Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:376, Did:0, useCase: 3

Autors: Juris Grīns

Macuks sakauj igauņus Latvijas motokrosa čempionāta posmā

Macuks sakauj igauņus Latvijas motokrosa čempionāta posmā
Foto: Jānis Pastars

Aizvadīts trešais Latvijas čempionāta posms, kas norisinājās Igaunijā, Pērnavas pilsētas pievārtē. Vienlaicīgi šis bija pirmais posms, kurā tika krāti punkti arī Baltijas Kausa ieskaitē. Šā sacensību seriāla noslēgumā rudenī ātrākie Baltijas piloti savā starpā sadalīs 9000 eiro kopējo naudas balvu fondu.

Naktī stipri pielijusī trase nesolīja ātras sacensības un pirmie treniņbraucieni pārsvarā kalpoja trases susināšanai, nevis ātruma rekordu uzstādīšanai. Taču līdzko bija beigusies kvalifikācija, jau ar pirmajiem startiem bija skaidrs, ka sanākušajos skatītājus gaida aizraujošām cīņām piepildīta diena.

Par īstu Toma Macuka solo izrādi izvērtās ātrākās MX1 klases sacensības. Pēc teju izcelta starta, pirmajā līkumā Ventspils Rodeo motokluba braucēju uz ārmalu izspieda igaunis Karels Kutsārs. To izmantoja Erki Kahro un pārņēma vadību, bet vēlāk kļūdoties līkumā, igaunis atkrita uz ceturto vietu. Pēc brīža brauciena galvgalī jau Gerts Krestinovs. Ja Macuks pirmajā trases tramplīnā aizlidoja kā piektais, tad dažus apļus vēlāk, veicot agresīvus apdzīšanas manevrus, viņš spēja pakāpties līdz otrajai vietai. Brauciena turpinājumā pēc vairākiem uzstājīgiem uzbrukumiem, tika izkarota arī līderpozīcija. Lai arī Macukam sekojošie igauņi Gerts Krestinovs un Indrek Magi līdz pašam finišam neatlaida ne metru, nekas vairs līderu trio nemainījās. Šādā pat secībā arī tika sasniegts rūtotais karogs.

Ne pārāk veiksmīgs Macukam otrais starts, jo pēc pirmajiem līkumiem tikai sestā vieta. Taču diezgan drīz, atkal braucot agresīvi, Toms jau sēdēja ratā līderim Ekri Kahro. Turpat trešajā vietā kā ēna sekoja Krestinovs. Līdz pat brauciena beigām Kahro godam aiz sevis noturēja Macuku un viņš, savukārt neļāva sevi apdzīt Krestinovam. Tādējādi, kopvērtējumā lielāka punktu summa un diezgan droša pirmā vieta Tomam Macukam, pateicoties uzvarai pēdējā braucienā otrais uz pjedestāla Erki Kahro, bet trešais Gerts Krestinovs.

Sanākušajiem skatītājiem sacensību organizatori bija sarūpējuši papildus šovu, sarīkojot “viens pret viens” starta karaļa sacensības, kā arī dienas noslēgumā superfinālu (15 minūtes plus divi apļi) ar ātrākajiem MX1 un MX2 klašu braucējiem.

Ja “viens pret viens” kā ātrākais startētājs tika kronēts Gerts Krestinovs, tad pārliecinoši uzvarot Superfinālu, Pērnavas motokrosa ikgadējo tradicionālo “Karaļa” titulu savā īpašumā ieguva Toms Macuks. Trofejā tika saņemts iespaidīga izmēra Kauss un smagnējā metālā izkalts karaļa kronis.

“No rīta apskatot dubļaino trasi, nebiju īpaši priecīgs. Taču dienas gaitā diezgan ātri dubļi apžuva un vienīgais traucēklis bija viena iebraukta ātrā līnija. Nācās pielikt pamatīgas pūles un braukt agresīvi, izmantojot līkumu iekšmalas, lai apdzītu savus konkurentus. Pirmajā braucienā tas nostrādāja, bet otrajā nebija pārāk lielas iespējas tikt garām Kahro. Pašam prieks par superfinālu, kurā sanāca perfekts starts. Atlika tikai nosargāt pirmo vietu līdz beigām un tas man arī izdevās” Tā sacensību dienu rezumēja Macuks.

Apvienotajā MX125 un MX2 braucienā starta barjera bija pilna līdz abām malām. Kā ātrākie savā starpā cīnījās MX2 klases igauņu piloti Prīts Ratseps un Hardi Rosiorgs. Apmainoties uzvarām braucienos, kopvērtējumā pirmais Rosiorgs, otrais Ratseps. Trešajā vietā jaunais igauņu talants Meiko Vetiks, kuram šīs bija pirmās sacensības pēc pavasarī gūtās traumas Vācijas ADAC sacensību seriālā.

MX125 ieskaitē, aizvadot stabilus braucienus, maksimālā punktu summa un uzvara kopvērtējumā MX Moduls motkrosistam Mairim Pumpuram. Divas otrās vietas un nākamais aiz uzvarētāja igaunis Martins Mičelis, bet trešā vieta vēl vienam Igaunijas pārstāvim Romeo Karu.

MX85 klasē nekādas cerības saviem konkurentiem neatstāja latvietis Kārlis Reišulis. Ar krietnu pārsvaru, dominējot abos braucienos, izcīnīta pārliecinoša pirmā vieta. Otrais palika igaunis Miks Martins Lohmus, bet trešā punktu summa un pēdējais pjedestāla pakāpiens Kirlam Maslovam.

Mazākajā MX65 klasē līdz uzvarai kopvērtējumā mazliet pietrūka latviešu sportistam Jēkabam Kubuliņam, kuram vienāda punktu summa ar mājinieku Gregoru Kūsku. Pateicoties uzvarai otrajā braucienā, dienas uzvarētāja lauri igauņu sportistam, Kubuliņš otrais, bet kā trešais uz pjedestāla ar šampanieti šļakstīties varēja Somerpalu motokluba audzēknis Kaspars Uibu.

Vēl dienas izskaņā savā starpā attiecības noskaidroja veterānu klases braucēji. Diemžēl vienīgajam Latvijas pārstāvim Ventspils motokluba Rodeo pārstāvim Arvim Sanderam līdz trešajai vietai pietrūka tikai viens punkts.

Svētdien 7.jūlijā Pērnavā sacensības turpināsies ar Latvijas/Igaunijas čempionāta 3.posmu Blakusvāģu un Kvadraciklu klasē.


Tomass Šileika. Foto: Facebook.com/motokross.mxmagmum

Deviņi latviešu motokrosa braucēji startēs "ADAC MX Masters" pirmajā posmā

Nedēļas nogalē deviņi latviešu motosportisti gatavojas startēt Vācijas atklātajā motokrosa čempionātā "ADAC MX Masters". Vadošajā klasē uz starta izies Tomass Šileika.
Foto: TRS moto Latvija

Triāla sezona tiks atklāta Sauriešos

27. aprīlī Sauriešu karjerā norisināsies Latvijas čempionāta pirmais posms triālā.

Latvijas motokrosa braucējiem uzvaras un pjedestāli Lietuvas "Jaunatnes kausā"

Latviešu jaunie motokrosa braucēji ar panākumiem startējuši Lietuvas "Jaunatnes kausa" ("Jaunimo taure") izcīņas pirmajā posmā, kas aizvadīts Berčūnu mototrasē, netālu no Paņevežas. Mūsējiem gan uzvaras, gan pjedestāli.