaspara ekipāža brauc labi un ātri, taču viņiem nedaudz pietrūkst stabilitātes – tehnikas ķibeles un neparedzēti kritieni ir tas, kas viņus kavē,” atzīst sportists. Protams, arī Kristers noteikti turēs īkšķus par mūsu pārstāvjiem gan šeit pat Latvijā, gan arī pārējos posmos, priecājoties par katru panākumu.

Lai gan sacīkstēs aizvadītas daudzas veiksmīgas sezonas, Serģis atzīst, ka tas, kas patiesi uzrunā fanus, ir jājautā viņiem pašiem, jo dzirdēti vairāki stāsti, kad cilvēki nekādi nelaiž garam tieši blakusvāģu krosu un tas, protams, priecē. „Acīmredzot, Latvijas „blaķenes” ir dzīvotspējīgas, tas redzams gan rīkotajos Pasaules čempionātos, gan citās sacīkstēs – cilvēkiem patīk, tas ir kaut kas savādāks, un, ja vēl latvieši turas labāko vidū un gūst panākumus, tad vēl jo labāk – tās ir emocijas,” atzīst leģendārais braucējs.

Atgādinām, ka jau 9.un10. augustā Ķeguma „Zelta Zirga” trasē pulcēsies pasaules spēcīgākās blakusvāģu ekipāžas, lai godam sevi aizstāvētu Pasaules čempionāta Latvijas posmā. Šeit klātienē redzēsim arī mūsu spēcīgākos pārstāvjus – kantētajus Kasparu Stupeli un Elviju Mucenieku ar komandas biedriem. Paralēli norisināsies arī Eiropas čempionāts kvadricikliem, kur piedalīsies mūsu talantīgais Edgars Meņģelis. Turam īkšķus un atbalstām savējos! Uz tikšanos Ķegumā!

Izmantotie resursi:
Motokrosa komisija