Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:129, Did:0, useCase: 3

Autors: Juris Grīns

F1 debitanti: "Williams" pilots Sergejs Sirotkins

F1 debitanti: "Williams" pilots Sergejs Sirotkins
Sergejs Sirotkins
Foto: Williams

2018. gada "Formula 1" sezonā, kas sāksies jau šajā nedēļas nogalē, startēs divi debitanti - Sergejs Sirotkins, kuram ir dāsni sponsori Krievijā, kā arī Šārls Leklerks, kuru ar saviem resursiem atbalsta "Ferrari" rūpnīca. Šoreiz ielūkosimies jaunā "Williams" komandas pilota Sirotkina līdzšinējā dzīvē un panākumos.

Neviens nebrīnījās, kad Sirotkins tika nosaukts kā viens no kandidātiem uz vietu "Williams" sastāvā - nebija noslēpums, ka krievu autosportistam ir spēcīga finansiālā aizmugure, tāpat bija labi zināms, ka komandai ir nepieciešama nauda, kuras tai pēdējos gados allaž vairāk vai mazāk pietrūcis. Tomēr, kad starp Polu di Restu, Robertu Kubicu un viņu tika izvēlēts tieši Sirotkins, tas kļuva par pārsteigumu daudziem. Neiedziļinoties lietas būtībā, varētu teikt, un daudzi to arī darīja, ka Sirkotkins "Formulā 1" ticis vien naudas dēļ, tomēr vai tiešām viņš tik tālu ticis bez talanta un panākumiem? Tā gluži nav.

"Sergejs pozitīvi pārsteidza komandu ar savu ātrumu un talantu, tehniskajām zināšanām un darba ētiku, kas atspoguļojās gan strādājot rūpnīcā, gan trasē," sacīja "Williams" galvenais tehniskais vadītājs Pedijs Lavs, pamatojot, kāpēc komanda izvēlējās tieši viņu, lai gan neviens nenoliedz, ka lielu lomu spēlēja arī sportista piedāvātie miljoni.

Līdzīgi kā citi jaunie autosportisti, arī Sirotkins savu karjeru sāka kartingā, tiesa, salīdzinoši vēlu - 12 gadu vecumā. Šobrīd viņam ir 22. Būdams 15 gadus vecs, jaunais censonis debitēja formulās, pirmo sezonu aizvadot toreiz jaunizveidotajā "Formula Abarth" seriālā Itālijā. Jau debijas sacīkstēs viņš guva punktus, bet nākamajā sezonā, 2011. gadā posmu pirms sezonas beigām ieguva titulu Eiropas ieskaitē, uzvarot piecās sacīkstēs no 14. Itālijas ieskaitē togad viņš uzvarēja divreiz, pieļaujot kļūdu pēdējā posmā Moncā, kas neļāva kļūt par čempionu, piekāpās Patrikam Nīderhauzeram, bet nodrošināja otro vietu kopvērtējumā.

2012. gadā Sirotkins spēra soli uz priekšu un pievienojās "Auto GP World Series" čempionātam. Jau pirmajā posmā Moncā viņš izcīnīja tiesības startēt no pirmās rindas, bet pirmajā braucienā palika stāvot startā, otrās sacīkstes pabeidzot ceturtajā vietā. Arī Valensijā viņš startēja otrais, bet jau pirmajā līkumā apdzina kvalifikācijas ātrāko braucēju un guva pirmo uzvaru, reizē kļūstot par šī seriāla jaunāko uzvarētāju vēsturē. Kopumā viņš uzvarēja divas reizes, divreiz startēja no pirmās pozīcijas un kopumā septiņas reizes kāpa uz pjedestāla, kopvērtējumā ieņemot trešo vietu un zaudējot tikai Adrianam Kvaitam-Hobsam, kā arī Palam Barhaugam. 2012. gadā Sirotkins startēja arī Itālijas F3 čempionātā, kur guva divas uzvaras un piekto vietu kopvērtējumā Eiropas, kā arī sesto - Itālijas ieskaitē.

Būtisks karjeras pakāpiens tika veikts 2013. gadā, kad Sirotkins uzsāka pilnu sezonu "Formula Renault 3.5" seriālā. Lai gan iepriekšējā gadā aizvadītās debijas sacīkstes Maskavas trasē izvērtās neveiksmīgas, tajā sezonā Sirotkins divas reizes jau bija uz pjedestāla un kopvērtējumā guva devīto vietu. Lai gan 2014. gadā atgadījās daudz tehnisku problēmu, sportists gan pirmo reizi prata uzvarēt kvalifikācijā, gan pirmo reizi uzvarēja - turpat Maskavā, kur pirms diviem gadiem bija ne pārāk veiksmīgi debitējis šajā čempionātā. Kopvērtējumā jau tika gūta piektā vieta.

Pēc tam divus gadus Sirotkins krāja pieredzi "GP2 Series". 2015. gadā "Rapax" sastāvā viņš uzvarēja Silverstounas trasē, kur iepriekš nekad nebija startējis un, būdams debitants, ieguva augsto trešo vietu kopvērtējumā. 2016. gadā pilots pievienojās toreizējai čempionvienībai "ART Grand Prix". Lai gan tika piedzīvotas vairākas ļoti neveiksmīgas sacīkstes, kas liedza iespēju tikt pie potenciāli augstākiem rezultātiem, divreiz togad viņš uzvarēja un kopvērtējumā atkal ierindojās trešajā vietā.

Sirotkins kļūs par trešo Krievijas pārstāvi, kam izdevies tikt līdz startēšanai "Formulā 1". Pirmais bija Vitālijs Petrovs, kurš čempionātā piedalījās no 2010. līdz 2012. gadam "Renault", "Caterham" un "Lotus" komandās, vienreiz arī uzkāpjot uz pjedestāla. Savukārt otrs krievs, kurš braucis F1 čempionātā, ir Daņils Kvjats, kurš no 2014. līdz 2017. gadam pārstāvēja gan "Toro Rosso", gan "Red Bull" vienības, uz pjedestāla pabija divreiz, tomēr nestabilā snieguma dēļ savas iespējas pazaudēja.

Pirmo reizi "Formula 1" pasaule ar Sirotkina vārdu iepazinās vēl 2013. gada vasarā, kad sportists tika noalgots kā "Sauber" nākamās sezonas pilots, tomēr projekts līdz galam neizdevās un 2014. gadā pie sacīkšu pilota lomas Sirotkins tā arī netika, lai gan kādu laiku pastrādāja kā testpilots. Aprīlī viņš piedalījās testos Bahreinā, kur veica vairāk nekā 300 kilometrus, uzstādot astoto ātrāko rezultātu un iegūstot savā īpašumā Superlicenci, kas nepieciešama, lai drīkstētu startēt F1 čempionātā. Krievijas "Grand Prix" nedēļas nogalē viņš piedalījās piektdien notikušajos treniņbraucienos, kur ar "Sauber" formulu bija 17. ātrākais, tikai 0.4 sekundes zaudējot daudz pieredzējušākajam komandas biedram Adrianam Zutilam. Izgāzās arī mēģinājums noslēgt līgumu par sacīkšu pilota vietu uz 2015. gadu, jo komandā notika strukturālas pārmaiņas un sastāvā tika pieņemti braucēji ar lielāku finansējumu. Vēlāk Sirotkins atzina, ka iespēja strādāt "Sauber" komandā zuda tikpat ātri kā pienāca.

Nākamā lielā iespēja tika izkārtota 2016. gadā, kad Sirotkins kļuva par "Renault" rūpnīcas vienības testpilotu. Togad pilots vēl piedalījās "GP2 Series" sacīkstēs, bet 2017. gadā jau pilnībā nodevās darbam F1 testu braucēja amatā un citos čempionātos vairs nebrauca. Viņam bija iespēja piedalīties treniņbraucienos F1 posmos Krievijā, Spānijā, Austrijā un Malaizijā, turklāt autosportists saņēma ļoti labas atsauksmes no komandas vadītāja Sirila Abiteboula, kurš slavēja Sirotkina talantu. Lai gan iespēja beidzot kļūt par sacīkšu pilotu bija liela un Sirotkins cerēja, ka tieši viņš nomainīs ne pārāk veiksmīgi startējošo britu Džolionu Palmeru, "Renault" radās izdevība tikt pie talantīgā spāņa Karlosa Sainsa, un krievs nonāca strupceļā.

Pēc 2017. gada sezonas Sirotkins Abū Dabī pusi dienas testēja "Williams" formulu un komanda bija apmierināt ar redzēto. Ziemā viņš kļuva par vienu no kandidātiem uz pilota vietu, bet 16. janvārī tika oficiāli apstiprināts par "Williams" sacīkšu pilotu uz 2018. gada sezonu, nomainot sastāvā F1 karjeru beigušo brazīlieti Felipi Masu.

Par sezonu "Williams" komandā Sirotkins maksās tuvu pie 20 miljoniem eiro, liecina neoficiāla informācija. Nav noslēpums, ka viņa tēvs Oļegs Sirotkins Krievijā ieņem nozīmīgu amatu, strādājot par Nacionālā aviācijas tehnoloģiju institūta direktoru. Šim izpētes institūtam ir ciešas saiknes ar Vladimira Putina vadīto Krievijas valdību. Tikmēr Sirotkina galvenais sponsors, no kurienes arī nāk "Williams" piesolītie miljoni, ir "SMP" banka, kam arī ir cieša saikne ar valsts valdību. To gan nevarētu uzsvērt kā vienīgo galveno faktoru, jo no otras puses Sergejs Sirotkins ir talantīgs jauns autosportists, kurš jau sevi pierādījis trasē un ārpus tās, turklāt visas F1 komandas, kurās viņš strādājis, augstu novērtējušas gan viņa centību, gan prasmes. Sportists arī nesen absolvēja Maskavas automobiļu un ceļubūves tehnisko universitāti, kur ieguva inženiera grādu. Jau šobrīd zināšanas tehniskajā jomā viņam palīdzējušas labi saprasties ar "Williams" komandas inženieriem.

Sirotkina karjera ārpus "Formulas 1"

SezonaČempionāts/sacīkstesUzvarasPjedestāliVieta
2010Formula Abarth--18.
2011Formula Abarth (Eiropa)5101.
Formula Abarth (Itālija)292.
2012Auto GP World Series293.
Itālijas F3 (Eiropa)265.
Itālijas F3 (Itālija)-56.
Formula Renault 3.5 Series--35.
2013Formula Renault 3.5 Series-29.
2014Formula Renault 3.5 Series145.
2015GP2 Series153.
2016GP2 Series283.
2017Formula 2--20.
Lemānas 24 stundu sacīkstes--16.

Izmantotie resursi:
rbth.com
Formula 1®


, 2018-03-21 14:05, pirms 6 gadiem
Skiet pec rezultatiem un atdeves, tehniskajam zinasam Sirotkins ir vairak pelnijis but par Kubicas komandas biedru neka Strolls! Strollam vel sogad paredzeti privati testi dazadas F1 trases, laikam Williams joprojam netic vinam
Serhio Peress. Foto: Motorsport.com
2

Visvairāk soda punktus iekrājuši Peress un Sardžents

Ķīnas GP nedēļas nogalē vairāki piloti izpelnījās soda punktus. Kāda situācija šajā ziņā ir "Formula 1" braucēju starpā? Visvairāk soda punktus pašlaik sakrājuši Serhio Peress un Logans Sardžents.
Foto: f1.com
4

Plāno veikt izmaiņas F1 punktu skaitīšanas sistēmā

Šonedēļ F1 komisijas sēdē Ženēvā plānots diskutēt par izmaiņām punktu skaitīšanas sistēmā. Stāties spēkā tās varētu jau nākamajā sezonā.
Andrea Kimi Antonelli. Foto: Mercedes

Antonelli aizvadījis pirmos F1 testus

Turpinoties intrigām ap jaunā talanta Andrea Kimi Antonelli nākotni, itāļu pilots aizvadījis savā karjerā pirmos F1 testus "Mercedes" komandas sastāvā.