Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:129, Did:0, useCase: 3

Fetels uzvar intriģējošā F1 sacīkstē Ungārijā

Juris Grīns
Juris Grīns

Fetels uzvar intriģējošā F1 sacīkstē Ungārijā
Sebastians Fetels Ungārijas "Grand Prix"
Foto: AFP/Scanpix

Notikumiem bagātās Formula 1 sacensībās Ungārijā otro uzvaru sezonā svētdien izcīnīja "Ferrari" komandas pilots Sebastians Fetels, kamēr cīņā par pārējās pozīcijām notika neskaitāmas drāmas un intriga saglabājās līdz pēdējam aplim. Neveiksmīga sacīkste abiem "Mercedes" pilotiem Luisam Hamiltonam un Niko Rosbergam, kuri šoreiz pie augstām vietām netika, bet "Red Bull" piloti Daņils Kvjats un Daniels Rikjardo kāpa uz goda pjedestāla zemākajiem pakāpieniem.

Negaidīti notikumi risinājās jau startā, kad vadību pārņēma abi "Ferrari" komandas piloti. Sebastians Fetels, startējis no trešās vietas, iesaistījās divcīņā ar Niko Rosbergu, kurš tikmēr brauca garām "pole position" īpašniekam Luisam Hamiltonam. Pirmajā līkumā Fetels pa ārmalu spēja pārņemt vadību, taču tas nebija viss, jo Rosbergam jau uzbruka Kimi Raikonens, kurš startēja no piektās vietas, bet pēc dažiem līkumiem jau bija otrais.

Rosbergs tikmēr bija atkritis uz trešo vietu, bet otrs "Mercedes" pilots Luiss Hamiltons - no pirmās vietas uz ceturto. F1 čempionāta līderis negribēja ilgi gaidīt un mēģināja apdzīt komandas biedru Rosbergu, taču pārrēķinājās, pieļāva kļūdu un izlidoja no trases. Šķērsojis grants joslu, Hamiltons atgriezās cīņā vien desmitais, kas solīja ļoti grūtu turpinājumu, jo Hungarorings pazīstama kā trase, kurā apdzīt ir īpaši grūti.

Jāpiemin, ka starta procedūra ar pirmo reizi netika veikta un bija jāveic divi iesildīšanās apļi, jo "Williams" pārstāvis Felipe Masa sākotnēji bija nepareizi novietojis savu mašīnu, par ko viņam tika piešķirts piecu sekunžu sods.

Pirmajos 20 apļos Hamiltons veica tikai pāris apdzīšanas, tomēr pirmos pitstopus citi veica ātrāk un, dodoties pēc jaunām riepām, brits jau ieņēma piekto vietu. Atgriežoties trasē, viņš par mata tiesu noturējās priekšā "Williams" pilotam Valteri Botasam, saglabājot piekto vietu. Nākamajos apļos boksos iebrauca arī tobrīd pirmajās četrās vietās esošie Fetels, Raikonens, Rosbergs un Rikjardo. Viņu starpā pozīciju izkārtojums nemainījās, bet Hamiltons tikmēr jau bija noķēris ceturtajā vietā esošo Rikjardo.

Bija nepieciešami gandrīz desmit apļi, lai atrastu pirmo iespēju reāli uzbrukt austrālietim, taču mēģinājums bija veiksmīgs un Hamiltons, kurš tobrīd brauca ar mīkstāka sastāva riepām, tika viņam garām. Līdz ar to Hamiltons bija atguvis pozīcijas, ko zaudēja pirms izlidošanas no trases, taču trešajā vietā esošais Rosbergs jau atradās vairāk nekā desmit sekundes priekšā. Tiesa, tā kā Rosbergs brauca ar cietākā sastāva riepām, Hamiltons viņam sāka tuvoties.

Fetels tikmēr turpināja braukt vadībā un Raikonens viņu neapdraudēja, pamazām atpaliekot. Tāpat arī Rosbergs nespēja tuvoties "Ferrari" braucējiem. Pēc veiktiem 40 apļiem problēmas ar ģeneratoru sākās Raikonenam, kurš sāka zaudēt ātrumu.

43. aplī ar nolauztu priekšējo antispārnu riepu nožogojumā ietriecās Niko Hilkenbergs. "Force India" pilotam antispārns nolūza pats no sevis, sportist necieta, bet trasē tika noteikts virtuālās drošības mašīnas periods. To izmantoja daudzi piloti un iebrauca boksos, viņu vidū arī visi sacīkstes vadošie braucēji. Tomēr trasē bija daudz atlūzu, līdz ar to nācās sūtīt darbā reālo drošības auto, kas nozīmēja, ka atstatumi starp pilotiem dzēsīsies un sākās jauna intriga cīņā par pirmajām vietām. Tobrīd Fetels un Raikonens bija vadībā, bet viņiem sekoja Rosbergs, Hamiltons, Rikjardo un Botass.

Sacīkstei atsākoties, Fetels droši noturēja vadību, bet Rosbergs jau starta/finiša taisnē apdzina Raikonenu, paceļoties uz otro vietu. Ļoti neveiksmīgi sacīkste turpinājās Hamiltonam, kurš restartā nebija pietiekami ātrs un F1 līderim sāka uzbrukt Rikjardo. Pirmajā līkumā Hamiltons nobloķēja riteņus, ieslīdot Rikjardo formulas sānos un izsitot austrālieti drošības joslā. Tomēr Rikjardo nepadevās, daudz laika nezaudēja un atgriezās trasē, tomēr apdzenot Hamiltonu, kurš sadursmē bija sabojājis priekšējo antispārnu un zaudēja vēl vairākas pozīcijas. Hamiltons bija spiests doties boksos pēc jauna antispārna un tās bija beigas cīņai par pjedestālu. Tikmēr Botass cīņas karstumā pārdūra riepu un arī devās pie mehāniķiem.

Tikmēr Rikjardo turpināja rauties pretī pjedestālam un ātri apdzina Raikonenu, kura formula taisnēs pēc tehnisko problēmu piemeklēšanas bija kļuvusi daudz lēnāka. Diemžēl, 53. aplī Raikonens iebrauca bokos, mēģināja "atdzīvināt" ģeneratoru, taču tas neizdevās un soms izstājās. Tikmēr Hamiltons pēc piespiedu pitstopa bija atkritis uz 13. pozīciju, turklāt saņēma sodu (izbraukšana cauri boksiem) par sadursmes izraisīšanu.

Līdz sacīkstes beigām tobrīd bija 15 apļi un bija atjaunojusies intriga cīņā par uzvaru, jo Rosbergs visai cieši sekoja līderim Fetelam, turklāt viņiem tuvojās Rikjardo, pavisam drīz arī panākot abus konkurentus. Šī cīņa beidzās ar vēl vienu negaidītu situāciju, jo notika sadursme starp Rosbergu un Rikjardo, kā rezultātā "Mercedes" pilots ar cauru riepu bija spiests nobraukt gandrīz pilnu apli, bet "Red Bull" pārstāvim vajadzēja doties boksos pēc jauna priekšējā antispārna.

Pavisam negaidīti uz otro vietu pakāpās krievu autosportists Daņils Kvjats no "Red Bull", taču tobrīd viņš saņēma desmit sekunžu sodu par iepriekš izdarītu pārkāpumu - izbraukšanu no trases, tādejādi iegūstot laiku. Tas gan neko neietekmēja, jo Rikjardo pēc atgriešanās no boksiem krietni atpalika, taču ierindojās vismaz trešajā vietā. Šādā secībā viņi arī sasniedza finišu, krievu F1 pilotam Kvjatam tiekot pie pirmā pjedestāla karjerā.

Augstāko rezultātu karjerā šo daudzo notikumu ēnā sasniedza arī Makss Verstapens ("Toro Rosso"), kurš finišēja ceturtajā vietā. Labākais sasniegums sezonā tikmēr Fernando Alonso ("McLaren"), kurš savukārt finišu šķērsoja piektajā vietā.

Neskatoties uz to, ka vēl dažus apļus pirms beigām Luiss Hamiltons pat neatradās "Top 10", viņam izdevās aizcīnīties līdz sestajai vietai, kamēr pirmo desmitnieku noslēdza Romēns Grožāns ("Lotus"), Niko Rosbergs, kuram beigās astotā vieta, Džensons Batons ("McLaren") un Markuss Eriksons ("Sauber"). Šī bija pirmā sacīkste sezonā, kad punktos iekļuva abi "McLaren" vienības braucēji.

Sebastianam Fetelam šī bija otrā uzvara sezonā un 41. visā karjerā, turklāt kopvērtējumā vācietis turpina turēties cienījamā atstatumā no "Mercedes" pilotiem, ieņemot trešo vietu. Hamiltons tikmēr dažbrīd bija tuvu tam, lai zaudētu F1 čempionāta līdera godu, tomēr beigās pat palielinājis pārsvaru pār Rosbergu vēl par dažiem punktiem.

Tagad Formula 1 čempionātā vasaras pārtraukums, bet sezona turpināsies 23. augustā ar posmu leģendārajā Spā-Frankošamps trasē, Beļģijā.

Ungārijas GP rezultāti

VietaPilotsValstsKomandaRezultāts
1.Sebastian VettelGERFerrari-Ferrari69 apļi
2.Daniil KvyatRUSRed Bull-Renault+15.7
3.Daniel RicciardoAUSRed Bull-Renault+25.0
4.Max VerstappenNEDToro Rosso-Renault+44.2
5.Fernando AlonsoESPMcLaren-Honda+49.0
6.Lewis HamiltonGBRMercedes-Mercedes+52.0
7.Romain GrosjeanFRALotus-Mercedes+58.5
8.Nico RosbergGERMercedes-Mercedes+58.8
9.Jenson ButtonGBRMcLaren-Honda+1:07.0
10.Marcus EricssonSWESauber-Ferrari+1:09.1
11.Felipe NasrBRZSauber-Ferrari+1:13.4
12.Felipe MassaBRZWilliams-Mercedes+1:14.2
13.Pastor MaldonadoVENLotus-Mercedes+1:20.2
14.Valtteri BottasFINWilliams-Mercedes+1:25.1
15.Roberto MerhiSPAManor Marussia-Ferrari+2 apļi
16.Will StevensGBRManor Marussia-Ferrari+4 apļi
-Carlos SainzESPToro Rosso-RenaultIzstājās
-Kimi RaikkonenFINFerrari-FerrariIzstājās
-Sergio PerezMEXForce India-MercedesIzstājās
-Nico HulkenbergGERForce India-MercedesIzstājās

F1 kopvērtējums

VietaPilotsPunktiVietaKomandaPunkti
1Lewis Hamilton2021Mercedes383
2Nico Rosberg1812Ferrari236
3Sebastian Vettel1603Williams/Mercedes151
4Valtteri Bottas774Red Bull/Renault96
5Kimi Räikkönen765Force India/Mercedes39
6Felipe Massa746Lotus/Mercedes35
7Daniel Ricciardo517Toro Rosso/Renault31
8Daniil Kvyat458Sauber/Ferrari22
9Nico Hülkenberg249McLaren/Honda17
10Romain Grosjean2310Marussia/Ferrari0
11Max Verstappen22
12Felipe Nasr16
13Sergio Pérez15
14Pastor Maldonado12
15Fernando Alonso11
16Carlos Sainz9
17Jenson Button6
18Marcus Ericsson6
19Roberto Merhi0
20Will Stevens0
1 2 57 komentāri

 +13 [+] [-]

, 2015-07-26 16:56, pirms 9 gadiem
Bez komentāriem, F1 visā tās krāšņumā. Beidzot nenožēloju ka skatijos

  +8 [+] [-]

, 2015-07-26 16:56, pirms 9 gadiem
Aizraujoša sacīkste.
Protams, žēl Raikonena

     [+] [-]

, 2015-07-26 16:57, pirms 9 gadiem
P.S. žēl Raikonena, domāju būtu 2 pacēlis kā minimums

  +2 [+] [-]

, 2015-07-26 16:57, pirms 9 gadiem
Malacis Fetels,bet zel Kimi....Pa ilgiem laikam laba gonkas kvalitate.Nebija jaskatas ka brauc vnk uz rinki.

  +3 [+] [-]

, 2015-07-26 16:57, pirms 9 gadiem
Jā, jā, jā, Forza Ferrari!!!! izcila, stabila sacīkste Senām! perfekti! made my day! vispār pati sacīkste bija super interesanta!!!

  +5 [+] [-]

, 2015-07-26 16:58, pirms 9 gadiem
Merši netika žēloti

  +4 [+] [-]

, 2015-07-26 16:58, pirms 9 gadiem
Merša piloti brauc kā klauni šodien. Malacis Vettels un Rikardio.

  -1 [+] [-]

, 2015-07-26 16:58, pirms 9 gadiem
Kvyats ar Rikardo ar malači!

  -3 [+] [-]

, 2015-07-26 16:59, pirms 9 gadiem
Neesmu šādas loterijas fans...

  +1 [+] [-]

, 2015-07-26 16:59, pirms 9 gadiem
Kimi var, un tapēc es par viņa palikšanu arī uz nakamo gadu. Botass gadu vēl var pagaidīt

     [+] [-]

, 2015-07-26 17:00, pirms 9 gadiem
Uh, dulla gonka.
Pilna emociju buķete.

  +6 [+] [-]

, 2015-07-26 17:00, pirms 9 gadiem
Apsveicu Fettelu (pelnīta uzvara) un Buļļus. Merši šodien kā mušas pēc lietus, krita pie katra pieskāriena
Slēpts komentārs: zaxx

  +1 [+] [-]

, 2015-07-26 17:01, pirms 9 gadiem
Nu ko es vakar teicu kad ferrari pacīnîsies par uzvaru luuk.go ferrar. Žēl Kimi .sacikste bija loti laba.

  +6 [+] [-]

, 2015-07-26 17:02, pirms 9 gadiem
zaxx rakstīja: Kas var būt briesmīgāks kā Fetela uzvara
Hamiltons un Rosbergs riņķo pa trasi 60 apļus 1/2 minūti priekšā pārējiem

     [+] [-]

, 2015-07-26 17:02, pirms 9 gadiem
zaxx rakstīja: Kas var būt briesmīgāks kā Fetela uzvara
Viņa iesēšanās Ferrari formulā!

  +1 [+] [-]

, 2015-07-26 17:02, pirms 9 gadiem
prieks par Ferrari. Kopvērtējums vismaz uz nākamo posmu nepaliks neintriģējošāks

  +3 [+] [-]

, 2015-07-26 17:02, pirms 9 gadiem
es arī par Kimi palikšanu, Kimi the best. Ferrari malači!

     [+] [-]

, 2015-07-26 17:03, pirms 9 gadiem
zaxx rakstīja: Kas var būt briesmīgāks kā Fetela uzvara
Mercedes dubultuzvara

     [+] [-]

, 2015-07-26 17:03, pirms 9 gadiem
Kvjatam pirmais podium?

  +2 [+] [-]

, 2015-07-26 17:06, pirms 9 gadiem
Vilis15 rakstīja: Kvjatam pirmais podium?
aha, bet viņš ir otrais krivs kur tiek uz podesta
Slēpts komentārs: rihardilio

     [+] [-]

, 2015-07-26 17:07, pirms 9 gadiem
Forza Ferrari! Labs darbs no Fetela.
Žēl Kimi.

Bet, kādas emocijas uz podium. Neviltots prieks starp visiem braucējiem. Tik dzīvīgas svinības, kad fake Mercedes ārpus podium.

     [+] [-]

, 2015-07-26 17:09, pirms 9 gadiem
Forza Jules...

     [+] [-]

, 2015-07-26 17:09, pirms 9 gadiem
Vettels gan pa itāliski, gan pa franciski mauc

  +8 [+] [-]

, 2015-07-26 17:09, pirms 9 gadiem
karliss rakstīja: Merša piloti brauc kā klauni šodien. Malacis Vettels un Rikardio.
Jā,Ricardo tiešām malacis, jo tik filigrani pārdurt konkurentam riepu ir jāprot.

  -2 [+] [-]

, 2015-07-26 17:10, pirms 9 gadiem
zaxx rakstīja: Kas var būt briesmīgāks kā Fetela uzvara
Tikai un vienīgi Hamja uzvaras.

  +4 [+] [-]

, 2015-07-26 17:10, pirms 9 gadiem
NAMEJS 9999 rakstīja: Jā,Ricardo tiešām malacis, jo tik filigrani pārdurt konkurentam riepu ir jāprot.
Ja Rosbergs nezin, cik gara viņa formula, tad ar to jārēķinās...

  -4 [+] [-]

, 2015-07-26 17:12, pirms 9 gadiem
karliss rakstīja: Ja Rosbergs nezin, cik gara viņa formula, tad ar to jārēķinās...
Redzešim ko teiks žūrija. Pieļauju, ka Ricardo tomēr tiks atzīts par vainīgo.

  +1 [+] [-]

, 2015-07-26 17:13, pirms 9 gadiem
NAMEJS 9999 rakstīja: Redzešim ko teiks žūrija. Pieļauju, ka Ricardo tomēr tiks atzīts par vainīgo.
Angļi pa tv teica, ka sodu neiedeva. Labāk būtu priecājies par Vettelu, šodien labi nobrauca.

  +8 [+] [-]

, 2015-07-26 17:15, pirms 9 gadiem
Nav jau briinums ka Hamiltons nevineeja, jo kaa Jansevics teica- Hamiltons brauc ar 15 gadus vecaam miikstajaam riepaam.

To vinsh teica kkur ap 33-35 apli

  +2 [+] [-]

, 2015-07-26 17:16, pirms 9 gadiem
Beidzot patiešām aizraujoša sacīkste. Kaut drošības mašīna visu sačakarē, tomēr šodien pēc tās trasē bija daudz interesantu cīniņu!
Žēl Rosberga, varēja dikti pievilkt kopvērtējumā. Protams arī Kimi noplīsa nelaikā. Maldonado gan razbainieks
Ā, vēl tak Mclaren jokus sataisīja. Kad pateica, ka abi piloti punktos, domāju, ka kaut kas sajaukts
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2015-07-26 17:18, pirms 9 gadiem
Neko nevar saprast, ha. https://pbs.twimg.com/media/CK2KyHM...

  -3 [+] [-]

, 2015-07-26 17:18, pirms 9 gadiem
karliss rakstīja: Angļi pa tv teica, ka sodu neiedeva. Labāk būtu priecājies par Vettelu, šodien labi nobrauca.
Es jau priecājos. Un prieka sastāvdaļa ir, ka Ricardo palīdzēja novākt Vettela konkurentu uz čempiona titulu.
1 2 57 komentāri