Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:129, Did:0, useCase: 3

Jaunie F1 spēkrati pilotiem rada pamatīgas pārslodzes

Juris Grīns
Juris Grīns

Jaunie F1 spēkrati pilotiem rada pamatīgas pārslodzes
Romēns Grožāns
Foto: XPB Images/Press Association Images/Scanpix

Šodien notikušajos F1 pasaules čempionāta pirmā posma kvalifikācijas braucienos Melburnas trasē pilotiem nācās secināt, ka jaunie sacīkšu spēkrati, kas šogad kļuvuši ievērojami ātrāki, rada arī lielākas pārslodzes.

Pēc jaunajiem tehniskajiem noteikumiem veidotie F1 bolīdi Austrālijā jau nodēvēti par "brutāliem" un "monstriem", jo pilotiem šogad nākas izjust patiesi lielu slodzi, braucot līkumos. "Sauber" pilots Paskāls Verleins, kurš janvārī guva muguras traumu, pēc piektdienas treniņbraucieniem atzina, ka savainojuma dēļ nav paspējis fiziski pilnvērtīgi sagatavoties, tādēļ komanda viņa vietā sacīkstēs ļāvusi piedalīties testpilotam Antonio Džiovinaci. Tas vien pierāda, cik grūti šogad klāsies sportistiem sacensību laikā, kad šīs slodzes nāksies izturēt daudzu apļu garumā.

"Šīs mašīnas ir brutāli grūti vadīt," saka "Haas" pilots Romēns Grožāns, kurš sacīkstēs svētdien startēs sestais. "Mēs neesam tālu no astoņkārtīga (8G) centrbēdzes spēka. Tas ir smagi ķermenim, kā arī liela slodze mašīnai un tās detaļām. Līkumos labāk nepalaist garām punktu, kur jāsāk griezt stūre, jo ātrums, ar kādu braucam pagriezienos, ir ārprātīgs, ja salīdzinām ar to, kā bija līdz šim. Jābūt daudz precīzākam, bet ķermenim dažos līkumos ir tiešām grūti."

Šodien kvalifikācijā "Mercedes" pārstāvis Lūiss Hamiltons ar laiku 1:22.188 laboja Melburnas trases rekordu, kas kopš 2011. gada piederēja Sebastianam Fetelam.

"Neticami, tas ir ātrākais aplis, ko šeit jebkad esmu veicis," saka pole position ieguvējs Hamiltons. "Saķere ir fantastiska, aerodinamika radījusi drastisku atšķirību. Līkumos daudz vairāk var izmantot pilnu gāzi, tas ir apbrīnojami."

"Mercedes" komandas vadītājs Toto Volfs atzīst, ka rīt gaidāmās sacensības parādīs, cik katrs pilots fiziski labi ir sagatavojies šai sezonai: "Šīs mašīnas ir īsti monstri. To var redzēt no onboard kameras ierakstiem - līkumos ātrums ir ļoti iespaidīgs. Sacīkstēs redzēsim, cik patiesībā visi ir gatavi un, cik spēka no pilota tiks paņemts."

Daniels Rikjardo, kurš kvalifikācijā avarēja, atzina, ka jaunās mašīnas, tiklīdz sāk saslīdēt, ir daudz grūtāk kontrolējamas nekā līdz šim, līdz ar to secināms, ka negadījumi šosezon varētu notikt biežāk.

Izmantotie resursi:
Motorsport.com: F1 News, MotoGP, Le Mans...

  +6 [+] [-]

, 2017-03-25 22:53, pirms 7 gadiem
Tā tam jābūt, nevis ar vienu roku svilpot pa trasi.

  +3 [+] [-]

, 2017-03-25 23:05, pirms 7 gadiem
Tieši tā, F1 ir jābūt izaicinājumam priekš pilotiem. Formulām ir jāpārbauda pilota spēju robežas

  +2 [+] [-]

, 2017-03-25 23:29, pirms 7 gadiem
f1 ir autosporta virsotne attiecīgi prekš piota visgrūtāk vadāmā ( mašina ,formula )

     [+] [-]

, 2017-03-26 00:08, pirms 7 gadiem
Tā jau ir, ka pierod pie kruīza kontroles..
Visi mūsdienu piloti nebūtu spējīgi pilotēt piemēram 80to gadu formulas augstākajā līmenī. Lieku galvu ķīlā!

     [+] [-]

, 2017-03-26 00:24, pirms 7 gadiem
EUcerin rakstīja: Tā jau ir, ka pierod pie kruīza kontroles..
Visi mūsdienu piloti nebūtu spējīgi pilotēt piemēram 80to gadu formulas augstākajā līmenī. Lieku galvu ķīlā!
Ko var čīkstēt par tiem senajiem laikiem? Tāpat kā pieradīs pie lielajiem ātrumiem, tā pat arī pierastu pie 80. gadu formulām.
Visos sporta veidos krīt rekordi (tikai ne tie, kur dopingojās). Uzkrājas zināšanu bāze, lai attīstītos meistarīgāki sportisti. Protams formula1 ir izņēmums Un tā tas būs mūžīgi...

     [+] [-]

, 2017-03-26 15:44, pirms 7 gadiem
Nekas pārāk labs tas arī nav. Tas arī neveicina cīņu trasē, apdzīšanu skaits samazinās, jo "kas par daudz tas par skādi". Piespiedējspēkam ir jābūt samērīgam (mazākam). Skaidrs, ka ja ir ļoti efektīvas bremzes, kā F-1, arī apdzīt taisnes beigās ir daudz grūtāk. Protams, nav jau jābūt pavisam neveiklam vāģim, kas knapi iegriež līkumā. Bet tās pašas 80-90 gadu formulas šajā ziņā bija labākas. Seviški "Indycar".
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja