Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:129, Did:0, useCase: 3

Tosts: "Neviens F1 pilots nedrīkst saņemt vairāk par 10 miljoniem eiro gadā"

Juris Grīns
Juris Grīns

Tosts: "Neviens F1 pilots nedrīkst saņemt vairāk par 10 miljoniem eiro gadā"
Francs Tosts. Foto: Motorsport.com

"AlphaTauri" komandas vadītājs Francs Tosts jau pagājušajā gadā aktīvi iestājās par to, ka tuvākajā nākotnē būtu jānosaka maksimālais algas apjoms, ko drīkst saņemt "Formula 1" pilots. Drīzumā par šo jautājumu tiks dziļāk diskutēts F1 Komisijā un ļoti iespējams, ka jau tuvāko pāris gadu laikā vadošie braucēji nevarēs nopelnīt ne tuvu tik daudz, cik šobrīd.

Lūiss Hamiltons zināms kā šī brīža vislabāk apmaksātais pilots F1 čempionātā un tiek lēsts, ka viņš no "Mercedes" algā ik gadu saņem ap 45 miljoniem eiro. Tas ir ievērojami vairāk nekā vajadzētu, uzskata Tosts.

"Braucējiem nevajadzēt pelnīt vairāk par desmit miljoniem eiro gadā," iepriekš izteicies Tosts. "Viņiem vajadzētu būt laimīgiem par faktu, ka viņi vispār var startēt ar šīm mašīnām."

Sakarā ar šādu apgalvojumu pērn notika arī kāds mazliet kuriozs gadījums preses konferencē. Kad Hamiltonam vaicāja, ko viņš domā par šādu nostāju, sportists tobrīd pat nezināja, kas ir Tosts.

Tagad Tostam tika vaicāts, ko viņš domā par šo gadījumu, un viņš atzina, ka viņu pārāk neuztrauc, vai Hamiltons zina, kas ir "AlphaTauri" komandas vadītājs.

"Tas manī tikai izraisīja smieklus," saka Tosts. "Man ir pilnīgi vienalga, Lūiss mani zina vai nē. Esmu ieinteresēts, lai tā būtu F1 Komisija, kas diskutē un izlemj par pilotu algu ierobežošanu."

Pašlaik vēl nav zināms, cik lielus algas griestus gatavojas noteikt F1 pilotiem, taču šī summa varētu būtu tuvu Tosta piesauktajiem 10 miljoniem eiro. Cik zināms, šogad vairāk par šo summu pelna ne vien Hamiltons, bet arī Makss Verstapens (ap 20 miljoniem eiro), kā arī Šarls Leklērs un Daniels Rikjardo (katrs virs 11 miljoniem eiro).

     [+] [-]

, 2021-02-20 11:29, pirms 3 gadiem
Fufelis
Komandas pilotiem algās izmaksās 10 miljonus, taču ģenerālsponsori piemaksās vēl 30-40 miljonus par "zīmola vēstneša lomu"
Skaiti, kā gribi. Gan 2+4=6, gan 4+2=6

     [+] [-]

, 2021-02-20 14:59, pirms 3 gadiem
Es vienmēr esmu bijis par to, ka komandu vadībā ir jābūt ar vāciešu asinīm, un šobrīd ir daudzi (T.Volfs, A.Seidls, F.Tosts, G.Steiners, H.Marko, un citi), jo ir pragmatiski, pedantiski cilvēki, mīl kārtību un skaidrību, utt. Bet šobrīd Tostam nav taisnības. Nevar būt pilots laimīgs, ka ir ticis līdz F1. Tas pats Šlegis riskēja un ņēma kredītus, netika F1, bet kredīti ir jāatmaksā. Tā kā šobrīd Tosts pāršāva pār strīpu, jo nevar un ir amorāli pateikt, ka ir jābūt laimīgam.
Bet par to, ka alga ir max 10mio$, esmu pret, jo ja sakrīt kārtis, 10mio$ vien vajag, lai izietu F4, F3 un F2 ar pirmo, lai tiktu F1.
Ja vēl 10-15 gadus atpakaļ F3 varēja izvilkt ar 200000$ gadā, tad šobrīd tā ir samaksa tikai par šašiju, klāt vēl vismaz tikpat, lai salasītu formulu līdz galam, tik pat jāierēķina detaļās, riepās, degvielā, un vēl par komandas darbu, kopā ap 1mio$. Un ja vēl kāda smaga avārija, tad izmaksas aug.
GP2 pirms 10 gadiem sezonai vajadzēja 5mio$. Par 2010-2012.sezonu izmaksām zinu ļoti labi, jo intereses pēc ļoti skurpulozi izpētīju visu pieejamo informāciju, jo Peress un Maldonado tajā gadā divatā vien sarīkoja avārijas vairāk nekā visi pārējie kopā. Bet kā zinām, vienam aizmugurē bija Telmex, otram PDSVA. Un katram karstgalvim sezona izmaksāja 20mio$, un nauda darīja savu - viens ar naftas kompānijas aizmuguri kļuva par čempi un ieguva biļeti uz F1, otrs par telefonu kantora aizmuguri kļuva par vicečempi ieguva biļeti uz F1.
Cik zinām, abi brauca/brauc F1, jo bija laba finansiāla aizmugure + abiem ir pa vienai uzvarai.
Bet citiem nav tāds piķis, un bijuši vairāki gadi, kad čempioni faktiski paliek bez F1. Jo bez F1 komandu atbalsta uzvaras skaitās viduvējības.
Secinājumi.
Ja grib ierobežot algas, tad lai nosaka atalgojumu kā NASCAR un IndyCar - uzvarētājs saņem 1mio, otrā vieta 600k, trešā 400k, utt. Un katrs saņems pēc rezultātiem. Jau tagad katra komanda ietin piķi par katru nopelnīto punktu kopējā kasē. Lai paceļ maksu par punktu + Liberty iemet savu daļu, un no obšaga maksā algu pilotiem pēc nopelniem.
To, ko pilots nopelna ka reklāmu, 90% lai paliek pilotam, 10% obšagā, jo nopelna tāpēc, ka brauc F1.
Un noteikt līdzīgus atskaitījumus, un nebūs jāierobežo algas.
P.S. Tosts manā ieskatā ir vislabākais karjeru retstartētājs un jauno nraucēju mentors F1. Pie viņa daudzi tiek pie braukšanas un uzrāda labus rezultātus, pat pie otrās un trešās iespējas.