Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:376, Did:0, useCase: 3

Enduro sprints Sēnītē kā Dakaras rallijā, Ermanis uzveic Vinteru

Juris Grīns
Juris Grīns

Enduro sprints Sēnītē kā Dakaras rallijā, Ermanis uzveic Vinteru
Foto: lamsf.lv

Aizvadītās nedēļas nogalē, 19. jūlijā Inčukalnā, Krustiņos (Sēnītē) norisinājās Latvijas un Baltijas mēroga enduro sprinta sacensības. Termometra stabiņš rādīja + 28 grādus.

Enduro sprints Latvijā ir salīdzinoši jauns enduro sporta veids, kas tika aizsākts 2012. gadā. Šis sporta veids ir izveidots uz klasiskā enduro pamata, un tikai dažas nianses atšķir enduro sprintu no klasiskā enduro. Šīs ir vienas dienas sacensības, kuras notiek marķētā trasē. Sacensībās var piedalīties ar krosa un CSDD nereģistrētiem motocikliem.

Uz sacensībām bija ieradušos sportisti no Baltijas valstīm – Latvijas, Igaunijas un Lietuvas. Kopējais dalībnieku skaits – 55 sportisti. Solo motociklu klases pārstāvēja 51 sportists un Kvadru klasi pārstāvēja 4 sportisti. Bija arī sportisti, kuriem dažādu iemeslu dēļ nācās no sacensībām izstāties. Vienīgais junioru klases braucējs Ričards Ansviesulis diemžēl arī sacensības nepabeidza, taču viņam tika piešķirta veicināšanas balva par piedalīšanos!

Sarunā ar daudzkārtējo Latvijas un Baltija čempionātu uzvarētāju enduro sportā un E3 klases braucēju Lauri Ermani viņš pastāstīja, ka ar motosportu nodarbojas jau no 6 gadu vecuma. „Ar motosportu nodarbojos jau vairāk kā 25 gadus. Līdz 12 gadiem braucu motokrosā, kā jau visi. Piedalījos Latvijas čempionātā „Zelta mopēds”. Sapratu, ka vairāk piesaista un patīk enduro. Tad pārgāju tikai uz enduro. Līdz šim brīdim neesmu izlaidis nevienu sezonu. Enduro sportā esmu vairāk kā 20 gadus. Piedalos Latvijas, Baltijas čempionātos, esmu braucis arī Eiropas čempionātos enduro. Šogad startēju E3 klasē pēc vairāku gadu pārtraukuma, jo visu laiku braucu E2 klasē. Pamainīju kubatūru. Līdz šim rezultāti vienmēr bijuši labi, kopvērtējumā esmu trijniekā.

Mani sasniegumi motosportā ir augsti. Grandiozākās sacensības, kurās piedalījos, notika 2004. gadā Polijā. Tas bija Nāciju kausa „Six Day” sacensības, kurās mēs, Latvijas izlase, startējām pirmo un vienīgo reizi. Izcīnījām augstu vietu. Tas bija viens grūts pārbaudījums. 2012. gadā Eiropas čempionātā, kad startēju E2 klasē – kopvērtējumā tiku desmitniekā. Esmu arī daudzkārtējs Latvijas un Baltijas čempions enduro sportā.”

Par šīsdienas sacensībām Inčukalnā: „Trase bija smilšaina, slidena. Varbūt karstam laikam un vasaras vidum šī nav tā piemērotākā trase ar šādu segumu, bet, ņemot vērā ierobežotos resursus – labāk, lai ir sacensības, nekā tās nav. Šī trase vairāk būtu atbilstošāka pavasarim un rudenim, bet apstākļi visiem vienādi. Kopumā patika. Labi ka bija jābrauc 4 apļi. Diena tika pavadīta pilnvērtīgi, jo labākais treniņš ir sacensības.”

Latvijas Enduro komisijas vadītājs un senioru klases braucējs Jurģis Bergs: „Šī ir mana septītā sezona enduro sportā. Pirms tam 20 gadus esmu braucis motokrosā. Artūrs Robežnieks mani pierunāja, lai pamēģinu enduro. Vienreiz pamēģināju, un iepatikās. Kopš tā laika arī esmu enduro. Pirmos divus gadus apvienoju motokrosa sacensības ar enduro. Tagad jau 3 gadu piedalos tikai enduro sacensībās. Ar šo sporta veidu esmu ļoti apmierināts, man patīk. Motosporta sasniegumi ir dažādi, visus nevaru atcerēties. Braucu Eiropas čempionātā enduro Vidrižos E3 klasē. Desmitniekā neizdevās tikt, taču paliku 12. vai 13. Tas man bija viens no lielākajiem izaicinājumiem. Esmu uzvarējis arī Latvijas un Baltijas gada kopvērtējumā, kā arī atsevišķas sacensībās. Uzvara man nav svarīgākā, man patīk pats process. Patīk šis sporta veids, ka varu būt iekšā visā šajā enduro sporta apritē. Man ir gandarījums, ja ir labi panākumi sacensībās.

Inčukalna enduro sprints bija izteikts enduro sprints. Tādam tam arī būtu jābūt. Ir vasaras vidus un ļoti karsta diena, pa smiltīm grūti braukt, bet visiem trase ir vienāda. Bija interesanti. (smejoties) Šis tāds labs treniņš Dakārai. Smilšu seguma trase uzlabo mūsu meistarību. Ļauj dažādos apstākļos mācīties braukt. Ar pasākumu esmu apmierināts. Ļoti labs. Arī laika apstākļi mūs lutināja. Bija diezgan sīva konkurence. Paldies Artūram Robežniekam, ka viņš noorganizēja enduro sprinta sacensības. Ļoti gribētos aicināt vairāk sportistus, kurus interesē motocikli un motosports, galvenokārt jauniešus. Lai pievēršas, lai nāk uz izmēģina spēkus enduro sportā. Protams, tas nav vienkārši. Enduro apkopo vairākas lietas - dinamiku, kas ir raksturīga motokrosam, un triāla elementus - izveicību uz motocikla. Šis sporta veids ir interesants, un jauniešiem būtu vērts pamēģināt. Tāpēc ir šie enduro sprinti, kuros var piedalīties arī jaunieši ar mazākiem motocikliem, bez numurzīmēm, bez tiesībām. Ja šis sporta veids iepatīkas, tad ir lielas izaugsmes iespējas. Piemēram, Igaunijā šis sporta veids ir attīstījies ļoti augstā līmenī, un tādēļ igauņu sportisti gūst augstus rezultātus enduro sporta sacensībās. ”

Enduro sprinta sacensību organizators un E2 klases braucējs Artūrs Robežnieks: „Šodien notika Latvijas un Baltijas kausa sacensības enduro sprintā. Latvijas 2. posms un Baltijas 5. posms. Dalībnieki ir apmierināti. Nepatīkami, ka viens no igauņu sportistiem guva traumu. Kopumā bija labi. Arī lietus nelija. Vienīgā nelaime, ka bija putekļi, jo zeme ir izžuvusi. Trase nebija gara, bet tehniski un fiziski diezgan grūta, viļņaina. Ātruma posmi bija tehniski grūti izbraucami, lai gan sacensības ilga četras, piecas stundas, un visi dalībnieki veiksmīgi to izbrauca. Pašam veicās samērā labi. Esmu apmierināts. Turpināšu piedalīties un braukt enduro sacensībās. Enduro salīdzinājumā ar vieglatlētiku ir maratons, nedaudz orientēšanās, un nav vienkārši noslēgts aplis, pa kuru riņķot. Braucot Enduro tomēr ir vairāk jādomā un jāizvērtē savas spējas. Enduro nav tikai 30 minūtes vai 10 minūtes, bet notiek visas dienas garumā. Jābrauc ar garantiju, ka finišēsi. Trase, mežs vai kāda jebkura cita vieta kļūdas nepiedod. Arī tehniku ir jāmāk sagatavot.”

Latvijas un Baltijas kausa klašu uzvarētāji:

E1 klase:

1. Veiko Raats (Sōmerpalu Motoklubi)
2. Edgars Siliņš (Motosports Racing Team)
3. Pēteris Sliede (Moto piedzīvojumu klubs apPasaule)

E2 klase:

1. Martin Leok (Sōmerpalu Motoklubi)
2. Artūrs Robežnieks (L.R.K)
3. Leo Gulbis (Motosports Racing Team)

E3 klase:

1. Lauris Ermanis (Motosports Racing Team)
2. Einārs Vinters (JVE Moto Team)
3. Jānis Freimanis (L.R.K.)

Senioru klase:

1. Toivo Nikopensius (Paikuse MK)
2. Jānis Rasmanis (Moto A-Z)
3. Danielius Žoštautas (W`D` Looren RT)

Hobiju klase:

1. Mareks Ķikurs (Moto A-Z)
2. Andres Arro (Sōmerpalu Motoklubi)
3. Guntis Tauriņš (Motosports Racing Team)

Enduro street rally:

1. Druvis Zariņš (Privāti)

Veterānu klase:

1. Jānis Gaveika (AP Motoklubs)
2. Andris Kalniņš (Motosports Racing Team)
3. Ričardas Duonelavičius (W`D` Looren RT)

C klase:

1. Gustavs Kundziņš (L.R.K.)
2. Madars Stārostnieks (Motodroms)
3. Gints Bērziņš (JVE Moto Team)

Kvadri Open un ATV apvienotā klase:

1. Artūrs Vēvers (Moto piedzīvojumu klubs apPasaule)
2. Jānis Pāvels (Moto piedzīvojumu klubs apPasaule)
3. Gints Krūmiņš (Privāti)

Baltijas kausa 5. posma un Latvijas kausa 2. posma sacensību rezultāti ENDURO SPRINTĀ pieejami šeit.

Nākamās sacensības jau jūlija beigās (26.-27.07.2014.) Vidrižos, kur norisināsies Baltijas čempionāta 4. posms, Lietuvas čempionāta 3. posms un Latvijas čempionāta 1. posms Enduro. Tiekamies Vidrižos!

Informāciju sagatavoja:
LaMSF praktikante Luīze Mīkstā