Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:129, Did:0, useCase: 3

F1 pilotiem šogad atļauj cīnīties agresīvāk

Juris Grīns
Juris Grīns

F1 pilotiem šogad atļauj cīnīties agresīvāk
Makss Verstapens
Foto: XPB Images/Press Association Images/Scanpix

Starptautiskā Automobiļu federācija (FIA) ir atcēlusi tā saukto "Verstapena likumu", kas noteica, ka Formulā 1 ir aizliegts mainīt trajektoriju bremzēšanas laikā. Turpmāk tas būs atļauts, ar nosacījumu, ka manevrs nav citus pilotus apdraudošs.

Šo prasību iesauca par "Verstapena likumu", jo F1 pilots Makss Verstapens ne reizi vien pērn izmantoja trajektorijas maiņu bremzēšanas laikā, lai aizsargātu pozīciju. Meksikas posmā Sebastians Fetels par šādu manevru pret Danielu Rikjardo saņēma sodu, bet starpsezonā FIA pieņēma lēmumu veikt izmaiņas noteikumos.

"Dažus incidentus, ko pieredzējām pagājušajā gadā, varēsim vērtēt citādi, jo tā sauktais "Verstapena likums" ir svītrots," saka F1 sacīkšu direktors Čārlijs Vaitings. "Iepriekš mēs teicām, ka tiks izmeklēts katrs gadījums, kad pilots maina trajektoriju bremzējot. Tagad šie nosacījumi kļuvuši vienkāršāki un nosaka - izmeklēti tiks tikai tie gadījumi, kad pilots bremzēšanas laikā pārvietojas neprognozējami, nevajadzīgi lēni vai tā, ka tas apdraud citu pilotu. Pagājušajā gadā mēs noteikumus interpretējām tā, lai to lietošana būtu vienkāršāka, sakot, ka nav atļauta nekāda trajektorijas maiņa bremzēšanas zonā, par tādu rīcību atbildīgos tiesnešus informējot ik reizi. Tagad incidents tiks izskatīts, pamatojoties uz to, ka tas bijis bīstams manevrs, nevis tādēļ, ka tikusi mainīta trajektorija bremzēšanas laikā."

Šādi FIA rīkojusies, jo pirms 2017. gada sezonas nolemts turpmāk ļaut pilotiem savā starpā cīnīties agresīvāk, kas savukārt varētu uzlabot F1 sacīkšu skatāmību. Iepriekš sportisti nereti atteicās no apdzīšanas vai aizstāvēšanās manevriem, nevēloties riskēt ar soda saņemšanu.

Austrālijā notikusi F1 tiesnešu sēde, kurā izvērtēti visi 2016. gada sezonas strīdīgie incidenti, visiem vienojoties, kā turpmāk šādos gadījumos rīkoties, pielietojot jaunos nosacījumus. Turpmāk tiesnešiem arī sacīkšu laikā būs pieejams dažādu līdzīgu incidentu arhīvs, ko vajadzības gadījumā viņi ātri varēs pārskatīt, secinot, kāda rīcība lietota pirms tam. Pēc FIA domām, tas tiesnešiem palīdzēs pieņemt stabilus, visiem vienlīdzīgus lēmumus.

Čārlijs Vaitings arī norāda, ka aizvien būs spēkā striktais nosacījums, ka, aizsargājot pozīciju, trajektoriju drīkst mainīt tikai vienreiz.

Izmantotie resursi:
Motorsport.com: F1 News, MotoGP, Le Mans...