Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:376, Did:0, useCase: 3

Stupelis: "Ja centies būt labākais pasaulē, viss pārējais ir otršķirīgs"

Juris Grīns
Juris Grīns

Stupelis: "Ja centies būt labākais pasaulē, viss pārējais ir otršķirīgs"
Kaspars Stupelis un Etjēns Bakss. Foto: publicitātes

2019. gada blakusvāģu motokrosa sezonā vieni no favorītiem atkal būs Etjēns Bakss un Kaspars Stupelis, kuru izredzes uz titulu pērn apgrūtināja jau sezonas sākumā gūtās traumas. Šobrīd sportisti ir atguvušies un Spānijā aizvada treniņus, gatavojoties pasaules čempionāta sezonai, kas startēs 7. aprīlī Beļģijā. Ekipāžas kantētājs Stupelis intervijā stāsta par gatavošanās procesu un atbild uz līdzjutēju uzdotajiem jautājumiem.

Cik ilgi atpūties pēc iepriekšējās sezonas? Kā Tev patīk vislabāk pavadīt atpūtas laiku?

Kaspars Stupelis: "Šī bija mana garākā atpūta pēc sezonas, atsāku intensīvus treniņus mēnesi vēlāk nekā citus gadus, to darīju apzināti. Sagatavošanos sāku ar nometni Zviedrijā, kur devos slēpot ar distanču slēpēm. Vislabākā atpūta man ir ar labiem draugiem vai kāds foršs ceļojums, vai vienkārši nedarīt neko."

Kāds ir Tavs pašreizējais fiziskais stāvoklis. Visas traumas sadziedētas?

K.S.: "Fiziski šobrīd jūtos labi. Vēl līdz "top" formai ir jāpieliek, bet ir arī tam laiks. Vecās traumas arī nav liels traucēklis, varu darīt visu."

Tev ir treneris?

K.S.: "Varētu teikt, ka pirmo reizi karjerā man ir fiziskās sagatavotības treneris, kurš man sagatavo treniņu plānu. Vienīgais, ko plānoju pats, ir moča un braukšanas treniņi."

Sniedz mums nelielu ieskatu, kā Tu fiziski sagatavojies sezonai. Treniņu veidi, intensitāte...

K.S.: "Ziemas periodā daudz kilometri tiek savākti ar distanču slēpēm. Tad ir svaru zāle, skriešana un dziļo muskuļu treniņi. Sagatavošanās posmā pamatā ir zemas intensitātes slodze un garas stundas."

Kādu daļu no fiziskajiem treniņiem aizņem tieši kardio treniņi?

K.S.: "Pamatā tie varētu būt kādi 80 procenti. Sirsniņa mums ir ļoti svarīgs muskulis."

Kā treniņa procesos izmanto pulsa mērījumus?

K.S.: "Moča treniņā tas ir laiks, vidējais un maksimālais pulss, pulsa līkne. Citos treniņos skatos distanci, laiku, pulsa līkni, vidējo ātrumu, vidējo un maksimālo pulsu, kāpuma metrus, augstkalni."

Kāds ir Tavs iecienītākais treniņu veids?

K.S.: "Brauciens ar MTB vai šosejas velo kādā skaistā vietā un, protams, distanču slēpošana."

Kā Tu atrodi tik daudz laika treniņiem?

K.S.: "Ja savas dzīves nospraustajā mērķī centies būt labākais pasaulē, tad viss pārējais ir otršķirīgs. Profesionālam sportistam tā ir prioritāte."

Ir aizvadīti šī gada pirmie treniņi uz moča. Kādas sajūtas? Esat apmierināti?

K.S.: "Sajūtas šobrīd ir labas, viss rit pēc iecerētā plāna. Par šī brīža ātrumu grūti spriest, bet to vairāk parādīs pirmās sacensības."

Kas Tevi motivē un psiholoģiski neļauj padoties, noiet no ceļa?

K.S.: "Mani motivē tik daudzas otrās un trešās vietas pasaules čempionātā, bet vispār motivācija man nekad nav bijusi problēma. Kad man sāks pietrūkt motivācijas, savu vietu atdošu kādam citam. Ir dažas īpašas vietas, kur vēlos pabūt viens, un manas domas sakārtojas, esmu gatavs atkal strādāt."

Vai arī Etjēns slēpo ar distanču slēpēm?

K.S.: "Kopš esmu pazīstams ar Etjēnu, viņš ziemas periodā nav bijis Latvijā. Nekad neesmu redzējis viņu slēpojot."

Vai Tev ir papildus darbs? Kā Tu sevi finansiāli nodrošini?

K.S.: "Papildus jau vairākus gadus gatavoju citiem cilvēkiem treniņu plānus, bet šobrīd man ir tikai viens draugs un sponsors, kuram palīdzu. Man ir savi atbalstītāji, kuri man tic un ļauj man nodarboties ar sportu. Tā es arī mēģinu iztikt."

Vai ir kāds, kuru gribi īpaši izcelt, pateikties?

K.S.: "Visi ir īpaši. Ģimene, draugi, fani, kuriem vēl pa visiem šiem gadiem mana nodarbošanās nav apnikusi. Viennozīmīgi mani atbalstītāji. Un mans zelta cilvēks, mana daktere Maruta Noveičuka. Latvijas Olimpiskās vienības fizioterapeiti Oskars Urbanovičs un Arnis Noveičuks. Pēdējos trīs gadus viņi manam ķermenim palīdzējuši turēties kopā."

Apraksti vienu jūsu moča treniņu dienu. Kāda tā parasti ir?

K.S.: "Modinātājs skan aptuveni 6:20 no rīta, tad ir 40 minūšu rīta rosme - skriešana un vingrošana, tad duša un brokastis. Pēc tam vienu, divas stundas tiek mērots ceļš uz trasi. Iesildāmies un pamatā braucam trīs iebraucienus. Kad treniņš galā, novērtējam, cik tīrs vai netīrs ir mocis. Meklējam mazgātuvi un kādu stāvlaukumu, kur visu sagatavot - moci, zābakus, ķiveres, brilles, drēbes utt. Tad mērojam ceļu atpakaļ uz viesnīcu. Ja plānā ir atsildīšanās ar velo vai skriešana, tad izdaru to. Pēc tam duša un vakariņas ap plkst. 20:00, jo Spānijā visi ēd vēlu."

Kāds ir jūsu šīs sezonas mocis, tā galvenās atšķirības no 2018. gada moča?

K.S.: "Pavisam īsi. Galvenās atšķirības ir tās, ka mocis būs jaudīgāks un vieglāks nekā iepriekšējā sezonā. Amortizācijā lielas atšķirības nebūs - izmantosim tos pašus "Reiger" firmas "Factory" amortiņus."

Cik dzinējus, izpūtējus testējat, pirms saprotat, ka ir gana labi sacensībām?

K.S.: "Šobrīd motori un pārējās detaļas ir testētas uz jaudas testa. Trasē sākumā jāatgūst pagājušā gada ātrums, tad mēģināsim pilnu uzlabojumu kombināciju, bet izmaiņas būs."

Kāds "Zabel ZM" jums būs?

K.S.: "ZM30."

Cik stundas jūs nobraucat ar vienu motoru?

K.S.: "Pasaules čempionātā gan pēc pilnas sestdienas kvalifikācijas, gan svētdienas sacensībām motors tiek pārskatīts pie ražotāja "Zabel". Šobrīd Spānijas nometnē braucam jau 13 stundas, un motoram ir tikai regulāri mainīta eļļa un gaisa filtrs. Vidusmēra ekipāžai, ja pareizi saregulē un regulāri kontrolē šīs lietas, motors klausa daudz stundas."

Kāpēc 2t dzinējam ir 4t izpūtēja klusinātājs?

K.S.: "Tādēļ, ka mēs esam "2stroke warriors", bet, ja nopietni, tad domāju, ka mūsu braukšanas stilam atbilst 2t motors."

Kādēļ mocim ir tik smags pasažiera stienis, Tu taču māki arī bez viņa?!

K.S.: "Šo jautājumu es apspriedīšu ar mehāniķiem, kādēļ viņi man viņu ir pielikuši. Kādā no treniņiem paņemsim apļa laikus ar un bez stieņa, tad sapratīšu, kā ir ātrāk."

Vai šogad ir kādas izmaiņas komandas sastāvā?

K.S.: "Jā, komandā ir lielas izmaiņas. Mūsu ilggadējā mehāniķi Paula vietā šogad būs Jans Višers. Būs sacensību mašīnas šoferis un ir arī treniņu mehāniķis."