Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:376, Did:0, useCase: 3

Pauls Jonass: "Neviens mani nedzen, pat piebremzē..."

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

Pauls Jonass: "Neviens mani nedzen, pat piebremzē..."
Pauls Jonass ir šīs motokrosa sezonas pagaidām lielākais pārsteigums

Pasaules labākie motokrosa meistari nedēļas nogalā Pietramuratas trasē pie Trentīno (Itālijas Dienvidtirolē) uzsāks pasaules čempionāta Eiropas posmus MXGP un MX2 klasēs. Starp līderiem MX2 klasē ir divkārtējais pasaules junioru čempions Pauls Jonass. Pirmo reizi kopš 60. gadiem kāds no Latvijas motokrosa meistariem ir starp līderiem pasaules čempionāta kopvērtējumā.

Pēc pirmajiem trim posmiem MX2 klasē ir divi līderi - Jonasa komandas biedrs KTM rūpnīcas komandā, pagājušā gada vicečempions holandietis Džefrijs Herlingss un francūzis Dīlans Ferandiss, kurš pērn kopvērtējumā bija ceturtais. Viņiem abiem ir pa 125 punktiem. Herlingss ir uzvarējis piecos no sešiem pirmajiem braucieniem, taču kritiens pirmā brauciena sākumā Argentīnā neļāva viņam būt vienam pašam visiem priekšā.

Aiz abiem līderiem ir Pauls Jonass ar 112 punktiem un trim pjedestāliem atsevišķos braucienos (divreiz otrais un vienreiz trešais braucienos, divreiz trijniekā posma kopvērtējumā), kas ir šīs sezonas pagaidām lielākais pārsteigums. Tuvākais sekotājs Aleksandrs Tonkovs (Krievija) no Paula atpaliek par 30 punktiem, tad nāk vēl trīs motobraucēji, kuriem ir katram vēl par punktu mazāk nekā Paulam. Jonass pirmo sezonu ir KTM rūpnīcas komandas braucējs un no viņa šosezon tika gaidīta iekļūšana pirmajā piecniekā. Ap sezonas vidu... Tieši Trentīno apkaimē Pauls Jonass pērn debitēja GP posmā, bet tagad šeit viņš ierodas jau pavisam citā statusā.

"No Argentīnas atgriezāmies Beļģijā - komandas bāze ir Zolderā, bet es mitinos Lommelā - otrajā dienā pēc sacensībām. Trešdien jau bija fiziskais treniņš, vispirms vajadzēja aklimatizēties un atgūties no tālā ceļojuma, bet jau ceturtdien bija pirmais treniņš ar motociklu," telefonsarunā pirms došanās uz Trentīno pastāstīja Pauls Jonass. "Lommelā braukt nevarēja, jo trase bija stipri salijusi, arī citās tuvākajās trasēs bija pielijis, tāpēc trenējāmies smilšu karjerā. Paveicās, ka Stefanam Evertsam (desmitkārtējais pasaules čempions, Paula treneris - A.K.) ir kāds labs draugs, kuram pieder smilšu karjers un viņš mums tajā atļauj braukt treniņus."

- Uz ko tika likts uzsvars šajos treniņos? Trentīno smilšu taču nebūs...
- Speciāli nekādu braukšanas elementus netrenējām. Visas trīs nedēļas strādājām pie fiziskās izturības - pie braukšanas ar augstu pulsu jeb pie ātrumizturības.

- Pērn tieši Pietramuratas trasē debitēji GP posmā...
- Atceros to labi un trasi arī. Pirmajā braucienā biju 12. vietā, bet otrajā jau pirmajā aplī izstājos. Trase ir tehniski sarežģīta, cieta un ātra. Krietni citādāka nekā pirmajos trijos posmos, tajā būs pavisam cita braukšana.

- Tas var ieviest korekcijas spēku samērā?
- Iespējams, taču diezin vai tās būs lielas korekcijas, jo visi labākie tomēr brauca arī pirmajos trijos posmos. Kādam labāk patīk un sanāk braukt vienā trasē, citam - citā trasē un tas nav nekas neparasts, taču diezin vai tā būs, ka kāds no beigām tagad pēkšņi būs priekšā. Šajā trasē pārliecinošāk varētu justies francūži un šveicieši, slovēnis Gaisers. Itālietis Montičelli? Neizskatās viņš tik spēcīgs, lai mājas trasē pēkšņi būtu starp līderiem. Ko es pats? Centīšos turpināt tik pat veiksmīgi. Tā nav, kā varbūt izskatās, ka trīs līderi jau atraujas, kaut gan Herlingsa pārsvars viņa uzvarētajos braucienos patiešām bija liels - aizvadīti vēl tikai trīs posmi un ir vismaz 7-8 motobraucēji, kas var būt trijniekā gan atsevišķā braucienā, gan posmā, bet sezonas laikā gan jau vēl daži nāks klāt.

- Izlaidis diskvalifikācijas dēļ vienu posmu, ierindā atkal būs pašreizējais pasaules čempions MX2 klasē francūzis Žordijs Tiksjē. Ko viņš Taizemē īsti sastrādāja?
- Jā, vēl par vienu ļoti spēcīgu konkurentu būs vairāk, turklāt viņš tagad īpaši centīsies, gribēs reabilitēties (pašreiz Tiksjē kopvērtējumā ir tikai 15. vietā - A.K.). Taizemē pirmā brauciena beigās viņš krita un paģība, nevarēja iedarbināt motociklu un pabeigt braucienu. Palīgā devās tuvākais trases darbinieks, bet Tiksjē tam iesita. Tad klāt bija ārsts un špricēja viņam zāles, pēc kuru uzņemšanas otrajā braucienā francūzis nedrīkstēja braukt. Dakterim viņš arī iesita, esot pat zobu izsitis. Sekoja diskvalifikācija, kuras dēļ Tiksjē nestartēja Argentīnā.

- KTM MX2 komandas vadītājs no tevis gaidīja iekļūšanu pirmajā piecniekā atsevišķos braucienos vai posmos sezonas vidū, bet esi jau bijis uz pjedestāla un esi trešais kopvērtējumā. No tevis tagad jau prasa un gaida vairāk?
- Droši vien, ka gaida, taču neko kategoriski neprasa. Jābūt reāliem. Neviens mani nedzen, Stefans drīzāk pat piebremzē. Uz priekšu ir jāiet soli pa solim, jābrauc tik ātri, cik ātri esi gatavs braukt un jātrenējas, lai varētu pabraukt arvien ātrāk. Var jau mēģināt braukt ātrāk nekā esi gatavs braukt, taču - tas nebūs ilgi... Man jācenšas braukt arvien ātrāk, taču jābrauc ar prātu.

Kopvērtējums MX2 klasē pēc trim posmiem

VietaSportistsValstsKomandaPunkti
1.Džefrijs HerlingssNīderlandeKTM125
2.Dīlans FerandissFrancijaKawasaki125
3.Pauls Jonass LatvijaKTM112
4.Aleksandrs TonkovsKrievijaHusqvarna82
5.Tomass KovingtonsASVKawasaki81
6.Žuljēns LībersBeļģijaYamaha80
7.Tims GajsersSlovēnijaHonda79
8.Valentīns GiloŠveiceYamaha73
9.Džeremijs SīversŠveiceSuzuki70
10.Petars PetrovsBulgārijaKTM57
17Roberts JustsLatvijaKTM34

Pavisam šosezon pirmajā trijniekā atsevišķos braucienos ir bijuši jau septiņi motobraucēji, bet punktus ir guvuši jau 32 motobraucēji.

  +3 [+] [-]

, 2015-04-17 13:36, pirms 9 gadiem
nu,vecīt!!! veiksmi un izturību!!! beidzot reāli ir par ko just līdzi!

     [+] [-]

, 2015-04-17 13:46, pirms 9 gadiem
Man prieks lasīt, ka Pauls nonācis sakarīga trenera rokās, kas liek iet uz priekšu soli pa solim...

Lai Paulam veicas un pēc diviem trīs gadiem sagaidu, ka Pauls reāli jau cīnīsies par čempiona titulu.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2015-04-17 15:38, pirms 9 gadiem
sportists32 rakstīja: PAR Kawasaki braucējiem
Par Jonasu,ceru ka bus ari uzvaras

     [+] [-]

, 2015-04-17 16:17, pirms 9 gadiem
Pauls jau arī LV bij laba trenera rokās,kas ,Tu uzskati,ka Gansis slikts treners?
Es domāju,ka tieši viņi,kā treneri ir diezgan viduvēji,jo ar tām iespējām jau nu varētu kaut ko vairāk.Ja pārējās komandas pieies profesionāli tai lietai,tad KTM dabūs trūkties un to jau pierāda Husgvarna.
Ļeļa kungs rakstīja: Man prieks lasīt, ka Pauls nonācis sakarīga trenera rokās, kas liek iet uz priekšu soli pa solim...

Lai Paulam veicas un pēc diviem trīs gadiem sagaidu, ka Pauls reāli jau cīnīsies par čempiona titulu.

     [+] [-]

, 2015-04-17 17:22, pirms 9 gadiem
Neuzskatu un nesaku, ka LV bija slikti treneri, es runāju tikai par tiem treneriem, kas ir viņam ir tagad.

Nedomāju, ka viņi kā treneri ir viduvēji, bet gan ir sastādījuši labu plānu, kā progresēt jaunam braucējam, vienlaikus nodrošinot ilgtermiņa attīstību, vienlaikus nepārforsējot ar prasībām no braucēja. Svarīgi jau sagatavot un no sportista izspiest maksimumu īstajā brīdī, nodrošinot ilgstošu un labu karjeru. Cik zinu viņiem bija diezgan normāls sagatavošanās posms.

Turklāt jāņem vērā, ka viņam ir jauns mocis, kuram ir pavisam citas ātruma īpašības kā vecajam un viņam pie tām ir jāpierod. Nav jau jēgas, ka viņš pārcenšas un dabū kādu traumu un tad ir ārā uz kādu laiku. Pie visa ir jāpierod.

Bet tav komentārs par pārējo rūpnīcu un to pieeju profesionāli, galīgi man nav saprotams!

opicieris rakstīja: Pauls jau arī LV bij laba trenera rokās,kas ,Tu uzskati,ka Gansis slikts treners?
Es domāju,ka tieši viņi,kā treneri ir diezgan viduvēji,jo ar tām iespējām jau nu varētu kaut ko vairāk.Ja pārējās komandas pieies profesionāli tai lietai,tad KTM dabūs trūkties un to jau pierāda Husgvarna.

     [+] [-]

, 2015-04-17 23:40, pirms 9 gadiem
Neapšaubāmi Pauls pats ir pierādījis gan Tēvam sākumā,ka tiek galā ar uzdevumiem. Un tālāk vis ir veiksmīgi sanācis,talantīgam un ļoti strādīgam puisim piesaistīts treneris Gansis(Jansons) nezinu kurš tieši,bet arī fiziskā treneris,tālāk jau Serģis kā padomdevējs un menedžeris...tiek izcīnīti jauniešu un junioru tituli. Paigādām ļoti veiksmīgs ceļš ....NOVĒLU ARĪ TURPMĀK VĒL PROGRESĒT, VEIKSMI UN BEZ TRAUMĀM,MUMS JĀTIC ,KA PĒC PĀRIS GADIEM VISS BŪS ! CĪŅU PAR PJEDESTĀLU VARAM iZBAUDĪT JAU ŠODIEN..