Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:129, Did:0, useCase: 3

F1 debitanti: "Sauber" pilots Šarls Leklērs

Juris Grīns
Juris Grīns

F1 debitanti: "Sauber" pilots Šarls Leklērs
Šarls Leklērs
Foto: Alfa Romeo Sauber F1

Viens no 2018. gada diviem "Formula 1" debitantiem būs Šarls Leklērs. Viņa nokļūšana čempionātā ir likumsakarīga - 20 gadus vecais autosportists ir "Ferrari" jauno pilotu akadēmijas audzēknis un pašreizējais F2 čempions.

"Ferrari" ietekme "Sauber" komandā ir tik liela, ka vietu Leklēram atbrīvoja gluži labu sniegumu rādošais "Mercedes" rūpnīcas protežē Paskāls Verleins, kurš šogad līdz ar to ir palicis bez iespējas startēt F1 sacīkstēs un atgriezies Vācijas salonautomobiļu čempionātā (DTM). Pirms šīs sezonas "Sauber" tikusi pie jauna galvenā sponsora un tehnoloģiskā partnera - autoražotāja "Alfa Romeo", kas kopā ar "Ferrari" pieder vieniem īpašniekiem. Līdz ar to arī Leklērs tika "iebīdīts" šajā komandā, taču jāsaka, ka pamatoti. Teorētiski viņš varētu kļūt par nākotnes F1 zvaigzni, lai gan visu, protams, izteiks sniegums trasē.

Monako dzimušais Leklērs jau no agras bērnības tika sūtīts mācīties par autosportistu. Kartingā viņš sāka startēt jau septiņu gadu vecumā. Zīmīgi, ka Leklērs bija pirms vairākiem gadiem F1 sacīkstēs bojā gājušā pilota Žila Bjanki bērnības draugs un savu karjeru kartingā sāka Žila tēvam piederošā trasē Francijas dienvidos. Tāpat kā Bjanki, arī Leklers savulaik pievienojās tagadējā FIA prezidenta Žana Toda dēla Nikolā vadītajai menedžmenta kompānijai "ARM". Šarla tēvs Hervē Leklērs pats astoņdesmitajos un deviņdesmitajos gados startēja "Formula 3" kategorijas sacensībās un tika cienīts kartinga aprindās. Pērn 54 gadu vecumā viņš nomira, tā arī nesagaidījis dēla debiju F1 pasaules čempionātā.

Kartingā Šarls Leklērs startēja līdz pat 2013. gadam, gūstot ievērojamus panākumus - viņa kontā bija regulāras uzvaras un tituli, līdz ar to tika ielikts spēcīgs pamats turpmākajai karjerai. Savā pēdējā sezonā viņš pasaules čempionātā piekāpās tikai tagadējam "Red Bull" vienības braucējam Maksam Verstapenam, kurš "Formulā 1" pamanījās ienākt ātrāk.

Formulu sacensībās Leklērs ir aizvadījis četras sezonas. Debiju formulās viņš piedzīvoja "Formula Renault 2.0" Alpu reģiona čempionātā, kur uzvarēja divās sacīkstēs, abās Moncas trasē, un kļuva par vicečempionu. Savukārt jau 2015. gadā viņš debitēja F3 kategorijā, aizvadot pilnu sezonu Eiropas čempionātā. Jau pirmajā sacīkšu nedēļas nogalē, pēc konkurenta diskvalificēšanas, Leklērs ieguva tiesības divos no trim braucieniem startēt pirmais. Trešajā braucienā Silverstounā viņš izcīnīja pirmo uzvaru, vēlāk pirmo vietu gūstot arī Hokenheimā, Spā-Frankošamps trasē un Norisringā. Lai gan vienubrīd viņš jau bija kļuvis par čempionāta līderi, bija arī neveiksmes un sezonu sportists noslēdza ceturtais. Togad Leklērs arī finišēja otrais prestižajā Makao "Grand Prix" izcīņā, kur kopā pulcējas labākie F3 piloti no visas pasaules.

2016. gadā Leklērs pievienojās Nikolā Toda vadītajai "ART Grand Prix" komandai un uzsāka karjeru "GP3 Series". Būdams debitants, viņš uzvarēja trīs sacīkstēs un pēdējā posmā Abū Dabī, lai gan avarēja otrajā braucienā, tomēr izcīnīja čempiona titulu.

Jau nākamajā nedēļā tika oficiāli paziņots, ka viņš parakstījis līgumu ar "Prema Racing" komandu un 2017. gadu pavadīs "Formula 2" čempionātā. Arī tur debijas gads izvērtās sensacionāli labs. Pirmajā sacīkšu nedēļas nogalē Bahreinā Leklērs ieguva pirmo "pole position", turpat tika gūta arī pirmā uzvara. Kopumā šajā sezonā uzlecošā zvaigzne pirmais startēja astoņas reizes un uzvarēja septiņās sacīkstēs, iegūstot titulu. Leklērs 19 gadu vecumā kļuva par visu laiku jaunāko F1 galvenās atbalsta kategorijas čempionu, turklāt debijas sezonā pirms tam (iepriekš čempionāts saucās "GP2 Series") titulu bija spējuši izcīnīt vien Niko Rosbergs un Lūiss Hamiltons, kuru turpmākie panākumi jau visiem labi zināmi.

Jau 2016. gadā, īsi pēc tam, kad kļuva zināms, ka Leklērs startēs GP3 čempionātā, viņš pievienojās "Ferrari Driver Academy" programmai un tika nozīmēts par F1 komandu "Haas" un "Ferrari" attīstības pilotu. Jau tā gada Lielbritānijas "Grand Prix" viņam tika dota pirmā iespēja "Haas" sastāvā piedalīties oficiālajos treniņbraucienos. Tobrīd tika ziņots, ka Leklērs pa taisno no GP3 nokļūs F1 čempionātā, ja viņam izdosies tikt pie titula, kā tas iepriekš bijis ar Daņilu Kvjatu un Valteri Botasu. "Haas" komandas vadītājs Ginters Steiners šādu scenāriju liedza, paziņojot, ka Leklēram jāturpina pieredzi smelties "Formulā 2". Pērn vasarā Leklērs Hungaroringā pārstāvēja "Ferrari" oficiālajos testos un prata sasniegt ātrāko rezultātu pirmajā dienā, kad veica 98 apļus, kamēr otrajā dienā trasē nedevās. Decembrī tika paziņots, ka Leklērs 2018. gadā kļūs par F1 sacīkšu pilotu "Sauber" komandā, kas ieguvusi jaunu galveno sponsoru "Alfa Romeo" izskatā.

Interesanti, ka visā "Formula 1" vēsturē bez Leklēra vēl bijuši tikai trīs sportisti, kas pārstāvējuši Monako. Pirmais no viņiem bija Luī Širons, kurš vairāk kļuva pazīstams ar saviem panākumiem pirmskara laika "Grand Prix" sacensībās. Kad tika izveidots F1 čempionāts, Šironam bija jau 50 gadi, taču laika posmā no 1950. līdz 1956. gadam viņš paguva aizvadīt 15 sacīkstes, vienreiz arī kāpa uz pjedestāla. Andrē Testuts piecdesmitajos gados tālāk par kvalifikāciju ne reizi netika, bet 1994. gadā F1 čempionātā startēja monagesks Olivjē Beretta, piedaloties deviņās sacīkstēs un trīsreiz finišējot pirmajā desmitniekā, kas gan tolaik punktus neatnesa.

Leklēra karjera ārpus "Formulas 1"

SezonaČempionāts/sacīkstesUzvarasPjedestāliVieta
2014Formula Renault 2.0 Alps272.
Eurocup Formula Renault 2.0-3-
2015Eiropas F34134.
Makao Grand Prix-12.
2016GP3381.
2017Formula 27101.

Izmantotie resursi:
Formula 1®
Google