Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:376, Did:0, useCase: 3

Edgars Meņģelis: "Kvadracikliem vajag jaunu iedvesmu"

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

Edgars Meņģelis: "Kvadracikliem vajag jaunu iedvesmu"
Edgars Meņģelis.

Par pirmo numuru Latvijā kvadraciklu krosā viņu var saukt kaut vai tāpēc, ka Edgars Meņģelis ir Latvijas čempions. Edgars pats par savu līdz šim augstāko panākumu uzskata uzvaru Eiropas čempionāta posmā Roitlingenas trasē Vācijā 2012. gada sezonā. Jaunā sezona klauvē pie durvīm arī kvadraciklu krosā un ar jaunām iecerēm to sagaida arī Edgars Meņģelis.

"Studēju banku augstskolā un trenējos mājās - Latvijā - pie bijušā motokrosa braucēja Arņa Kalniņa. Laika apstākļi ļāva trenēties arī šeit pat, tikai tagad atkal nevar braukt treniņus, taču drīz jau atkal varēs," intervijā pirms jaunās sezonas stāsta Edgars Meņģelis. "Kamēr bija laba laiks, tikmēr braukšanas treniņi notika gandrīz katru dienu, pats sevi fiziski jaunajai sezonai gatavoju visu ziemu, sešas reizes nedēļā ir dažādas nodarbības, visu procesu koordinē Arnis. Eiropas čempionāta pirmais posms būs 13. aprīlī Osas trasē Nīderlandē, tā ka laiks gatavoties vēl ir."

- Eiropas čempionātā reiz esi uzvarējis posmā un vairākas reizes esi bijis trijniekā atsevišķos braucienos...
- Ar labākajiem Eiropas kvadraciklu krosa braucējiem var spēkoties un viņus var pieveikt, jābūt tikai tuvāk viņiem iespēju ziņā. Teorētiski esmu viens no ātrākajiem braucējiem Eiropā, pārliecinoši pirmais ir divkārtējais Eiropas čempions francūzis Džeremijs Varnia, bet pārējie... Esam apmēram vienādi. Vairākas reizes man ir izdevies būt trijniekā braucienos, bet pārāk bieži vienā no diviem braucieniem nācies izstāties (pagājušajā sezonā Edgars ieņēma 8. vietu Eiropas čempionāta kopvērtējumā un četras reizes bija trijniekā braucienos - divreiz otrais un divreiz trešais - A.K.). Eiropas čempionātā būs četri posmi plus Nāciju kross. Gribētos tikt augstāk nekā iepriekš. Vēl būs Baltijas un Latvijas čempionāts, piedalīšos Superkausa izcīņas posmos.

- Runāji par iespējamo startu kādā Francijas klubā...
- Bija tāds variants. Pagājušajā sezonā braucu Itālijā, šosezon paši itāļi man labāk ieteica braukt Francijā, tur arī izrāda interesi par manu piedalīšanos. Mans galvenais sponsors ir tētis, atbalsta amortizatoru ražotāji un dažādu citu tehnikas lietu ražotāji no Itālijas - "Extreme Tech", taču neatradām pietiekami līdzekļu, lai uz sezonu izīrētu "Yamaha" kvadraciklu un brauktu Francijas klubā.

- Vai Franciju pašreiz var saukt par kvadraciklu krosa centru Eiropā?
- Jā, tā varētu saukt. Tur ir lielākā kvadraciklu industrija, tur ir visvairāk profesionālu braucēju Elites klasē, tur vispār ir daudz braucēju. Netrūkst braucēju arī, piemēram, Beļģijā un Nīderlandē, taču tur to nav tik daudz un tur kvadraciklu kustība nav tik labi organizēta kā Francijā. Tāpēc jau arī tika tēmēts uz braukšanu tieši Francijā.

- Pirms dažiem gadiem kvadraciklu motokrosa attīstība risinājās ar lielu entuziasmu, runāja pat, ka tūdaļ vai tuvākajā laikā kvadracikli izspiedīs ekipāžu motokrosu, taču nekas tāds nenotika - drīzāk pat panīkums sākās. Kāpēc tā?
- Entuziasms nekur nav pazudis, taču tam nenāca nekas klāt. Iespaidoja krīze, nebija arī perspektīvas - ja būtu izveidots pasaules čempionāts kvadraciklu motokrosā, tad tas sekmētu attīstību. Eiropas čempionāti arī notiek un balstās lielā mērā uz pašu braucēju entuziasmu. Lielāku iniciatīvu gribētos sagaidīt no attiecīgas FIM komisijas cilvēkiem. Kopumā Eiropas čempionātā braucēju nav maz, taču atsevišķos tā posmos rindas ir paretas. Kvadraciklu krosam vajag jaunu iedvesmu.

- Cik aktīvu kvadraciklu motokrosa braucēju ir Latvijā?
- Tādi, kas regulāri piedalās sacensībās ārpus Latvijas, esam trīs - bez manis vēl arī Kārlis Bole un Ralfs Reinfelds. Tādu, kas brauc vietējās sacensībās, ir 15-20, vēl ir amatieri, veterāni... Nav maz braucēju. Tā jau arī nav lēta nodarbošanās.

- Kāpēc nokļuvi kvadraciklu nevis klasiskajā motokrosā?
- Ar motociklu motokrosa sacensībās vispār neesmu braucis. Kaut kā tā sanāca. Abi vecākie brāļi brauca ar kvadracikliem un es arī sāku. Vienu sezonu mēs pat visi trīs braucām! Tētis visus trīs nevarēja "pavilkt" un sāka virzīt mani - kā jau jaunāko... Ar solo motociklu braukt protu, daudzi pat ir teikuši, ka labi sanāktu. Savam priekam es vēl paspēšu pabraukt motokrosu arī ar motociklu, bet sākt nopietni ar to nodarboties man ir jau sen par vēlu. Braukšu vien ar kvadraciklu.

Eiropas čempionāta posmi kvadraciklu motokrosā šosezon risināsies 13. aprīlī Osā (Nīderlande), 3. augustā - Kivioli (Igaunija), 10. augustā - Ķegumā un 31. augustā - Morsē (Dānija). Nāciju kross - 11. oktobrī Markelo (Nīderlande).

     [+] [-]

, 2014-03-20 10:53, pirms 10 gadiem
Edgars neapšaubāmi ir TOP 3 braucējs eiropā, bet tā problēma ar E.Č. posmiem un ne visai pārdomāto čempionāta norisi, diemžēl veido visai šķidru starta rindu ne tikai pie mums Ķegumā, bet arī citos posmos.