Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:376, Did:0, useCase: 3

Autors: Juris Grīns

Motokrosa veterāns Kozlovskis "Cross Country" debijā piekāpjas tikai lietuvietim

Motokrosa veterāns Kozlovskis "Cross Country" debijā piekāpjas tikai lietuvietim
Foto: Kitija Kļaveniece Photography

Aizvadītajā nedēļas nogalē, 24. martā Liepājā, "Motoparks Lauma" moto kompleksā aizvadītas augsta līmeņa sacensības, kurās noskaidroti Baltijas kausa pirmā posma un Latvijas kausa pirmā posma "Cross Country" uzvarētāji.

"Motoparkā Lauma" šogad pulcējās rekordliels dalībnieku skaits - 170 sportisti no Baltijas valstīm. Solo motociklu klases pārstāvēja 148 braucēji un kvadriciklu klases - 22. Solo klasē absolūtajā vērtējumā pirmo vietu ieguva lietuviešu sportists Arūns Gelažninks, otrajā vietā ierindojās Leons Kozlovskis un trešajā vietā finišēja Edgars Siliņš.
Kvadriciklu klasēs uzvarētājs Jānis Arbidāns, otrais - Matīss Palēvics, bet trešajā vietā sacīkstes noslēdza Jānis Tiļugs.

Daudzi sportisti izteica atzinīgus vārdus par aizvadītajām sacensībām, jo trase, sacensību atmosfēra un pasākums kopumā pielīdzināms augsta līmeņa Baltijas sacensībām. Arī pēc sacensībām nākamajā dienā sportisti palikuši trasē trenēties.

Šogad startēja arī motokrosa sportisti, kuri "Cross Country" piedalījās pirmo reizi savā sportista karjerā un atzina, ka guvuši labu pieredzi un noteikti vēl kādu reizi piedalīsies šajā disciplīnā.

Sarunā ar E1 klases otrās vietas ieguvēju Gunvaldi Vēsmiņu ("MX Moduls"), sportists pastāstīja, ka šīs viņam bijušas pirmās "Cross Country" sacensības un kā motokrosa braucējs guvis ļoti labu pieredzi. Sportists atzīst, ka ir pārsteigts par savu augsto rezultātu. "Bija labi. Starts izdevās. Otrajā līkumā jau biju pirmajā desmitniekā. Pirmajā aplī, iebraucot mežā, apgriezos par 180 grādiem, jo tur bija mazliet apledojis. Bet viss kārtībā, uzņēmu savu tempu, kādu apmēram biju iedomājies, un tik labi nobraucu," priecīgs ir sportists, kurš ziemā labi pastrādājis pie fiziskās sagatavotības. "Izturēju divas stundas ātrā tempā. Esmu apmierināts ar savu rezultātu. Pirms sacensībām domāju sagatavoties motokrosa sezonai, bet man patika, un es pat domāju, ka varētu piedalīties "Cross Country" Baltijas čempionāta posmos. Latvijā varbūt Ķesterciemā."

Sportists ir gandarīts par labi noorganizētām sacensībām. "Dalībnieku bija daudz. Daudz atsaucīgu cilvēku, satiku jaunus braucējus. Patika. Bija labi," tā Gunvaldis Vēsmiņš.

Arī motokrosa sportists, E2 klases otrās vietas ieguvējs Elgars Jonass ("FFF Motors") "Cross Country" disciplīnā piedalījies pirmo reizi. "Biju domājis, ka divas stundas nevarēšu pievārēt, jo nebūs manos spēkos. Izrādījās, ka man gāja pat ļoti labi. Kopvērtējumā paliku ceturtais un savā klasē esmu otrais."

Sacensībās E.Jonass turējies līdzi ātrākajiem "Cross Country" braucējiem. Reizumis pat bijis ātrāks, bet pļavas daļā atkal konkurenti bijuši ātrāki. Sportistam trase patika. "Viss bija skaisti. Laikapstākļi bija piemēroti, ne par aukstu, ne par karstu. Pļavas daļā zeme vēl bija nedaudz piesalusi, bet, ja būtu bijis plusos, tad Laumas trase būtu bijusi daudz smilšaināka un smagāk braucama," tā sportists, jo šajā trasē E.Jonass ir ļoti daudz trenējies.

"Pacīnījos ar igauņu konkurentiem, pacīnījos arī ar Edgaru Siliņu un Leonu Kozlovski. Bija interesanti. Man patika un šķita iespaidīgi, ka tik daudz braucēju uz starta. Trasē arī visu laiku bija jādomā, kā apdzīt atpalicējus. Sāku domāt, ka varētu piedalīties vēl kādā posmā. Sāka iepatikties šāda veida pasākums. Kaut kad vēl vajadzētu pamēģināt," saka sportists. "Paldies tiem, kas ieteica piedalīties. Esmu ieguvis jaunu pieredzi. Paldies organizatoriem, kas bija centušies. Bija prieks braukt."

Rolands Neimanis ("Motosports RT") šogad startēja jaunizveidotajā A18+ klasē, kurā ieguvis godpilno trešo vietu. Sportists atklāj, ka ikdienā bieži netrenējas, nebrauc ar motociklu, tāpēc šī klase viņam šķiet piemērota. A18+ klase ir labs starpposms E klasēm. Runājot par sacensībām, "trase bija sagatavota ideāli. Vietām koku paēnā vēl bija sasalis segums, kur bija jāuzmanās un jābrauc piesardzīgi. Trase bija fiziski un tehniski sarežģīta, kā jau "Cross Country", bija jāmeklē līdzenākās trajektorijas, lai pēc iespējas mazāk nogurtu un kļūdītos. No iepriekšējā gada konkurents ir Valdis Šakins. Vienmēr ir interesanti, jo braucam samērā līdzīgi. Šoreiz viņš mani apsteidza, tāpēc ir papildus motivācija nākamajam "Cross Country" posmam." Sportists šogad sev izvirzījis mērķi uzrādīt pēc iespējas labākus rezultātus un sezonas laikā progresēt.

Kvadriciklu klašu uzvarētājs Jānis Arbidāns ("Motosports RT") atklāja savu noslēpumu, kā ieguvis pirmo vietu. "Šoreiz noslēpums bija pacietība. Braucu savā tempā un gaidīju mirkli, cerēju, ka konkurenti sāks nedaudz pagurt. Uz beigām mirkli arī sagaidīju. Sanāca ar Ričardu nedaudz saķerties, jo viņa kvadrs noslāpa man priekšā. Tad pabraucu garām un turpināju savā tempā." Sportists atklāja, ka nav bijis ātrākais apļa laiks, taču braucis stabili, un izdevās uzvarēt. "Protams, bija grūti, jo pirmās sacensības, divas reizes pirms tam tik biju kāpis uz kvadra. Man patika, trase bija interesanta. Vajadzēja braukt gudri, ar prātu, jo pēc 150 motocikliem divu stundu garumā trase bija izdangāta. Neko nesasteidzu. Sarežģīta trase un spēkus prasoša. Visiem veiksmīgus startus šosezon!" tā Jānis Arbidāns.

Sacensību organizators Kaspars Ērkulis saka paldies visiem, kas strādāja pie šī projekta. "Mūsu mērķis kā liepājniekiem bija Liepājā noorganizēt Baltijas līmeņa pasākumu un parādīt liepājniekiem vienu no enduro disciplīnām – izturības sacensības "Cross Country". Parādīt sportistiem, ka pie mums Liepājā ir fantastiska trase, ne tikai treniņu, bet arī Baltijas līmeņa sacensību organizēšanai. Mūsu mērķis tika īstenots, to pierādīja arī rekordlielais dalībnieku skaits, kas bija teju 200 sportistu."

Organizators atzīst, ka šī pasākuma organizēšana bijusi kā staigāšana pa naža asmens tik ļoti mainīgo laikapstākļu dēļ. "Katru dienu laika prognozes mainījās par 180 grādiem, bet beigās viss bija kā pasakā ar laimīgām beigām.
Kā Enduro komisijas vadītājs saku lielu paldies par ieguldīto darbu, ko kā komisija esam paveikuši starpsezonā. Ir pilnveidoti sacensību noteikumus un mainītas dalībnieku klases, kas iespējams arī atspoguļojās dalībnieku skaitā. Noteikumus veidojām kopā ar lielākajiem Latvijas klubiem un individuāliem sportistiem, kā arī sacensību organizatoriem. Uzskatu, ka šī prakse ir jāturpina un jātiecās pēc jauniem rekordiem. Vislielākais paldies pasākuma tapšanā ir jāsaka Liepājas pilsētai par uzticēšanos un atbalstu pasākuma veidošanā, kas vēl vairāk uzsver Liepāju kā sporta mīlošu pilsētu. Paldies arī Liepājas vietējiem sportistiem, kas nenobijās, pieņēma šo izaicinājumu un startēja šajās sacensībās. Tas dod vēl lielāku motivāciju turpināt iesākto darbu. Paldies Latvijas motosporta federācijai par atbalstu organizēšanā un profesionāli sagatavotajiem tiesnešiem."

Baltijas un Latvijas kausa TOP 3

E1 klasē
1. Edgars Siliņš
2. Gunvaldis Vēsmiņš
3. Gints Bērziņš

E2 klasē
1. Leons Kozlovskis
2. Elgars Jonass
3. Jānis Vinters

E3 klasē
1. Lauris Ermanis
2. Andrius Mitkevičius
3. Jarmo Lehiste

Enduro klasē
1. Arūnas Gelažninkas
2. Jurģis Žukas
3. Rauno Voldeks

85 cm3 klasē
1. Uldis Freibergs
2. Aleksis Araids
3. Kārlis Rodrigo Baltgalvis

Juniori 14+ klasē
1. Miks Rasmanis
2. Genry Arras
3. Markuss Daniels Jauntirāns

Amatieru 18+ klasē
1. Mārtiņš Egle
2. Valdis Šakins
3. Rolands Neimanis

Hobiju 30+ klasē
1. Mareks Zolmanis
2. Jānis Lubāns
3. Artūrs Treija

Iesācēju C klasē
1. Intars Lesnieks
2. Juris Popovs
3. Brendons Bunka

Seniori 40+ klasē
1. Raimonds Baltgalvis
2. Inguss Bērziņš
3. Einārs Vinters

Veterānu 50+ klasē
1. Ivars Miķelsons
2. Pēteris Sliede
3. Andris Kalniņš

Kvadri Open klasē
1. Jānis Arbidāns
2. Matīss Palēvics
3. Jānis Tiļugs

Kvadri ATV līdz 750 cm3 klasē
1. Dzintars Bortiņš

Kvadri ATV no 750 cm3 klasē
1. Kalev Koivsaar
2. Lennart Kiivit
3. Taivo Kaarna

Latvijas klubu komandu kausā (LKKK) un Baltijas klubu komandu kausā (BKKK) pirmo vietu ar iegūtiem 60 punktiem izcīnīja "Motosports RT, 1. komanda" - Edgars Siliņš, Leons Kozlovskis, Lauris Ermanis un Inguss Bērziņš. Otrajā vietā ar 46 punktiem "Motosports RT, 2. komanda" - Ģirts Kalniņš, Sandris Kļaviņš, Markuss Daniels Jauntirāns un Jānis Arbidāns. Trešajā vietā ar 45 punktiem "JVE Moto Team" - Jānis Vinters, Einārs Vinters, Gints Bērziņš un Stefano Kjusi. LKKK kopā bija reģistrējušās astoņas komandas, bet BKKK - 11 komandas.

Visi rezultāti pieejami šeit: Sacensības - Licences.lv

Par nākamā "Cross Country" posma norisi seko līdzi informācijai "lamsf.lv" mājaslapā un "facebook.com/endurosports".

Informāciju sagatavoja:
Luīze Mīkstā


Foto: Fantic Racing
1

Bijušais Jonasa komandas biedrs Bogerss pievienojas "Fantic" rūpnīcas vienībai

MXGP rūpnīcas komanda "Fantic" oficiāli paziņojusi par līguma noslēgšanu ar Braienu Bogersu, kurš līdz ar to kļuvis par pārinieku Glenam Koldenhofam.
Horhe Prado. Foto: mxgp.com

Prado: "Visvairāk noguru no pienākumiem ārpus trases"

Pasaules motokrosa čempionāta Spānijas posmā vairāk nekā pārliecinošu uzvaru guva mājinieks Horhe Prado. Ņemot vērā, ka bija jāstartē dzimtenē, sportists atzina, ka no ārpus trases veicamajiem pienākumiem ik vakaru bijis vairāk noguris, nekā braukšanas ar motociklu.

Motoklubs "Kalsnava MB" - tad un tagad

Latvijas Motosporta federācijas (LaMSF) simtgades jubilejā uzzināsim, kā šo gadu laikā ir izmainījies ilggadīgais LaMSF biedrs - motoklubs "Kalsnava MB". Klubu dibināja divi tā galvenie vadītāji, tā laika motosportisti, enduro braucēji Mārtiņš Jakovičs un Jānis Lungevičs. Klubu pirmsākumos galvenokārt vadīja un tā sportistus trenēja Jakovičs, bet pēc Padomju Savienības sabrukuma līdz pat šodienai kluba vadītājs ir Lungevičs.