Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:129, Did:0, useCase: 3

Hārtlijs: "Lemānas prototips paātrinās ātrāk nekā F1 mašīna"

Juris Grīns
Juris Grīns

Hārtlijs: "Lemānas prototips paātrinās ātrāk nekā F1 mašīna"
Hārtlijs pie "Porsche" LMP1 prototipa stūres
Foto: REUTERS/Scanpix

"Toro Rosso" komandas pilots Brendons Hārtlijs atzīst, ka "Formula 1" un Lemānas LMP1 klases prototipu lielākā atšķirība šo sacīkšu spēkratu veiktspējā meklējama riepās. Tajā pašā laikā ir jomas, kurās Lemānas auto ir pārāks.

2017. gadā Hārtlijs kļuva par izturības sacīkšu (WEC) pasaules čempionu "Porsche" rūpnīcas komandas sastāvā, bet šogad aizvada pirmo pilno sezonu "Formulā 1". Sportists atzīst, ka visgrūtāk bijis pāriet no izturīgajām "Michelin" uz daudz ātrāk dilstošajām "Pirelli" riepām.

"Lielākā atšķirība ir riepas," salīdzinot abu klašu mašīnas, atzīst Hārtlijs. "Lemānas prototips ir citāds zvērs, tas ir daudz jutīgāks, tādēl ir grūtāk likt visam kopā darboties labi," stāsta Hārtlijs. "Nesaku, ka tas ir slikti, bet ar "Pirelli" riepām to panākt ir vieglāk."

Lemānas 24 stundu sacīkšu uzvarētājs Hārtlijs arī atklājis, ka mūsdienu F1 bolīdu hibrīdtehnoloģijas no pilota prasa mazāku atdevi.

"Mūsdienu "Formula 1" motori ir apbrīnojami," viņš saka. "Mašīnas aizmugurē notiek daudzi sarežģīti procesi, bet pilotam tie ir viegli kontrolējami, īpaši daudz nevajag par to domāt, kad sēdi pie stūres. Protams, ir lietas, kas jaudas agregāta lietošanā jādara gan sacīkšu laikā, gan ārpus trases, bet kopumā no braucēja nav nepieciešams liels darbs. Pirms tam ir veikts liels darbs simulatoros un komandām ir pietiekoši daudz inženieru, lai viss strādātu jau no pirmā apļa. LMP1 prototipos daudz jāstrādā pie enerģijas kontrolēšanas katrā aplī."

"Porsche" nesen nodemonstrēja sava LMP1 prototipa spējas, kad tas nav noregulēts atbilstoši izturības sacīkšu standartiem. Rezultātā izdevās uzstādīt neoficiālo Spā-Frankošamps trases rekordu, kas pirms tam piederēja F1 kategorijai. Daudzi gan prognozē, ka šogad šis rekords atkal kritīs un atgriezīsies "Formula 1" pusē.

Hārtlijs skaidro: "Maksimālais ātrums "Formulā 1" ir daudz lielāks, jo mums uz katru apli dots daudz vairāk degvielas. LMP1 klasē šajā ziņā nācās visai ļoti "badoties". Paātrinājums pēc līkumiem ir diezgan līdzīgs. Lemānas prototipiem ir četru riteņu piedziņa un vilces kontrole, līdz ar to bija neticami, ka drīz pēc lēnajiem līkumiem tas jau brauc pilnā ātrumā, kamēr "Formula 1" vēl tikai turpina paātrināties."

Hārtlijs atzīst, ka kopumā F1 mašīna apli spēj veikt ātrāk un lielākoties tam palīdz lielais piespiedējspēks, kas bremzēm liek darboties efektīvāk, kā arī ir lielāks ātrums taisnēs un ātrajos līkumos.

Izmantotie resursi:
Google

Vai interesējies par Lemānas prototipu sacīkstēm?

  • 30

  • 22