Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:376, Did:0, useCase: 3

Autors: LaMSF

Kauņā tika aizvadīts Baltijas Motociklistu asociācijas kongress

Kauņā tika aizvadīts Baltijas Motociklistu asociācijas kongress
Foto: LaMSF

Pēc ilgāka laika pārtraukuma sestdien, 12.martā Kauņā, Lietuvā notika Austrumeiropas valstu Baltijas Motociklistu asociācijas (BMA) kārtējais kongress. Pasākums, kuru organizēšanu vairāku mēnešu garumā iniciēja Latvijas Motosporta federācija (LaMSF) pulcēja Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Baltkrievijas, Krievijas un Ukrainas motosportu federāciju vadību un atbildīgos pārstāvjus motokrosa, enduro, triāla, šosejas, supermoto disciplīnām. Kopumā BMA kongresu apmeklēja teju 30 minēto valstu federāciju amatpersonas, norises vieta viesnīcā „VIA Baltica”.

Pēc kongresa atklāšanas notika BMA amatpersonu pārvēlēšanas un statūtu grozījumu veikšana. Par BMA prezidentu atkārtoti pārvēlēja LaMSF ģenerālsekretāri Ņinu Birjukovu, savukārt vice-prezidenta amats tika Lietuvas Motosporta federācijas prezidentam Virginijusam Visockim. Interesanti, ka šie nebija vienīgie kandidāti uz abiem vadošajiem amatiem, jo Igaunijas Motosporta federācijas pārstāvji BMA prezidenta amatam izvirzīja LaMSF prezidentu Egilu Agarski, kurš no savas kandidatūras atteicās, savukārt vice-prezidenta amatam papildus tika virzīti Igaunijas Motosporta federācijas ģenerālsekretārs Veiko Biene un Krievijas Motosporta federācijas prezidents Aleksandrs Lunkins.

„Mums priekšā ir kopējs darbs pie BMA lomas paaugstināšanas visā Austrumeiropā. Katra federācija atsevišķi strādās pie nacionālo čempionātu līmeņa, savukārt BMA stratēģiskais plāns ir radīt iespēju Austrumeiropas sportistiem piedalīties vēl augstāka līmeņa sacensībās, lai gūtu pieredzi, paaugstinātu meistarību un kļūtu par konkurētspējīgiem visā Eiropā. Tāpat BMA veicinās darbu vides aizsardzības jautājumos, motociklistu satiksmes drošībā, kā arī treneru, tiesnešu un brīvprātīgo apmācībā,” tā jaunā BMA prezidente Ņina Birjukova.

BMA Motokrosa komisiju turpmāk vadīs Ēriks Pīlādzis (LaMSF), Enduro komisiju – Lauris Ermanis (LaMSF), Triāla komisiju – Toomas Gutmann (EMF), Motošosejas komisiju - Mantas Vybornas (LMSF), Supermoto komisiju – Dzintars Baltais (LaMSF) un Revīzijas komisiju – Inese Brūvere (LaMSF). Savukārt BMA jaunā izpildbiroja sekretāra amatā tika virzīta un apstiprināta Janika Dzeguze (LaMSF).

„Lai arī BMA darbība strauji apsīka 2005.gadā mainoties LaMSF vadībai, atsevišķu komisiju līmenī darbs turpinājās. Jo sevišķi aktīvas bijušas enduro un triāla komisijas, noturot Baltijas čempionāta sacensības teju katru gadu. Arī federāciju vadību līmenī pēdējos gados notika regulāras tikšanās un darba koordinācija, par ko liecina šogad starp valstīm saskaņotie sacensību kalendāri,” tā īsumā par aizvadīto periodu LaMSF prezidents Egils Agarskis.

Nolūkā paplašināt brenda „ BMA” nosaukumu, turpmāk atbilstoši statūtiem, kuri tika apstiprināti 2001.gadā, tiks lietots pilnais nosaukums – Austrumeiropas valstu Baltijas Motociklistu asociācija (BMA of East European countries). Pirmo reizi kongresā tika pārstāvēta arī Ukrainas Motosporta federācija novērotāja statusā, kas tuvākajā nākotnē dod tiesības šai valstij pievienoties BMA. Tāpat izmaiņas statūtos paredz mainīt BMA prezidenta, izpildbiroja un revīzijas komisijas ievēlēšanas termiņu no četriem gadiem uz diviem. Arī komisiju sastāvi turpmāk tiks apstiprināti tikai uz diviem gadiem. Papildus statūti tika papildināti ar punktu, kurš paredz, ka BMA savstarpējo valstu sportistiem un tiesnešiem ir iespēja startēt ar savu nacionālo licenci BMA valstu sacensībās.

Kongresa gaitā tika aizskarti jautājumi par jauniešu un sieviešu piesaistes nepieciešamību motosportam, tiesnešu institūta attīstību BMA Austrumeiropā, nacionālo valstu noteikumu balstīšanu uz UEM/FIM izstrādātajiem pamatprincipiem un noteikumiem, trašu licencēšanas attīstību, obligātās apdrošināšanas ieviešanas nepieciešamības veicināšanu visās BMA valstīs, atbilstoši UEM/ FIM prasībām u.c. Šie jautājumi tika izstrādāti un nosprausti kā BMA vadlīnijas un mērķi tās turpmākai darbībai. Par īpašu mērķi tika izvirzīts strādāt pie BMA sacensību kvalitātes, statusa un prestiža veicināšanas, tādejādi cenšoties piesaistīt aizvien jaunus sportistus no dažādām valstīm.

„Mūsu mērķis ir radīt visus nepieciešamos priekšnoteikumus jauno un esošo sportistu piesaistei. Ieguvēji no tā būs arī organizatori, jo, palielinoties dalībnieku skaitam, augs konkurence un prestižs, līdz ar to būs iespēja organizēt aizvien kvalitatīvākas sacensības,” skaidroja LaMSF prezidents Egils Agarskis. „Lai arī viss vēl līdz galam nav nolemts, ir skaidrs, ka īstenosies jau gadiem LaMSF gaiteņos izlolotā ideja par Austrumeiropas motokrosa čempionātu atsevišķās klasēs un sieviešu kausa izcīņu motokrosā. Iespējams, ka kaut kas no minētā īstenosies jau šogad.”

Kongresa mērķis Kauņā bija panākt BMA aktīvākas darbības atjaunošanu, kura vairāku gadu garumā bija apsīkusi. Atgādinām, ka BMA tika dibināta 1990.gadā kā trīs Baltijas motosportu federāciju asociācija ar domu sevī apvienot arī citas Baltijas jūras valstu motosporta federācijas, radot vienotu un saskaņotu politiku sacensību noteikumiem, kalendāriem u.c. nosacījumiem sportistu dalībai BMA valstu motosporta sacensībās. BMA ir arī UEM asociatīvais biedrs. Nākamais BMA kongresa paredzēts š.g. novembrī Latvijā.

Informāciju sagatavoja:
Kaspars Kuļikovs
LaMSF sabiedrisko attiecību speciālists
lamsf@inbox.lv
twitter.com


Tomass Šileika. Foto: Facebook.com/motokross.mxmagmum

Deviņi latviešu motokrosa braucēji startēs "ADAC MX Masters" pirmajā posmā

Nedēļas nogalē deviņi latviešu motosportisti gatavojas startēt Vācijas atklātajā motokrosa čempionātā "ADAC MX Masters". Vadošajā klasē uz starta izies Tomass Šileika.
Foto: TRS moto Latvija

Triāla sezona tiks atklāta Sauriešos

27. aprīlī Sauriešu karjerā norisināsies Latvijas čempionāta pirmais posms triālā.

Latvijas motokrosa braucējiem uzvaras un pjedestāli Lietuvas "Jaunatnes kausā"

Latviešu jaunie motokrosa braucēji ar panākumiem startējuši Lietuvas "Jaunatnes kausa" ("Jaunimo taure") izcīņas pirmajā posmā, kas aizvadīts Berčūnu mototrasē, netālu no Paņevežas. Mūsējiem gan uzvaras, gan pjedestāli.