Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:129, Did:0, useCase: 3

Autors: Juris Grīns

F1 pilotu tirgū ledus sakustējies

F1 pilotu tirgū ledus sakustējies
Foto: GETTY IMAGES NORTH AMERICA

Formula 1 pasaules čempionāta sezona pamazām tuvojas izšķirošajiem posmiem, un sportisti, kas pagaidām vēl ir bez līgumsaistībām uz nākamo sezonu, šobrīd jau vēlas rast skaidrību jautājumos par 2017. gadu. Šobrīd aizkulisēs ir daudz dažādu baumu un spekulāciju par to, kādi būs komandu sastāvi, sākoties jaunajai F1 tehnisko noteikumu ērai.

Vadošās komandas sastāvus nemaina

Šobrīd tikai četrās no 11 komandām ir skaidrība par nākamā gada pilotiem. Pašreizējā čempionvienība "Mercedes", kas dominē arī šosezon, turpinās sadarbību ar Lūisu Hamiltonu un Niko Rosbergu. Abi piloti šogad ir galvenie (vienīgie) pretendenti uz titulu, pierādījuši, ka abi ir vienlīdz ātri, turklāt savstarpējās cīņās, vismaz pēdējo mēnešu laikā spējuši rast kompromisu un sadursmes vairs nav novērojamas.

Arī "Red Bull" vienība ar saviem pilotiem var būt apmierināta. Daniels Rikjardo arvien pārliecinošāk nostiprinās trešajā pozīcijā F1 kopvērtējumā, zaudējot vien šķietami neuzvaramajiem "Mercedes" pārstāvjiem, kamēr Makss Verstapens tikai sezonas piektajā posmā Spānijā tika paaugstināts no "Toro Rosso" uz "Red Bull", nomainot Daņilu Kvjatu, un uzreiz šokēja ar izcīnītu uzvaru. 18 gadus vecais holandietis arī paspējis iekarot īsta cīnītāja slavu, jo izceļas ar, iespējams, visvairāk veiktām apdzīšanām, nekautrējas iesaistīties agresīvās divkaujās ar konkurentiem (turklāt, pamanās nenonākt līdz sadursmēm), bet sarunās ar presi ir nepiekāpīgs un savu nostāju cieti aizstāv. Par spīti daudzo nelabvēļu teiktajam, tās ir īpašības, kas parasti piemitušas nu jau par F1 leģendām kļuvušiem sportistiem.

Tāpat arī "Ferrari" sastāvs ir zināms, jo komandā turpinās braukt allaž ātrais Sebastians Fetels, kuram gan šī sezona izcēlusies ar neierasti daudzām ķibelēm, un karjeras norietā esošais Kimi Raikonens. Fetela palikšana "Ferrari" jautājumus neprasa, kamēr uz Raikonena vietu jau bija nostājusies rinda ar pilotiem, kas kāro viņu nomainīt pie vecākās F1 komandas sacīkšu auto stūres. Raikonena progress šajā gadā un spēja pierādīt, ka motivācija viņam aizvien augsta, pārliecināja "Ferrari" pagarināt ar pieredzējušo somu līgumu uz 2017. gadu, atstājot bešā tādus braucējus kā Valteri Botass, Serhio Peress un arī citus, kas tika minēti kā viņa iespējamie aizstājēji.

Alonso tic "McLaren" progresam

Lai gan "McLaren" pēdējos gados nevar pieskaitīt vadošo komandu pulciņam, tās rindās karjeru turpinās divkārtējais F1 čempions Fernando Alonso, kurš daudzkārt norādījis par vēlmi atkal uzvarēt. Nākamais būs "McLaren" jau trešais gads kopā ar dzinēju piegādātāju "Honda", spēkā stāsies radikāli izmainīti tehniskie noteikumi un varbūt tieši tas ir iemesls, kāpēc Alonso nav izlēmis meklēt laimi citur. Pamatojoties ar vēlmi vairāk laika veltīt ģimenei, komandu sezonas izskaņā tikmēr pametīs Džensons Batons. Brits sola, ka varbūt atgriezīsies sacīkstēs pēc gada vai diviem, lai gan daudziem ir skaidrs, ka diez vai tas patiesībā notiks. "McLaren" sastāvā ienāks jaunas asinis - 2015. gada GP2 čempions un pašreizējais komandas rezervists Stofels Vandūrns. 24 gadus vecais beļģis šogad Bahreinā jau aizvietoja iepriekšējā posmā avārijā nedaudz cietušo Alonso, debijā tiekot pie viena punkta.

Debitants Gaslī ieņems Kvjata vietu?

Daudz neskaidrāka aina paveras, aplūkojot situāciju citās komandās. Patiesībā, īstas skaidrības nav gandrīz nevienā no atlikušajām 14 vietām septiņās komandās. Samērā regulāri spējis iekļūt punktos un tikpat regulāri demonstrējis pārākumu pār komandas biedru Daņilu Kvjatu, pie jauna līguma ar "Toro Rosso" vasarā tika Karloss Sainss. Kvjats pēc pazemināšanas piedzīvoja īstas psiholoģiskas šausmas. Nespēja atgūt pārliecību par sevi nozīmējušas regulāras kļūdas un ātruma trūkumu, bet iekšējais, nerimstošais stress izpaudies pat sarunās ar žurnālistiem. Nav zināms, vai "Toro Rosso" izlems dot krievu pilotam iespēju startēt arī 2017. gada sezonā, taču pēdējo mēnešu notikumi liek domāt, ka diez vai tas notiks. Ja Kvjatam būs jāaiziet, viņa vietā bez šaubām stāsies "Red Bull" attīstības programmas pilots Pjērs Gaslī, tā paziņojis vienības vadītājs Francs Tosts. 20 gadus vecais francūzis Gaslī ir viens no šī brīža lielākajiem jaunajiem talantiem - 2014. gada "Formula Renault 3.5" vicečempions un šī brīža GP2 čempionāta līderis.

Peress un Hilkenbergs aizies no "Force India"?

Kādu laiku šķita, ka nemainīgs varētu palikt "Force India" sastāvs - gan Niko Hilkenbergs, gan Serhio Peress jau jūlija sākumā no komandas īpašnieka Vidžaja Maljas puses tika apstiprināti kā 2017. gada sezonas piloti. Abi rāda atzīstamu, pirmā desmitnieka cienīgu sniegumu, Peress pat divreiz iekarojis pjedestālu, taču realitāte ir ne tik spoža. Kamēr Malja cīnās tiesā saistībā ar savām biznesa lietām, šobrīd jau tiek ziņots, ka indiešu komandu varētu pamest abi tās piloti. "Force India" sporta direktors Otmars Šafnauers kādā intervijā izteicies, ka tai nekas neesot jāpaziņo, jo līgumsaistības esot noslēgtas ar abiem pilotiem, taču līdzīgā manierē pēdējā laikā runā arī Hilkenbergs un Peress, kas ne par ko labu šajā gadījumā neliecina. Vācietis šonedēļ teica, ka "cik zina, tad brauks šajā komandā", kamēr Peress, nākdams no Meksikas, savos izteikumos ir daudz karstasinīgāks, apgalvojot, ka, iespējams, lems par aiziešanu no Formulas 1, ja nedēļas laikā "Force India" viņam nespēs dot garantijas par vietu sastāvā 2017. gadā. Iespējams, šādas garantijas komanda nemaz nespēj dot, jo tāpat runā par tās finansiālajām grūtībām. Ko tas nozīmēs nākotnē, rādīs laiks.

"Renault" var kļūt par daudzu pilotu iekāres objektu

"Renault" rūpnīca, kas ar savu komandu šogad aizvada pirmo sezonu kopš atgriešanās čempionātā un reizē piedzīvojusi pamatīgu progresu sava F1 dzinēja attīstīšanā, tikmēr kļuvusi par vienu no karstākajiem sarunu objektiem pēdējās nedēļās. Neskatoties uz to, ka "Renault" startē ar šasiju, kas šogad netiek attīstīta, jo "Lotus" to starpsezonā radīja "Mercedes" motoram, kā rezultātā izpaliek arī augsti rezultāti sacīkstēs, komandai ir laba perspektīva nākotnē, un vēl vairāk iekārojamu to padara lielās tehniskās jomas izmaiņas, kas gaida nākošgad. Spēka samēru ziņā tas daudz ko var ietekmēt un jau 2017. gadā "Renault" teorētiski var iesaistīties cīņā par titulu. Sapratusi, ka tā tiešām var notikt, pati komanda atcēla solījumu jau Singapūras "Grand Prix" laikā paziņot nākamā gada pilotus, līdz ar to par savām vietām droši nevar būt ne Kevins Magnusens, ne Džoljons Palmers, turklāt pēkšņi parādījušies spēcīgi konkurenti, kas jau tiek minēti kā viņu iespējamie aizstājēji.

Šīs F1 sezonas debitants Palmers diez vai var cerēt uz tikšanu kādā citā komandā, tāpēc viņam "Renault" lēmumu atliek vien gaidīt. Būdams atpazīstamāks, ātrāks un arī pieredzējušāks, Magnusens var atļauties kaut nedaudz uzstādīt savas prasības vai vismaz izteikt neapmierinātību ar "Renault" lēmumu kavēties. Līdzīgi kā Peress "Force India" gadījumā, arī Magnusens kādā intervijā draudējis jau laikus atteikties no gaidīšanas, ja komanda vistuvākajā laikā neizlems par labu viņa paturēšanai. Šeit jau saskatāmas vairākas iespējamās rokādes - Peress pēkšņi kļuvis par kandidātu uz vietu "Renault", nav izslēgta Magnusena pievienošanās "Force India", par "Renault", iespējams, domā arī Hilkenbergs, un, kā izrādās, arī soms Valteri Botass.

Iepriekšējās sezonās startējis "Williams" komandā, Botass daudzu acīs uzskatāms par vienu no top braucējiem. Nebija noslēpums, ka viņš vēlas kļūt par "Ferrari" pilotu, bet Raikonena apstiprināšana šādu ceļu liegusi, vismaz pagaidām. Kāpēc "Renault"? Lai gan šogad komanda patiesi nelepojas ar augstām vietām un reti kurš uzdrīkstas domāt par to, ka arī nākošgad kaut kas krasi mainīsies, "Renault" tomēr ir rūpnīcas komanda un tās resursi, tātad arī nākotnes potenciāls ir nesalīdzināmi lielāks nekā "Williams", kas gadu laikā tā arī nav spējusi atgriezties uz uzvaru takas, lai gan vienubrīd šķita atkopusies no dažu ļoti vāju sezonu perioda.

Arī "Williams" un "Haas" nesteidzas

"Williams" nākotnes piloti līdz ar to kļuvuši tikpat neskaidri. Felipe Masa pirms dažām nedēļām paziņoja par F1 karjeras noslēgšanu sezonas izskaņā, un viņa vieta jau ir brīva, pagaidām arī nav aizņemta. Arī Botass tikai provizoriski uzskatāms par 2017. gada "Williams" pilotu, lai gan "Renault" šobrīd viņa gadījumā varētu būt vienīgā alternatīva, jo pārējās rūpnīcu komandās vietas jau aizņemtas. "Williams" vadītāja vietas izpildītāja Klēra Viljamsa atklājusi, ka 2017. gada sastāvs "būs aizraujošs", bet pagaidām atsakās to nosaukt. Kādu laiku kandidātu saraksta galvgalī bija Džensons Batons, taču paziņojums par brita aiziešanu no F1 visu mainīja. Protams, kandidāts ir Peress, tāpat izskanējis jaunā kanādieša Lensa Strola vārds. Komandai vajag naudu, bet šī pagaidām tikai 17 gadus vecā braucēja tēvs ir miljardieris, kuram turklāt pieder daļas "Williams" vienībā. Strols arī pašlaik ir Eiropas F3 čempionāta līderis, tātad ātrs pilots.

Jaunā amerikāņu komanda "Haas", kas debiju F1 čempionātā uzsāka neticami lieliski, bet tagad jau snieguma ziņā atkritusi uz lejasgalu, arī nesteidzas ar pilotu paziņošanu. Liels iemesls palikt komandā ir Romēnam Grožānam - viņš ir izteikts "Haas" līderis un nav noslēpums viņa vēlme kādudien braukt "Ferrari", kas ir Džīna Hāsa vienības sadarbības partneri. Pārlieku vājš sniegums un nespēja gūt kaut punktu krietni pazemina otra pilota Estebana Gutjeresa vērtību, tomēr viņa pusē ir kas cits - atbalsts no "Ferrari" un dāsni sponsori no Meksikas. Iespējams, arī 2017. gadā "Haas" sastāvs paliks nemainīgs, taču pārsteigumi ir iespējami.

Kurš maksā, tas brauc: "Sauber" un "Manor"

Jauna ēra sākusies "Sauber" komandai, kas esot atradusi investorus. Jācer, ka stāsts tā arī turpināsies un komandas progress būs vērojams, jo šobrīd jau vienība, kas savulaik ar "BMW" palīdzību cīnījās par uzvarām, tagad ir izteikta pastarīte. Felipe Nasrs un Markuss Ēriksons, abi ieradušies vienībā ar savu sponsoru naudu, ir ceļā uz palikšanu komandā, taču "apkārt klīst" arī citi braucēji, kas gribēs teikt: "vēlos startēt Formulā 1, un man ir sponsori". Iespējams, šeit nostrādās aprēķins un pie līguma tiks tas, kurš vairāk samaksās.

Tāpat no sponsoru naudas ir pilnībā atkarīga "Manor" komanda, bet tās rīcībā šobrīd ir divi ātri piloti ar spēcīgu aizmuguri - Paskāls Verleins un Estebans Okons, kurš nesen nomainīja naudas trūkumā nonākušo Rio Harjanto. Diez vai "Manor" var cerēt uz labākiem pilotiem, un abu šo sportistu palikšana būtu loģisks turpinājums. Abi ir "Mercedes" attīstības programmā, abi demonstrējuši labu sniegumu mazo formulu seriālos un abi tiek uzskatīti par Lūisa Hamiltona un Niko Rosberga iespējamajiem aizstājējiem tālākā nākotnē.


, 2016-09-29 20:10, pirms 8 gadiem
Interesants raxts.
Paldies.
, 2016-09-30 00:05, pirms 8 gadiem
Nu vienreiz viens sakarīgs raksts SC. Un tas negadās nemaz tik bieži.
, 2016-09-30 09:48, pirms 8 gadiem
Ļoti grūti pašreiz ko prognozēt. Lielāku skaidrību ieviesīs Force India, Williams un Renault paziņojumi par sastāviem, jo šīm komandām pašreiz ir vislielākie nezināmie.
Serhio Peress. Foto: Motorsport.com
2

Visvairāk soda punktus iekrājuši Peress un Sardžents

Ķīnas GP nedēļas nogalē vairāki piloti izpelnījās soda punktus. Kāda situācija šajā ziņā ir "Formula 1" braucēju starpā? Visvairāk soda punktus pašlaik sakrājuši Serhio Peress un Logans Sardžents.
Foto: f1.com
4

Plāno veikt izmaiņas F1 punktu skaitīšanas sistēmā

Šonedēļ F1 komisijas sēdē Ženēvā plānots diskutēt par izmaiņām punktu skaitīšanas sistēmā. Stāties spēkā tās varētu jau nākamajā sezonā.
Andrea Kimi Antonelli. Foto: Mercedes

Antonelli aizvadījis pirmos F1 testus

Turpinoties intrigām ap jaunā talanta Andrea Kimi Antonelli nākotni, itāļu pilots aizvadījis savā karjerā pirmos F1 testus "Mercedes" komandas sastāvā.