Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:129, Did:0, useCase: 3

Eklstouns: "Labāk atbrīvosimies no šiem sasodīti sliktajiem motoriem"

Juris Grīns
Juris Grīns

Eklstouns: "Labāk atbrīvosimies no šiem sasodīti sliktajiem motoriem"
Bernijs Eklstouns. Foto: Motorsport.com

Bijušais "Formula 1" čempionāta vadītājs Bernijs Eklstouns nācis klajā ar ieteikumu nekavējoties atteikties no šī brīža V6 turbo motoru izmantošanas, tā vietā atgriežoties pie skaļajiem V8 atmosfēriskajiem motoriem, kurus pēdējo reizi komandas lietoja 2013. gadā.

2026. gadā plānots ieviest jauna veida F1 dzinējus, savukārt līdz tam, iespējams, tiks apturēta pašreizējo jaudas agregātu attīstīšana.

Aizvadītās sezonas noslēdzošā posma nedēļas nogalē Abū Dabī trasē Fernando Alonso veica paraugdemonstrējumus ar 2005. gada "Renault" formulu, kurā iemontēts V10 dzinējs, un šis notikums izraisīja sajūsmas vētru padokā. Eklstouns uzsver, ka tas lieliski parāda, ko cilvēki patiesībā vēlētos redzēt un dzirdēt, tādēļ aicina atteikties no 1.6 litru V6 turbo motoriem un atkal izmantot 2.4 litru V8 dzinējus, kādi tika lietoti no 2006. līdz 2013. gadam.

"Labāk izraksim ārā vecos atmosfēriskos dzinējus," intervijā "Motorsport Magazine" iesaka 90 gadus vecais Eklstouns. "Visiem tie būtu pieejami, izmaksas strauji samazinātos, trasē atgrieztos skaņa, un tos varētu izmantot nākamos piecus gadus, kamēr vienotos par jaunajiem motoriem."

Eklstouns uzskata, ka "Formulā 1" obligāti nav jārada tehnoloģijas, ko pēc tam izmantot ielas automobiļu ražošanā, lai gan izsenis šīs sacīkstes izmantotas arī tādam mērķim.

"F1 čempionātam nav jābūt saistītai ar automobiļu industriju," viņš skaidro. "Cilvēki ir piemirsuši, ka šis čempionāts ir izklaides bizness, un brīdī, kad pārstāj izklaidēt cilvēkus, biznesa vairs nav. Pasaulē notiks daudz pārmaiņu. Visi brauks ar elektriskajām mašīnām, un politiķi parūpēsies, ka pilsētās jau pēc dažiem gadiem vairs nedrīkstēs iebraukt ar parastās degvielas automobiļiem. "Honda" dodas prom. "Red Bull" šos dzinējus paturēs vien tad, ja tiks iesaldēta to uzlabošana, citādi viņiem nāksies tērēt Dievs vien zina cik, lai paliktu starp vadošajām komandām. Labāk atbrīvosimies no šiem sasodīti sliktajiem motoriem, kādi šobrīd tiek izmantoti. Cilvēkus tribīnēs neinteresē, cik taupīgi tie ir pret degvielu, cik tiem ir jauda. Makss Moslijs reiz teica, ka skaņai nav nozīme, bet es uzskatu, ka tai vienmēr ir bijusi nozīme."

Izmantotie resursi:
GPFans - The world's fastest-growing...

  +1 [+] [-]

, 2021-01-19 15:13, pirms 3 gadiem
Un diez kurš ražotājs šos V8 taisîtu priekš F1, jo kam būs vajadzīgs čempionāts kur motoru nodeg katru otro sacīksti, jo nav resursi to attīstībai. Lielie ražotāji ir vienīgais ceļà un tādēļ ir jādara to kas viņiem nepieciešams un jāiet līdzi laikam.

     [+] [-]

, 2021-01-19 16:05, pirms 3 gadiem
Eklstouns uzskata, ka "Formulā 1" obligāti nav jārada tehnoloģijas, ko pēc tam izmantot ielas automobiļu ražošanā
Vecais Bērnijs traks, kā parasti. Man gan liekas, ka tā ir vienīgā lieta, kas tur atlikušos lielos auto koncernus grūst naudu iekšā F-1, nevis pāriet uz F-E. Audi, Porsche, BMW, Nissan un Jaguar ir F-E, +vēl Mercedes, kuri ir gan tur, gan tur.

Un bez auto ražotājiem, kas vēl grūdīs piķi iekšā tajās F-1 komandās? Strols un Latifi tik pa vienai komandai var uzturēt. Nav tik daudz to cilvēku, kuri būs gatavi grūst savu piķi tajā melnajā caurumā. Izskatās, ka Bērnijs grib, lai tik 5-6 komandas startē F-1

     [+] [-]

, 2021-01-19 18:19, pirms 3 gadiem
Man gan liekas ka pēc ilgiem laikiem kko jēdzīgu pateica.

  -1 [+] [-]

, 2021-01-19 21:12, pirms 3 gadiem
"Eklstouns uzskata, ka "Formulā 1" obligāti nav jārada tehnoloģijas, ko pēc tam izmantot ielas automobiļu ražošanā, lai gan izsenis šīs sacīkstes izmantotas arī tādam mērķim." Vecajam ir demence un vecuma marazms.
Es neatceros, kad pēdējos 25gadus F1 tehnoloģija tika izmantota ielas autiņos.
No DTM gan ir, tagad Mercedes, BMW, Audi brauc ar V8 4 liru biturbo motoriem, kas ilgus gadus bija DTM pamatmotors.
Hibrīds bija vēl pirms F1 to izdomāja lietot.
90gadu sākumā ABS un aktīvās piekares gan tika pārliktas uz ielas autiņiem, bet F1 tās aizliedza. Tālāk jau ilgais ceļš kāpās un 20gadu laikā inflācija F1 ir pie 1000%.
E seriāls arī nav alternatīva, jo saražot aķus tiek emitēts tāds CO2 daudzums, kuru elektroauto pret dīzeļa autiņu dzēš ap 120000km, pret benzīna motoru ap 200000km, benzīna motoru ar dabasgāzi nekad nenoķer (avots Dekra un ADAC eksperiments CO2 emisijās no visiem emisiju avotiem, kuri nepieciešami auto saražošanā).
Tad jau labāk būtu ražot turbomotorus uz spirtu, līdzīgi kā 2000.gados, kad brauca uz tīru spirtu. Tagad Indy brauc ar E85 degvielu.
Sliktākā gadījumā ražot 3 litru V8 biturbo motorus (BMW E34 bija 530i ar V8 motoru) ar lielu hibrīda jaudu, kopējā jauda noteikti būtu 1000BHP+, degviela E85 nevis kā tagad pliks benzīns, un kopumā tiktu iegūta tehnoloģija, kuru vēlāk varētu ielikt gan izturības autiņos, gan vēlāk ielu hiperautiņos.

     [+] [-]

, 2021-01-19 22:38, pirms 3 gadiem
archdevil rakstīja: Es neatceros, kad pēdējos 25gadus F1 tehnoloģija tika izmantota ielas autiņos.
1) Uz pašreizējo F-1 dzinēju pamata tiek būvēti dzinēji dažiem hiperauto, piemēram, Mercedes AMG One, (jā, nav gluži parastie ielas autiņi, bet pieskaitīsim) un jaunajiem S-klases Meršiem;

2) KERS - daži auto ražotāji būvē līdzīgas sistēmas savos autiņos un ne tikai autiņos.

3) Aerodinamikas elementi - tos nevien automašīnās mēdz pielietot, bet arī citos pārvietošanās līdzekļos - burulaivas, velosipēdi.

     [+] [-]

, 2021-01-20 17:43, pirms 3 gadiem
Atlantique rakstīja: 1) Uz pašreizējo F-1 dzinēju pamata tiek būvēti dzinēji dažiem hiperauto, piemēram, Mercedes AMG One, (jā, nav gluži parastie ielas autiņi, bet pieskaitīsim) un jaunajiem S-klases Meršiem;

2) KERS - daži auto ražotāji būvē līdzīgas sistēmas savos autiņos un ne tikai autiņos.

3) Aerodinamikas elementi - tos nevien automašīnās mēdz pielietot, bet arī citos pārvietošanās līdzekļos - burulaivas, velosipēdi.
Tu filtrē ko raksti?
KERS tiek izmantos ielas autiņos jau pirms F1 vispār tie tika ieviesti. Tāpēc jau sākumā bija, ka dažām komandām bija KERS, kamēr mazajām nebija, jo McLaren, Ferrari KERS tika paņemti no ielas autiņiem un iestūķēti F1.
Mercedes AMG One ir problēmas ar F1 tehnoloģiju pielāgošanu ielai, jo sertifikācijai vajag motoru, kura apgriezieni ir max 1200/min, kamēr F1 motoram tie ir no 3800-4500/min. Savukārt no izturības braucienu autiņiem jau sen ir Porsche 918, Audi R8-R12, Pežo ir savs vāģis, utt.
Nedaudz vairāk papēti, ko dara F1 - viņi cenšas pielāgoties aktuālajai situācijai nevis ir pionieri jaunu aktualitāšu ieviešanai.
F1 ir izklaides šovs, kurā šobrīd tikai Hamiltonam interesē zaļais dzīvesveids.