Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:129, Did:0, useCase: 3

92 gadu vecumā miris F1 komandas "Shadow" dibinātājs

Juris Grīns
Juris Grīns

92 gadu vecumā miris F1 komandas "Shadow" dibinātājs
Alans Džonss 1977. gadā pie "Shadow" formulas stūres
Foto: pinterest.com

Kalifornijā 92 gadu vecumā mūžībā devies Dons Nikolss, kurš savulaik dibināja sacīkšu komandu "Shadow Racing Cars", ar to uzvarot arī vienā no Formula 1 posmiem.

Nikolsa dibinātā komanda F1 pasaules čempionātā debitēja 1973. gadā un startēja līdz 1980. gadam, šajā laikā izcīnot vienu uzvaru, trīs reizes uzvarot kvalifikācijā, kā arī divas reizes sasniedzot sacīkšu ātrāko apli. Vienīgo reizi tā uzvarēja 1977. gada sezonas posmā Austrijā, pie formulas stūres sēžot austrālietim Alanam Džonsam.

"Shadow" komandā startējuši arī tādi talantīgi piloti kā Pīters Revsons, Toms Praiss, Žans-Pjērs Žarjē, Rikardo Patreze, Klejs Regaconi, Stefans Johansons un citi. Sākotnēji tā startēja zem ASV, bet vēlāk - Apvienotās Karalistes karoga.

1924. gadā dzimušais Dons Nikolss bija ASV armijas Otrā Pasaules kara un Korejas kara veterāns. Vēlāk viņš veica uzņēmējdarbību Japānā, bet tad atgriezās Amerikā, kur 1968. gadā nodibināja kompāniju "Advanced Vehicle Systems", kas bija sākums "Shadow Racing Cars" sacīkšu komandai. Sākotnēji tā startēja tolaik ļoti populārajā "CanAm" sacīkšu seriālā, kur guva augstus panākumus. Pateicoties dāsnajam sponsoram "Universal Oil Products", 1973. gadā komanda uzsāka dalību Formulā 1.

Radās finansiālas grūtības un "Shadow" komandu Nikolss 1980. gada sākumā pārdeva ķīniešu uzņēmējam Tedija Jipam, kuram jau piederēja "Theodore" vienība. Tā paša gada F1 sezonas vidū Jips nolēma pārtraukt "Shadow" dalību pasaules čempionātā.

Izmantotie resursi:
Racing News | Racer.com