Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:129, Did:0, useCase: 3

Formulā 1 gatavojas ieviest bezpilota drošības mašīnu

Juris Grīns
Juris Grīns

Formulā 1 gatavojas ieviest bezpilota drošības mašīnu
F1 drošības mašīna
Foto: EPA/Scanpix

Nākotnē F1 pasaules čempionātā varētu tikt izmantota drošības mašīna, kurai nav nepieciešams vadītājs, tajā pašā laikā sacīkstēs uzsvars joprojām tiktu likts uz pilotiem, nevis šāda veida tehnoloģijām, apstiprina Starptautiskās Automobiļu federācijas (FIA) pārstāvis.

F1 tehniskā departamenta vadītājs Marcins Budkovskis kādā intervijā izteicies, ka jau notikušas pārrunas par nepieciešamību ieviest bezpilota drošības mašīnu, jo tādā veidā čempionāts varētu popularizēt šāda veida nākotnes tehnoloģiju, reizē neietekmējot sacensību norisi un cīņu pilotu starpā.

"Ļaujiet man nosaukt vienu piemēru, taču tas nav vienīgais: mēs esam diskutējuši par bezpilota drošības mašīnu," atklāj Budkovskis. "Tā mēs varētu popularizēt tehnoloģiju, par ko ir bijis daudz skepses, un tādā veidā parādīt, ka tā darbojas. Drošības mašīnai vairs nevajadzētu vadītāju, jo visu paveiktu dators. Tajā pašā laikā mums jāsaprot, ko nozīmētu F1 mašīnas bez pilotiem: inženieriem tas patiktu, bet ne līdzjutējiem."

Budkovskis uzskata, ka Formulai 1 nevajadzētu pārvērsties par bezpilotu spēkratu sacensībām, taču uzteic Formula E paspārnē topošo "Roborace" projektu.

"Man šīs "Roborace" sacīkstes šķiet interesanta lieta, kas darbojas noteiktā sfērā," viņš saka. "Bet vai mums izdotos piesaistīt miljoniem fanu, ja to ieviestu Formulā 1? Es par to šaubos. Tajā pašā laikā būtu fantastiski, ja mēs varētu izmantot motoru sporta platformu, lai popularizētu jaunās tehnoloģijas, izmantojot bezpilota drošības mašīnu vai organizējot "Roborace" sacensības. Tā būtu fantastiska iespēja izpētīt jauno risinājumu piedāvātās iespējas."

Kopš 2000. gada Formulā 1 drošības mašīnu pilotē kādreizējais profesionālais autosportists, šobrīd 46 gadus vecais vācietis Bernds Mailenders.

Izmantotie resursi:
Motorsport.com: F1 News, MotoGP, Le Mans...

     [+] [-]

, 2017-08-22 14:05, pirms 7 gadiem
nu veel jau gadus 10 Mailanders brauks