Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:129, Did:0, useCase: 3

Vurcs: "Ja barjeras vietā būtu betons, diez vai Grožāns izdzīvotu"

Juris Grīns
Juris Grīns

Vurcs: "Ja barjeras vietā būtu betons, diez vai Grožāns izdzīvotu"
Daļa no avarējušās Grožāna formulas. Foto: Motorsport.com

Romēna Grožāna avārija pagājušā gada "Formula 1" sacīkstēs Bahreinas trasē aizvien tiek apspriesta čempionāta aizkulisēs. "Grand Prix" pilotu asociācijas (GPDA) prezidents Aleksandrs Vurcs uzskata, ka Grožāns, iespējams, nebūtu izdzīvojis, ja metāla barjeras vietā būtu bijis betona nožogojums.

Franču autosportists Grožāns savu 11 sezonas ilgo karjeru F1 čempionātā noslēdza ar šausminošu avāriju Bahreinas "Grand Prix" izcīņā, kad drīz pēc starta ietriecās barjerā un viņa "Haas" formula pārlūza uz pusēm, kā arī uzliesmoja. Pateicoties augstajiem drošības standartiem, sportists tika cauri vien ar roku apdegumiem, kas viņa turpmākās gaitas autosportā visticamāk neietekmēs.

Uzreiz pēc avārijas sabojātā metāla barjera tika nomainīta ar betona blokiem, bet jau pēc nedēļas, kad tur notika vēl viens F1 posms, atkal bija uzstādīts jauns metāla nožogojums, kuram priekšā vēl izvietota riepu barjera iespējamo triecienu mīkstināšanai.

"Barjera pēc avārijas izskatījās katastrofāli," secina bijušais F1 pilots Vurcs. "Tā bija pārlūzusi, kam nevajadzēja notikt. Tomēr tas, kā tika slāpēts trieciens, iespējams, ir liels faktors, kāpēc viņš spēja nepazaudēt samaņu un tikt cauri bez lieliem savainojumiem."

Vurcs uzskata, ka gadījumā, ja trieciens būtu noticis pret betonu, iznākums varēja būt letāls: "Ja tur būtu betona siena, un viņš tajā šādi ietriektos, centrbēdzes spēks būtu tik liels, ka es tiešām nezinu, vai viņa sirds un citi orgāni būtu spējuši izturēt."

Vurca viedoklim piekrīt cits kādreizējais F1 pilots un tagadējais televīzijas kanāla "Sky" eksperts Martins Brandls.

"Tādā gadījumā siena būtu izkustējusies, bet ne pārlūzusi," viņš skaidro. "Līdz ar to arī trieciena spēks būtu bijis daudz lielāks."

Pēc negadījuma Starptautiskā Automobiļu federācija (FIA) uzsāka notikušās avārijas sīkāku izpēti, taču pētījuma rezultāti vēl nav publiskoti.

Izmantotie resursi:
The fastest and most complete Formula 1 news blog!