Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:376, Did:0, useCase: 3

Aizvadīts Jūrkalnes motokross, Ādažos kuriozs leģendārajam Freibergam

Juris Grīns
Juris Grīns

Jūrkalnē, Dižbedres trasē risinājās Ventspils novada atklātais čempionāts motokrosā, kurā piedalījās braucēji no visas Latvijas, godalgas dalot sešās klasēs.

Ja pasākuma agrā rītā laiks apstākļi Jūrkalnē bija neprognozējami, tad turpinājumā sekoja īstākā atvasara, kas padarīja svētku noskaņu vēl pozitīvāku. Nākošajā gadā Dižbedres trase svinēs apaļu jubileju, jo tieši pirms 20 gadiem šeit notika pirmais rūciens. Motosporta tradīcijas Jūrkalnē sākās no pagājušā gadsimta piecdesmitajiem gadiem, kad kolhozs Dzintarkrasts sarīkoja pirmās sacensības motoveiklības braukšanā un motokrosā. Kopš tā laika jūrkalnieši ir palikuši uzticīgi motokrosam, un dažāda mēroga sacensības tiek organizētas vairāku desmitgažu garumā.

Izņēmums nebija arī šogad, kad 71 motobraucējs no visas Latvijas sacentās sešās dažādās klasēs par 2019.gada Ventspils novada čempiona titulu. Iesācēju klase tika sadalīta divās grupās – Challenge jeb izaicinājuma braucēji un braucēji, kuriem šīs nebija pirmās sacensības. Par Iesācēju Challenge klases uzvarētāju kļuva Krists Krastiņš, kuram šī bija pirmā uzvara un arī pirmās sacensībās. Otro vietu izcīnīja ventspilnieks Amunds Bušmanis, bet trešais bija Ritvars Dombrovskis. Iesācēju klases pieredzējušāko grupā uzvaru izcīnīja un sava braucēja dosjē pirmo čempiona titulu ierakstīja ventspilnieks Andrejs Solncevs, kurš otrajā braucienā izcēla startu un finiša līniju šķērsoja pirmais. Otro vietu ieņēma pirmā brauciena uzvarētājs Miķelis Strazdiņš, bet Raivis Bērziņš bija trešais.

Nākošie uz starta stājās Hobby klases braucēji, kur uzvaru izcīnīja Niks Bortiņš. Šā gada Latvijas čempionam MX2 jauniešu 4-taktu klasē, ventspilniekam Ansim Anševicam šoreiz vicečempionu tituls. Sīva cīņa risinājās par bronzas godalgu starp ventspilniekiem Eduardu Rozenbergu un Niku Jansonu. Pirmajā braucienā startu izcēla un ilgu laiku vadībā bija Niks, kurš finišēja trešajā vietā, tieši pirms Eduarda. Otrajā braucienā Rozenbergam izdevās paņemt startu un finiša līniju šķērsot trešajam, kas arī deva viņam goda pjedestāla bronzas pakāpienu divu braucienu summā. Piektajā vietā ierindojās Mareks Tanakovs.

Veterānu 40+ klasē dubultuzvaru svinēja motokluba Rodeo komandas braucēji Arvis Sanders un Gvido Judeiks, kurš šogad šajā klasē izcīnīja arī Latvijas čempiona titulu. Trešajā vietā ierindojās Mareks Birziņš. Senioru 50+ klasē par Ventspils novada čempionu kļuva Gints Uzars. Lielu uzslavu pelnījis Ventspils motosporta vecmeistars Igors Tanakovs, kurš neskatoties uz to, kad tieši pirms gada Ulmalē tika gūta smaga trauma (lauztas abas kājas), pierādīja savu cīnītāja raksturu ne tikai atgriežoties trasē, bet arī izcīnot otro vietu. Trešo vietu ieņēma Ritvars Volfs.

Vienlaicīgi ar sacensībām Jūrkalnē, notika Cross Country sacīkstes Ādažos, iespējams tādēļ MX Masters klasē uz starta stājās tikai seši braucēji. Kuriozs starts sanāca Latvijas motokrosa leģendai Laurim Freibergam, kurš sacensību vietā ieradās burtiski pirms pirmā brauciena starta. Ātri saģērbies, bez iesildīšanās Lauris metās trasē. Pārliecinošu uzvaru izcīnīja Rodeo braucējs Kristers Drevinskis, ar kuru šajos mačos nevarēja konkurēt komandas biedrs Toms Macuks, kurš gatavojas starptautiskajām superkrosa sacensībām Somijā. Otro vietu izcīnija Jurģis Žukas, bet trešais bija motokluba Rodeo jaunietis Aleksis Araids. Latvijas motokrosa leģendai Laurim Freibergam šoreiz ceturtā vieta.

Vēl jāpiebilst, ka par visu notiekošo trasē, kā arī pieminot motosporta vēsturiskos notikumus, līdzjutējus informēja neatkārtojamais Latvijas motokrosa komentētājs Ēriks Fodža Fogels.