Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:376, Did:0, useCase: 3

"Rodeo" vadītājs Sanders: "Pirms sezonas skaidrības par nākotni īsti nebija"

Pēteris Neimanis
Pēteris Neimanis

"Rodeo" vadītājs Sanders: "Pirms sezonas skaidrības par nākotni īsti nebija"
Foto: Rodeo MX Team

Latvijas čempionāts motokrosā komandu vērtējumā otro gadu pēc kārtas noslēdzās ar Ventspils motokluba "Rodeo" uzvaru, lai gan pirms sezonas pārliecības par veiksmīgu čempionātu bijis neesot.

Pirms čempionāta pēdējā posma, kas risinājās Cēsīs, “Rodeo” bija 79 punktu pārsvars pār tuvākajiem sekotājiem MX "Moduls”, bet tas gan neko vēl negarantēja – bija nepieciešams aizvadīt vēl vienas stabilas sacīkstes. Motokluba direktors Arvis Sanders pirms izšķirošajām cīņām Ezerkalnu trasē neslēpa, ka viegli nebūs, jo traumu dēļ sastāvs noteikti nebūs spēcīgākais, bet tas gan nenozīmējot, ka čempionāta līderu nometnē būtu vērojamas kādas panikas pazīmes: "Neesam nobijušies un cītīgi gatavojamies, lai gan skaidrs, ka būsim novājinātā sastāvā. Saprotam arī to, ka konkurenti darīs visu, lai mūs noķertu, un ka pirmo vietu vēl garantējuši neesam." Komandu vērtējumā tiek skaitīts piecu braucēju sasniegtais katrā braucienā, tā ka kopvērtējumu veido desmit rezultātu summa. Uzvarot abos braucienos, sportists sarūpē 100 punktus, taču nedrīkst arī izslēgt iespēju, ka kāds var nesasniegt finišu un kādā braucienā palikt bez punktiem, tā ka teorētiski 79 punkti, protams, bija atspēlējami.

Jau kādu laiku pirms mačiem kļuva skaidrs, ka čempionāta līderiem uz starta nevarēs iziet MX2 klases vilcējs Karels Kutsars, traumas dēļ sezona noslēgusies arī Kristeram Drevinskim, tāpēc komandai talkā nāca pieredzējušais Ivo Šteinbergs, kurš tagad pārslēdzies uz enduro krosiem un klasiskajos motokrosos faktiski nebrauc. Savukārt jaunais Aleksis Araids, Latvijas izlases sastāvā startējot Eiropas Nāciju motokrosā, iedzīvojās smadzeņu satricinājumā, desmit dienas netrenējās, un vēl sacensību rītā nebija skaidrs, vai viņš tajās piedalīsies. Pēc treniņbraucieniem un kvalifikācijas Aleksis jutās labi, tāpēc arī nolēma, ka brauks arī pamatmačos.

Pēdējā posmā 85cc klasē viņš izcīnīja desmito un sesto vietu, tā sarūpējot komandai vērtīgus punktus, bet par pārsteigumu šajā klasē parūpējās Kārlis Reišulis. Neskatoties uz to, ka pēc pirmā brauciena jaukā rudens diena pilnībā pārvērtās, sāka pūst spēcīgs vējš, lija un brīžiem arī kapāja krusa, kas pārvērta teicami sagatavoto trasi neprognozējamā dubļu vannā, Kārlis divas reizes bija pirmais. Individuālajā kopvērtējumā tas gan tik un tā neļāva pakāpties augstāk par otro vietu, toties "Rodeo" kasē iebira laba punktu raža, atņemot tos galvenajiem konkurentiem – "Moduls" braucējiem.

MX2 klasē Šteinbergam vajadzēja iebraukt desmitniekā, un abos braucienos tas arī tika paveikts – viņam septītā un sestā vieta. MX1 klasē "Rodeo" punktus vāca ne vien Prīts Ratseps (pēdējo divu Latvijas čempionātu uzvarētājs jau faktiski beidzis profesionāļa gaitas, vairāk darbojoties kā treneris), kurš turpināja cīņu arī par individuālo medaļu, bet arī nesen par Somijas čempionu kļuvušais igaunis Erki Kahro, kurš arī iepriekšējās sezonās pārstāvējis "Rodeo", bet šajā ventspilniekiem talkā nāca pirmo reizi. Abiem "Rodeo" igauņiem Cēsīs ceturtā un piektā vieta, ar ko pietika gan Ratsepa sudraba medaļai, gan visas komandas zeltam.

Par posma uzvarētāju visai droši kļuva "MX Ādaži, bet Rodeo apsteigšanai ar to nepietika – Ventspils klubs posmā ieņēma otro vietu, tā nosargājot līderpozīcijas un izcīnot savu 11. čempiona titulu, bet tālāk sekoja "Moduls" un "Ādaži". “Uzdevums pirms šī posma bija nobraukt maksimāli stabili, bez riska un atnest komandai punktus. Piepešās laika apstākļu pārmaiņas, protams, lika uztraukties, jo tādā trasē daudz var ietekmēt blakusapstākļi, tomēr veiksme šoreiz bija mūsu pusē. Laikam jau to bijām nopelnījuši,” spriež Sanders. Arī viņam sezona izrādījās individuāli sekmīga, jo MX45+ klasē gan posmā, gan sezonas kopvērtējumā viņam otrā vieta.

Sanders neslēpj, ka sezonas sākumā komandā nav valdījis liels optimisms: "KTM bija novērtējuši iepriekšējos sasniegumus, tāpēc ar tehniku bijām nodrošināti, bet par tālāko lielas skaidrības nebija. Sezonu sākām, taču bez lieliem plāniem, tomēr vēlāk izdevās atsperties finansiāli un varējām nopietni iesaistīties cīņā par titulu. Uzvarēt sezonā, kas sākās tik smagi, ir sevišķi patīkami, tāpēc paldies tiem, kas turpināja mums ticēt un mūs atbalstīt! Šī uzvara lielā mērā ir arī viņu panākums un mūsu kopējā darba rezultāts. Vēlos pateikties sportistiem ,viņu vecākiem un kluba atbalstītājiem: "LDz Loģistika", "KTM-Motofavorīts", SIA "Dzintarjūra", Ventspils pilsētas domes sporta pārvaldei, "Motorex", SIA "Sumata".”

Individuāli karaliskajā MX1 klasē triumfēja Tanels Leoks, kurš pēdējā posmā gan bija otrais, abos braucienos piekāpjoties tautietim Hari Kullasam, kurš Cēsīs nevienu komandu gan nepārstāvēja. Trešais Cēsīs bija Matīss Karro ("Moduls"), bet sezonas kopvērtējuma bronza tika igaunim Janam Jakobsenam. MX2 klasē uz goda pjedestāla augstākā pakāpiena kāpa Kārlis Sabulis ("Moduls"), kuram šīs sacensības bija īpašas ne tikai tādēļ, ka tika izcīnīts arī Latvijas čempiona tituls, bet arī tāpēc, ka motokross norisinājās Kārļa dzimtajā pilsētā. Otrā vietā gan posmā, gan čempionātā ierindojās Andero Lusbo ("Ādaži"), bet posma kopvērtējuma pirmo trijnieku noslēdza Hans Prīdels. Čempionātā trešās vietas kauss gan pienākas Arnoldam Sniķeram ("MX4 Dobele").

85cc klasē, neskatoties uz Reišuļa divām pārliecinošajām uzvarām pēdējā posmā, kopvērtējumā tik pat pārliecinoši triumfēja Edvards Bidzāns ("Moduls"), bet trešais gan posmā, gan sezonā igaunis Miks Lohmuss.