Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:376, Did:0, useCase: 3

Sākas vēl viena aizraujoša "MotoGP" sezona

Juris Grīns
Juris Grīns

Sākas vēl viena aizraujoša "MotoGP" sezona
Foto: imago/PanoramiC/Scanpix

Ar pirmajām sacensībām Katarā šajā nedēļas nogalē tiek dots starts 2018. gada "MotoGP" pasaules čempionāta sezonai. Lai gan visi lielie notikumi vēl priekšā, jau tagad ir zināms, ka tā izvērsīsies aizraujoša, jo uz titulu pretendentu skaits ir neierasti liels.

Sezonas kalendārā iekļauti 19 posmi, kas ir līdz šim lielākais sacensību skaits "MotoGP". Jaunums ir Taizemes "Grand Prix" izcīņa, kas oktobrī notiks "Chang International" trasē, savukārt Lielbritānijas posma mājvieta joprojām būs leģendārā Silverstouna, lai gan bija plāns sacīkstes pārcelt uz jauno Velsas trasi, ko tomēr nav izdevies uzcelt plānotajā termiņā.

Pirmās sacensības tiks aizvadītas Katarā, Lusailas trasē un notiks pēc tumsas iestāšanās, mākslīgajā apgaismojumā. Kvalifikācijas braucienu sākums plānots šovakar plkst. 18:20 pēc Latvijas laika, kamēr sacensību starts tiks dots svētdien plkst. 18:00. Īsi pirms tam Katarā notiks arī pasaules čempionāta "Moto2" un "Moto3" klašu cīņas.

Kuram ir lielākās izredzes kļūt par 2018. gada "MotoGP" čempionu, prognozēt ir grūti, taču tas padara situāciju aizraujošu. Teorētiski favorīts varētu būt pērnās sezonas uzvarētājs Marks Markess no Spānijas, taču jāatceras, ka "Honda" motocikls jau vairākus gadus ir grūti izprotams, nereti sportistiem ir grūtības saprast, cik ātri ar to var pabraukt, lai netiktu piedzīvoti kritieni. Markess gan pierādījis, ka kritieni nav šķērslis, lai uzvarētu - sportists pērnās sezonas laikā avarēja 27 reizes, lielākoties gan treniņbraucienu laikā, taču tas acīm redzot palīdzēja atrast motocikla iespēju robežu un nepatraucēja tikt pie titula. Viņa komandas biedrs Danijs Pedroza pagaidām nav spējis iziet no Markesa ēnas, lai gan pieredzējušā motosportista labāko sezonu viņa fani gaida jau daudzus gadus.

Mazliet pārsteidzoši 2017. gadā par Markesa lielāko konkurentu kļuva "Ducati" komandas braucējs Andreā Doviciozo, kurš pēdējās sezonās ir arvien spēcīgāks, līdz ar to uzskatāms par vienu no galvenajiem favorītiem arī tagad. Būs interesanti vērot, ko savā otrajā sezonā "Ducati" sastāvā paveiks titulētais Horhe Lorenso - pērn viņam neklājās viegli un, par pārsteigumu daudziem, spānis tika sakauts no komandas biedra puses. Pietrūka stabilitātes, nereti arī ātruma, un pirmā uzvara ar "Ducati" motociklu Lorenso vēl jāizcīna.

Pagājušā gada motocikls pagalam neveiksmīgs izrādījās "Yamaha" komandai, kas sezonas sākumā šķita ļoti ātra, tomēr šo statusu nespēja noturēt. Jaunais un talantīgais Maveriks Vinjaless uzvarēja pirmajos divos sezonas posmos, vēlāk vēl vienā, taču nereti rezultāti bija slikti. To pašu var sacīt par Valentino Rosi, kuram pērn viena uzvara, lai gan skaidrs, ka abi braucēji ir labā formā. Starpsezonā tika daudz eksperimentēts ar tehniku, tika pat lemts par jaunā motocikla veidošanu uz 2016. gada modeļa bāzes. Kas no tā būs sanācis, varēsim vērot sezonas gaitā. Savā otrajā sezonā spēcīgs solās būt arī "Yamaha" satelītkomandas "Tech 3" pārstāvis Johans Zarko, kurš pērn sarūpēja ne vienu vien pozitīvu pārsteigumu.

"Vienmēr ir grūti prognozēt, kurš būs favorīts, bet gribētos sacīt, ka uz to tēmē Markess," savu skatījumu uz jauno sezonu pauž austrālietis Džeremijs Bērdžess, kurš strādājis par sacīkšu inženieri Veinam Gardneram, Maikam Dūenam un Valentino Rosi, esot klāt, kad šie sportisti kopumā izcīnīja 13 titulus "MotoGP" klasē. "Tāpat arī pagājušā gada "Ducati" panākumi šai komandai noteikti šķiet iedrošinoši. Labā formā vajadzētu būt Lorenso, bet Rosi vienmēr ir starp līderiem. Tāpat arī jaunie puiši Zarko un Vinjaless."

Starp favorītēm nevar pieskaitīt pārējās rūpnīcu komandas. "Suzuki" ir spējīga uzplaiksnīt ar atsevišķiem labiem rezultātiem, par ko arī šogad varētu parūpēties Andreā Janone un Alekss Rinss. "KTM" šī būs tikai otrā pilnā sezona rūpnīcas vienības statusā un to pārstāvēs Bredlijs Smits un Pols Espargaro. "Aprilia" komanda oficiāli aizvadīs jau ceturto sezonu, bet to pārstāvēs Aleikšs Espargaro un Pols Redings.

"Aspar Racing" komanda no šī gada startēs ar jaunu nosaukumu "Angel Nieto Team", kamēr "LCR Honda" nometnei pirmo reizi kopš 2015. gada atkal būs divi motocikli, jo Kelam Kračlovam pievienojies debitants Tākaki Nakagami no Japānas, kurš pērn ieņēma septīto vietu "Moto2" kategorijā. Diemžēl uz starta slimības dēļ šosezon neizies talantīgais Jonass Folgers, līdz ar to viņa vietu "Tech 3 Yamaha" komandā ieņems malaizietis Hafižs Sjahrins - viņš pagājušajā gadā ieguva desmito vietu "Moto2" čempionātā.

Šogad "MotoGP" startēs arī citi debitanti. Visvairāk pienākas uzsvērt Franko Morbidelli, jo viņš ir pašreizējais "Moto2" čempions. Debijas sezonu itālis aizvadīs "Marc VDS Honda" sastāvā, kas uzņēmusi arī citu debitantu, Tomasu Luti, pagājušā gada "Moto2" vicečempionu. Šie braucēji varētu būt nākotnes "MotoGP" čempioni. Havjērs Simeons tikmēr līdz šim ar augstiem un stabiliem rezultātiem nav izcēlies, taču viņam dota iespēja debitēt "MotoGP" pasaules čempionātā "Avintia Ducati" sastāvā.

Kalendārs

PosmsDatums"Grand Prix"Norises vieta
1.18. martsKataraLusaila
2.8. aprīlisArgentīnaSantjago del Estero
3.22. aprīlisAmerikaOstina (ASV)
4.6. maijsSpānijaHeresa
5.20. maijsFrancijaLemāna
6.3. jūnijsItālijaMudžello
7.17. jūnijsKatalonijaBarselona (Spānija)
8.1. jūlijsAsene TTAsene (Nīderlande)
9.15. jūlijsVācijaZaksenringa
10.5. augustsČehijaBrno
11.12. augustsAustrijaŠpīlberga
12.26. augustsLielbritānijaSilverstouna
13.9. septembrisSanmarīnoMisano
14.23. septembrisAragonaAlkanisa (Spānija)
15.7. oktobrisTaizemeBurirama
16.21. oktobrisJapānaMotegi
17.28. oktobrisAustrālijaFilipailenda
18.4. novembrisMalaizijaSepanga
19.18. novembrisValensijaValensija (Spānija)

Komandu sastāvi

KomandaSportisti
DucatiAndreā Doviciozo / Horhe Lorenso
YamahaMaveriks Vinjaless / Valentino Rosi
HondaMarks Markess / Danijs Pedroza
SuzukiAndreā Janone / Alekss Rinss
ApriliaAleikšs Espargaro / Skots Redings
KTMBrendlijs Smits / Pols Espargaro
Tech 3 YamahaJohans Zarko / Hafižs Sjahrins
Pramac DucatiDanilo Petruči / Džeks Millers
Avintia DucatiHavjērs Simeone / Esteve Rabats
Marc VDS HondaFranko Morbidelli / Tomass Luti
Angel Nieto DucatiKarels Abrahams / Alvaro Bautista
LCR HondaKels Kračlovs / Takāki Nakagami

Kurš kļūs par 2018. gada MotoGP čempionu?

  • 6

  • 10

  • 36

  • 3

  • 1

  • 0

  • 3


     [+] [-]

, 2018-03-17 09:09, pirms 6 gadiem
Kur varēs redzēt?

     [+] [-]

, 2018-03-17 10:43, pirms 6 gadiem
livetv.sx gan jau translees!