Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:129, Did:0, useCase: 3

Autors: Ulvis Brože

F1 ievieš tēriņu ierobežojumus līdz 2025. gadam

F1 ievieš tēriņu ierobežojumus līdz 2025. gadam
Lūiss Hamiltons. Foto: AP/Scanpix

Starptautiskā automobiļu federācija (FIA) trešdien notikušajā balsojumā pieņēma noteikumus, kas palīdzēs F1 komandām ierobežot tēriņus – noteikta maksimālā summa, ko komanda drīkst iztērēt vienas sezonas laikā.

Izmaksu ierobežošanas plāns tika apstiprināts jau pagājušajā piektdienā, kad tika balsots par 2021. gada sezonu, bet tagad noteikumi stājušies spēkā uz ilgāku laiku. Pirms nedēļas tika apstiprināts, ka nākamajā sezonā komandas budžets nedrīkst pārsniegt 145 miljonus dolāru, un tas ir samazinājums par 30 miljoniem.

2022. gada sezonā ierobežojums būs 140 miljoni, bet laika posmā no 2023. līdz 2025. gada sezonai komandas sezonā drīkstēs tērēt 135 miljonus. Ierobežojumi ieviestu, lai cīnītos ar koronavīrusa pandēmijas radīto krīzi, plus tie palīdzēs komandas trasē padarīt vienlīdzīgākas.

Atbalstoši izteicies "Racing Point" tehniskais direktors Endrjū Grīns: "Jaunie noteikumi pavisam noteikti ļaus mums cīnīties ar komandām, kuras agrāk saucām par lielajām. Agrāk, jo vairs tās nevarēs būt lielās komandas."

Pēdējās sešas sezonas pēc kārtas par F1 pasaules čempionu kļuvis "Mercedes" pilots – pieci tituli ir Lūisam Hamiltonam, bet vienu reizi uzvarēja Niko Rosbergs, kurš drīz pēc tam paziņoja par karjeras beigām. Pirms tam četras reizes pēc kārtas triumfēja "Red Bull" pārstāvošais Sebastians Fetels. Tādējādi kopš 2010. gada titulu ieguvušas tikai divas komandas.

Izmantotie resursi:
https://www.bbc.com/sport/formula1/...


, 2020-05-28 12:52, pirms 4 gadiem
Ne jau naudā slēpjas problēma.
Ne velti Haas 2 gadus atpakaļ teica, ka katra noteikumu maiņa uz vienu elementu rada izmaksu pieaugumu par 30mio$. Citas šķipeles - lūdzu + 30mio$ tikai par priekšējo vai aizmugurējo šķipeli. Motori - lūdzu +30mio$. Katru gadu jauna šasija, jo tiek uzlabots motors + 30mio$. Jeņķi ir pragmatiski cilvēki, pat F1 viņiem ir bizness nevis vaļasprieks vai pakazuha, viņi vienkārši aizies prom, kam ļoti pretojas gan FIA, gan Liberty, jo kas tas par projektu, kurā nav amerikāņu komandas.
FIA ir veikusi datorsimulācijas, ka ar tādu naudu var pavilkt. Atgādināšu, ka bija 2 komandas (Virgin un Caterpilar), kas tikai uz to mēģināja iet, šobrīd nevienas nav, jo teorija ar praksi nesakrīt. Tu vari paņemt vēsturiskus datus un strādāt ar tiem, nevis kaut ko plānot un cerēt ka tas strādā. Pēdējie, kas uz to ieberzās, bija Ferrari, kuri simulatorā un datorsimulācijās ieguva super rezultātus, savukārt trasē zaudēja pat RedBull. Un visu vainu novēla uz ko? Pareizi, uz simulatoru. Teorijā viss ir labi, bet praksē ir pilnīgi citādi. Trasē ir sānvējš, aizmugures vējš, citi autiņi, smiltis, netīrumi, citas temperatūras, utt, vēla tunelī to nav iespējams simulēt.
Tas pats ar motoriem. Ja pirms 15gadiem motors maksāja 3mio$, tad tagad jau velk pie 30mio$. Inflācija 15 gados 1000%.
F1 agrāk bija inženieru lidojums, un ideāla formula bija tāda, kas finišā sasniedz 1.vietu, un tad sabruka gabalos. Dažreiz jau juka laikā pat brauciena laikā, bet kaut kā līdz finišam ar kārbu, kurai bija tikai 5.robs, vai pat kā nesen, kad Leklerkam nedaudz pietrūka, lai Bahreinā uzvarētu ar 5cilindru motoru.
Kāpēc nav citi motoru ražotāji? Jo šodienas motoru uzbūvēt ir ļoti dārgi. Tam ir tik daudz prasības, izturība, ka ir jāiegulda pat miljardi, lai sanāktu kas jēdzīgs.
Serhio Peress. Foto: Motorsport.com
2

Visvairāk soda punktus iekrājuši Peress un Sardžents

Ķīnas GP nedēļas nogalē vairāki piloti izpelnījās soda punktus. Kāda situācija šajā ziņā ir "Formula 1" braucēju starpā? Visvairāk soda punktus pašlaik sakrājuši Serhio Peress un Logans Sardžents.
Foto: f1.com
4

Plāno veikt izmaiņas F1 punktu skaitīšanas sistēmā

Šonedēļ F1 komisijas sēdē Ženēvā plānots diskutēt par izmaiņām punktu skaitīšanas sistēmā. Stāties spēkā tās varētu jau nākamajā sezonā.
Andrea Kimi Antonelli. Foto: Mercedes

Antonelli aizvadījis pirmos F1 testus

Turpinoties intrigām ap jaunā talanta Andrea Kimi Antonelli nākotni, itāļu pilots aizvadījis savā karjerā pirmos F1 testus "Mercedes" komandas sastāvā.