Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:129, Did:0, useCase: 3

Mūžībā aizgājis F1 komandas "Ligier" dibinātājs Gajs Ližjē

Juris Grīns
Juris Grīns

Mūžībā aizgājis F1 komandas "Ligier" dibinātājs Gajs Ližjē
Gajs Ližjē
Foto: Hugues Mallet

85 gadu vecumā miris bijušais Formula 1 pilots un "Ligier" komandas dibinātājs Gajs Ližjē. Viņam bija 85 gadi.

Ližjē piedzima Viši, Francijā 1930. gadā, bet F1 pasaules čempionātā viņš debitēja tikai 1966. gada Monako "Grand Prix", kad 35 gadu vecumā sēdās pie "Cooper-Maserati" auto stūres.

Pirms tam viņš savā dzīvē dzimtajā pilsētā strādāja miesnieku bodē, kā arī aizrāvās ar citiem sporta veidiem. Viens no tiem bija aizrēšana un Ližjē pat izdevās kļūt par 1947. gada Francijas čempionu. Tāpat Ližjē četrdesmitajos gados pāstāvēja Francijas B komandu regbijā, tomēr savainojumu dēļ karjeru šajā jomā bija spiests pārtraukt.

Vēlāk Ližjē iegāja celtniecības biznesā un spēlēja nozīmīgu lomu Francijas lielceļu sistēmas attīstīšanā.

Motoru sportā francūzis sākotnēji nodarbojās ar motošoseju, 1959. un 1960. gadā kļūstot par Francijas čempionu. Tad pienāca laiks autosportam un Ližjē piedalījās "Formula One Junior" kategorijā, kur gan saskārās ar daudzām tehniskām problēmām. Pēc tam 1964. gadā sekoja starts Lemānas 24 stundu sacīkstē un visbeidzot arī iesaistīšanās Formulā 1.

1966. un 1967. gadā Ližjē paguva aizvadīt tikai 12 posmus, labāko rezultātu sasniedzot otrās sezonas Vācijas "Grand Prix", kur tika gūta sestā vieta. Patiesībā gan tajā sacīkstē Ližjē finišēja astotais, taču divi no priekšā esošajiem bija Formula 2 kategorijas braucēji, kas par punktiem F1 ieskaitē nesacentās.

Ližjē gaitas autosportā nopietni iedragāja drauga Žo Šlesēra bojāeja. Ližjē pievērsās sacīkšu auto konstruēšanai.

Sākotnēji uzbūvējis mašīnu Lemānai, 1976. gadā viņš ienāca F1 čempionātā ar savu komandu un pavadīja tur ilgu laiku, aizejot tikai 1996. gadā, kad komandu pārpirka Alēns Prosts, izveidojot "Prost Grand Prix" projektu, kurš galu galā "nomira" 2001. gadā, pieliekot treknu punktu komandas pastāvēšanas vēsturei.

Ližjē laikos komanda startēja 326 posmos, guva deviņas uzvaras un 50 pjedestālus. Komandas sastāvā startējuši tādi pazīstami autosportisti kā Žaks Lafits, Patriks Depailjē, Žakijs Ikss, Didjē Pironi, Renē Arnū, Olivjē Panī un citi. "Ligier" formulas tika aprīkotas ar "Renault", "Megatron", "Judd", "Ford", "Lamborghini" un "Mugen-Honda" motoriem. Komandas labākais sasniegums ir otrā vieta 1980. gada Konstruktoru kausā.

Izmantptie resursi:
autosport.com - the authority on Formula One,...