Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2556, Did:0, useCase: 3

Cross Country Rokiškos pulcē 114 sportistus

Cross Country Rokiškos pulcē 114 sportistus
Edgars Siliņš
Foto: Luīze Mīkstā

Aizvadītās nedēļas nogalē - 30.augustā Lietuvā, Rokišku trasē ,,MOTO - ROKI" notika Cross Country Baltijas čempionāta 5. posms un Lietuvas čempionāta 4.posms. Sacensības pulcēja sportistus kuplā skaitā no Baltijas valstīm – Latvijas, Lietuvas un Igaunijas.

Solo motociklu klases pārstāvēja – 91 sportists. Solo motociklu klasēs startēja arī 3 lietuviešu dāmas, un kvadru klases pārstāvēja – 23 sportisti. Trases kopējais garums bija 6 kilometri. Trasē bija dažādi segumi un reljefi - gan pļava, gan meži, gan arī smiltis un krosa trases tramplīni.
Kaut arī laiks bija ļoti silts, spīdēja saule, sportisti izbaudīja arī kārtīgas dubļu cīņas, jo pēc 2 stundu brauciena trasē, sportisti finišēja ar dubļu kārtām gan uz motocikliem, gan arī uz ekipējuma.

Absolūtajā kopvērtējumā solo klasēs uzvaru izcīnīja vairākkārtējais uzvarētājs E2 klases lietuviešu sportists Arūnas Gelažninkas (W`D`Looren RT). Otrajā vietā ātrākais latviešu E2 klases braucējs Uģis Klimons (Moto A-Z). Trešajā vietā E1 klases latviešu braucējs Edgars Siliņš (Motosports RT).
Kvadru klasē absolūtajā kopvērtējumā uzvaru izcīnīja latviešu sportists Jānis Arbidāns (Motosports RT). Otrajā vietā lietuviešu sportists Darius Luksa. Trešajā vietā Renatas Jegorovas.

Intervijā ar Latvijas motosporta federācijas pārstāvi un enduro klases braucēju Pēteri Sliedi (apPasaule), viņš pastāstīja, ka ar enduro sportu sācis nodarboties 2002.gadā „Bērnībā braucu ar divriteni. Aizrāvos ar riteņbraukšanu. 90.gadu vidū sāku braukt uz kalniem. Bijām vieni no kalnu divriteņu nobrauciena jeb downhill aizsācējiem Latvijā. Bijām diezgan liels bariņš – kādi padsmit cilvēki, kas regulāri brauca un piedalījās downhill sacensībās. Lielākā daļa no mūsu komandas puišiem sāka piedalīties enduro. Tā arī viens no viņiem – Guntars Kalniņš man piezvanīja, teica, ka būs treniņš – aizbraucam! Jautāja: „Downhill zini? Tad šeit downhill ir uphill.” Pricipā, braucot ar motociklu, downhills ir vienmēr. Tā viss aizsākās 2002.gadā, kad iegādājos motociklu. Sāku uzreiz piedalīties pirmajās Cross Country sacensībās, kurās nepaliku pēdējais. Kopš tā laika arī braucu enduro sacensībās, neizlaižot nevienu sezonu. Esmu bijis arī vēl pāris reizes uz kalniem, uz downhill sacensībām Francijā, bet tam vairs neatliek laika. Enduro tomēr ir pamata sports. Braucu visās enduro disciplīnās – enduro, piedzīvojumu enduro, cross country, enduro sprintā.
Sasniegumi? Esmu vairākkārtējs Latvijas čempions piedzīvojumu enduro. Kopā ar Mārtiņu Silu braucam vienā komandā. Paskatoties iepriekšējo gadu rezultātus, esmu bijis uzvarētājs vairākas reizes arī citās enduro disciplīnās. Tad konkurence bija mazāka, tagad konkurence ir būtiski pieaugusi, un ar ātrajiem braucējiem, kuri ir pasaules līmenī un kuri brauc enduro, sacensties ir grūtāk. Ceru, ka šajā sezonā trijniekā tikšu enduro spirnta disciplīnā. Enduro braucu E1 klasē un Cross Country šogad braucu Enduro klasē.

Šīs dienas sacensības Rokiškos man patika. Trase bija relatīvi laba. Kaut kā līdz galam neizdevās visus līkumus izņemt, kur ir tās „špūrītes” iegrieztas, šķita, ka pārāk lēni izņemu tos līkumus, bet līdz galam izturēju. Biju piekusis pēc 1,5 h. Ir labi, ar sacensībām esmu apmierināts. Šodien savā klasē paliku 7.vietā.
Gribētos, lai enduro sacensībās piedalītos vairāk sportistu, līdz ar to arī organizatoriem ir interesantāk veidot trases un organizēt sacensības. Ja kādam ir ierosinājumi, ko gribētos - grūtākas vai vienkāršākas trases, ir iespēja ar mani sazināties vai arī ar enduro komisiju, kurā esmu, tad mēs ņemsim to vērā. Bieži vien ir diskusijas vai enduro vajadzētu grūtāku, lai piesaistītu ātros braucējus, vai tieši otrādi - vieglāku, lai piesaistītu iesācējus. Gribētos dzirdēt arī ko saka paši braucēji. Gribētos redzēt daudzus, daudzus sportistus pie starta līnijas!”

Intervija ar E1 klases latviešu braucēju Juri Deičmani (Moto A-Z). „Dzimis 1967.gadā, braucu ar 67. numuru. Ar enduro sāku nodarboties pirms 10 gadiem. Tas bija laiks, kad beidzu braukt ar čoperi. Bija palicis viens lieks enduro motocikls. Māris Dzērve teica, ka Vidrižos būšot kaut kāds enduro, lai aizbraucu un pabraukājos pa mežiem, esot ļoti interesanti. Aizbraucu arī uz nākamajām sacensībām, man iepatikās, un tā viss aizsākās. Braucu, neizlaižot nevienu sezonu. Sākumā braucu rallija klasē ar ielas motocikliem, bet vēlāk pārgāju uz nopietnāku motociklu. Tagad braucu E1 klasē. Šogad cenšos tik Baltijas Cross Country trijniekā. Enduro esmu pieciniekā.

Šodien sacensībās Rokiškos savā klasē paliku 6.vietā. Tiku otrajā rindā, kas bija ļoti slikti, jo daži priekšā stāvošie startā uzreiz neiedarbināja savus motociklus, līdz ar to paliku krietni aizmugurē, kamēr viņi sāka braukt. Piemeta brilles ar dubļiem. Trase bija laba. Beigās jau dubļi vairs nebija. Daudzi krita līkumos, nevarēja savākties, bet es braucu prātīgi, domājot ar galvu, kā labāk izņemt visus līkumus un pārvarēt šķēršļus tā, lai tieku līdz galam. Nogurums jau bija, bet kopumā patīkami. Motocikls ir – jābrauc! Man patīk. Tas ir mans hobijs. Braucu sev, lai gūtu baudu. Man nevajag nevienam neko pierādīt. Iesaku visiem izmēģināt enduro! Tas ir forši!”

Sarunā ar lietuviešu braucēju Julius Šimkus (Dragon RT): „Kad piedzima trešais dēls – pirms 7 gadiem, sāku nodarboties ar enduro sportu. No 18 gadu vecuma esmu nodarbojos ar triālu. No 2007.gada braucu enduro un paralēli arī triālā. Šogad piedalījos arī vienā enduro sprinta posmā Lietuvā, lai gan Lietuvā enduro sprints vēl nav tik populārs kā Latvijā. Esmu četrkārtējais Lietuvas čempions enduro un cross country sacensībās. Ukrainas čempions enduro - 2010.gadā un vienā gadā Latvijas čempions. Triālā 3.vieta Latvijas čempionātā.
Sacensības bija labas, taču trase man īpaši nepatika. Pēc nedēļas būs vēlreiz šeit jābrauc Lietuvas čempionātā, taču šī nav no mīļākajām Lietuvas trasēm. Rokas piedzītas. Šodien Baltijas čempionātā E1 klasē paliku 4.vietā. Lietuvas čempionāta 2.vietā. Gaidīsim jauno sezonu, gūsim jaunus sasniegumus!”

Lietuvas motosporta federācijas prezidents Virginijs Visockis: „Esmu gandarīts, ka esmu sācis veidot un vadīt Lietuvas motosporta federāciju, ka tajā laikā sākusies veidoties visa enduro dzīve. Senāk Lietuvā enduro sportistu bija daudz mazāk. Vieni brauca uz vienām sacensībām, citi sportisti atkal brauca uz citām, nebija vienotības. Katrs bija par sevi. Enduro ir liela ģimene – ir jāveidojas tā, lai visi būtu vienoti kopā. Enduro ir divu dienu sacensības un visas šīs dienas tiek pavadītas kā vienā lielā ģimenē. Enduro Lietuvā sākumā piedalījās 15-20 sportistu, bet tagad jau tuvu pie 100 braucējiem. Esmu priecīgs, ka ir izveidojusies ļoti laba sadarbība Jāņa Bauņa vadībā, kad 2005.gadā sākām sadarboties ar Latvijas motosporta federāciju un ka līdz šai dienai ir izveidojies kupls motosportistu pulks un tik labas attiecības. Endruo saime ir izveidojusies uz draudzības un sadarbības pamatiem, jo motokross ir motokross, tur ir cita dinamika. Enduro ir domāšana un prāts. Jo ilgstošs klasiskais enduro ir divu dienu sacensības un cross country 2 stundas no vietas braukt arī nav nemaz tik vienkārši.”

Klubu komandu ieskaitē pirmo vietu ieguva „Motosports Racing Team” – Jānis Arbidāns, Lauris Ermanis, Sandris Kļaviņš, Kristaps Bajārs un Edgars Siliņš. Otrajā vietā „Moto A-Z” – Jānis Baunis juniors, Uģis Klimons, Jānis Rasmanis, Miks Rasmanis, Ģirts Dubavs. Trešajā vietā lietuviešu komanda „W`D’Looren RT” - Arūnas Gelažninkas, Danielius Žoštautas, Andrius Mitkevicius un Julius Stockus.

Cross Country Baltijas čempionāta klašu uzvarētāji:
85cm3 klase
1. Miks Rasmanis (Moto A-Z)
2. Kristaps Putniņš (Moto A-Z)

E1 klase
1. Edgars Siliņš (Motosports Racing Team)
2. Kārlis Liepiņš (Motosports Racin Team)
3. Arūnas Armonas

E2 klase
1. Arūnas Gelažninkas (W`D`Looren RT)
2. Uģis Klimons (Moto A-Z)
3. Kristaps Bajārs (Motosports Racing Team)

E3 klase
1. Lauris Ermanis (Motosports Racing Team)
2. Einārs Vinters (Jāņa Vintera Mototeam Rīga)
3. Dovydas Venslovas

Senioru klase
1. Jānis Rasmanis (Moto A-Z)
2. Toivo Nikopensius (Paikuse MK)
3. Danielius Žoštautas (W`D`Looren RT)

Hobiji klase
1. Andrius Mitkevicius
2. Ģirts Dubavs (Moto A-Z)
3. Mindaugas Kaskonas

Enduro klase
1. Sandris Kļaviņš (Motosports Racing Team)
2. Jānis Baunis juniors (Moto A-Z)
3. Mārtiņš Vinters (Jāņa Vintera Mototeam Rīga)

Veterānu klase
1. Madis Pool
2. Ričardas Duonelavičius (W`D`Looren RT)
3. Andris Kalniņš (Motosports Racing Team)

C klase
1. Renārs Gosts
2. Gintaras Zemaitis
3. Kaspars Urbans

Dāmu klase
1. Gabriele Savcenkaite
2. Kristiana Arlauskaite
3. Rima Gaidamovic

Kvadri Open klase
1. Jānis Arbidāns (Motosports RT)
2. Darius Luksa
3. Renatas Jegorovas

Kvadri ATV līdz 750cm
1. Kalev Koivsaar
2. Lennart Kiivit
3. Tanel Veerpalu

Kvadri ATV virs 750cm
1. Nerijus Giedraitis
2. Kestutis Stankunas
3. Raitis Penkevics (MPK apPasaule)

Sacensību rezultāti apskatāmi: šeit

Nākamās sacensības 6.septembrī Lizumā, kur notiks Piedzīvojumu enduro Latvijas čempionāta 3.posms un 20.septembrī Vidrižos, kur notiks Latvijas čempionāta 4.posms un Baltijas čempionāta 6. posms Cross Country sacensībās!

Informāciju sagatavoja: LaMSF praktikante Luīze Mīkstā
Foto: Luīze Mīkstā