Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2556, Did:0, useCase: 3

2015.gada Pasaules čempionāts motokrosā ir klāt

2015.gada Pasaules čempionāts motokrosā ir klāt
Foto: LaMSF arhīvs

Jau šovakar, 27.februārī kritīs šī gada pirmās Pasaules čempionāta motokrosā starta barjeras, lai noskaidrotu kvalifikācijas braucienu rezultātus rītdien gaidāmajiem finālbraucieniem. Sezonas atklāšanas posms nu jau tradicionāli norisināsies Katarā, kurā, neraksturīgi citiem posmiem, sacensības notiek tumsā, mākslīgi izgaismotā trasē.

Gatavojamies turēt īkšķus par abiem Latvijas pārstāvjiem – Paulu Jonasu un Robertu Justu, taču jāatzīst, ka jaunā sezona sola daudzus jaunus pārsteigumus.
Šogad Pasaules čempionāta sezona īpaša ar to, ka gaidāmi 18 posmi, kas pārcelsies uz vairāk valstīm un līdz ar to arī vairāk kontinentiem. Taču abās klasēs, gan MXGP, gan MX2 saglabājusies visai liela intriga par šī gada līderu pozīcijām:
MXGP klasē šogad startēs vairāki pērnā gada MX2 klases sportisti, kuri varētu likt pasvīst pieredzējušiem braucējiem. Viens no viņiem ir talantīgais francūzis Romains Febrē (Romain Febre), kurš savas prasmes guvis arī no mūsu Kaspara Stupeļa un jau pērn MX2 klasē ne reizi vien patīkami pārsteidza ar stabilu un ļoti labu sniegumu. Taču nozīmīgākais jautājums MXGP šogad ir – vai Antonio Kairolī (Antonio Cairoli) spēs nosargāt savu čempiona titulu. Iemesls šaubām ir jaunpienācējs – pieredzējušais amerikānis Raiens Villopoto (Ryan Villopoto). Tituliem bagātais sportists tiek uzskatīts par lielāko itāļa Kairolī draudu un ne velti – Villopoto konktā ir paprāvs skaits Pasaules un Amerikas superkrosa, kā arī četri Nāciju čempiona tituli. Pēc Kataras posma jau katrs pats varēsim vērtēt, vai Kairolī ir uzradies jauns titula cienīgs konkurents.
Tikmēr MX2 klasē Kataras posms varētu sniegt atbildi, vai MX2 karalis Džefrijs Herlings (Jeffrey Herflings) pēc pērn gūtās kājas traumas būs paguvis atlabt, lai spēka pilns atgūtu čempiona titulu, ko 2014.gadā ar pavisam nelielu pārsvaru tomēr izcīnīja Džordī Tiksjē (Jordi Tixier)? Pats Herlings gan atzīst, ka trauma jau esot pilnībā sadziedēta un, lai gan sportists vēl nav 100% savā labākajā formā, pēc rehabilitācijas viņš esot tik gatavs, cik šajā gatavošanās periodā tas ir iespējams. Tā kā traumu sportists guva neilgi pirms sezonas beigām, turklāt ar nesadziedēto kāju startēja pēdējā Pasaules čempionāta posmā, cerot nosargāt 1.vietu, rehabilitācijas process norisinājās arī pēc sezonas beigām, tādēļ gatavošanās pirmajiem startiem notika mazāk nekā ierasts, ko, iespējams, savā labā steigs izmantot pārējie braucēji. Protams, arī pašreizējais čempions Džordī Tiksjē, kurš šogad startēs Monster Energy Kawasaki komandā, nebūt nevēlēsies piekāpties savam pērnā gada komandas biedram Herlingsam. Tādēļ MX2 klasē gaidāmas spraigas cīņas.

Tieši šo, MX2 klasi pārstāvēs arī abi Latvijas sportisti – Pauls Jonass un Roberts Justs. Pieredzējušākais šīs klases pārstāvis no abiem ir Justs, kuru šogad redzēsim HSF Logistics Motorsport komandas krāsās ar numuru 95. Pērn Justa sniegums sezonas laikā bija mainīgs – gan labāki, gan sliktāki rezultāti, ko šad tad pabojāja arī tehnikas ķibeles, tamdēļ čempionāts tika noslēgts 23. pozīcijā. Jāpiebilst, ka sezonas izskaņā Justs bija arī viens no trim Nāciju kausa izlases pārstāvjiem, startējot kopā ar Paulu Jonasu un Matīsu Karro. Tieši Ķegumā, 2014.gada Nāciju trasē Roberts parādīja, ka ir pilnībā gatavs aizstāvēt savas valsts vārdu un cīnīties līdz galam. Arī pirmssezonas sacensībās Itālijā Justam izdevās izcīnīt augsto 5.vietu, tādēļ, iespējams, ka šajā sezonā sportists vēl parādīs, uz ko ir spējīgs.

Tikmēr otrs Latvijas braucējs – Pauls Jonass, kurš šogad pārstāv KTM Red Bull Factory komandu un startē ar 41. numuru, nereti tiek dēvēts par Latvijas motokrosa uzlecošo zvaigzni. Sportista sniegums pasaules čempionātā jau pērn, lai gan tika aizvadīta mazāk nekā puse no sacīkstēm, parādīja, ka konkurentiem Jonasa vārds jāpatur prātā. Beļģijas posmā Pauls netaupīja spēkus un vienā no braucieniem izcīnīja augsto 5.vietu, turklāt arī labāko desmitnieks posmu kopvērtējumos sportistam nebija svešs. Šogad, vēl tikai iesildoties sezonai un aizvadot sacīkstes Itālijā un Francijā, sportista sniegums komentārus neprasīja, divas pārliecinošas uzvaras un vēl viens labāko trijnieks – Jonass sevi pieteicis kā ļoti spēcīgu konkurentu. Lai gan daudzi jau tagad liek lielas cerības uz jauno talantu un cer, ka tieši Pauls uz Latviju kādudien atvedīs Pasaules čempiona titulu motokrosā, pagaidām atliek vien vēlēt veiksmi pirmajā posmā, kad sekosim līdzi Jonasa sniegumam. Turēsim īkšķus, lai izdodas parādīt labāko sniegumu.
Pasaules čempionātā motokrosā šogad paredzēti 18.posmi, no kuriem viens 12.jūlijā norisināsies arī Latvijā, Ķeguma „Zelta Zirga” trasē. Taču sezona tiks noslēgta 26./27.septembrī Francijā, aizvadot Nāciju kausu 2015. Tiešsaistes rezultātiem iespējams sekot līdzi šeit - results.mxgp.com