Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:129, Did:0, useCase: 3

Džordans: "Labākais F1 pilots bija Prosts, nevis Senna vai Šūmahers"

Juris Grīns
Juris Grīns

Džordans: "Labākais F1 pilots bija Prosts, nevis Senna vai Šūmahers"
Edijs Džordans un Alēns Prosts. Foto: Motorsport.com

Kādreizējais F1 komandas īpašnieks Edijs Džordans par visu laiku labāko pilotu nosaucis Alēnu Prostu, lai gan lielākoties par tādiem tiek uzskatīti Airtons Senna vai Mihaels Šūmahers.

Diskusija par labāko "Formula 1" braucēju čempionāta vēsturē nekad nebeigsies - būs vieni, kas apgalvos, ka tas ir Senna, citi vairāk tieksies par tādu saukt Šūmaheru, bet kādam šķitīs, ka šo godu pelnījis seno laiku varonis Huans Manuels Fanhio vai mūsdienās gandrīz nepārspējamais Lūiss Hamiltons.

Edijs Džordans savu komandu dibināja 1979. gadā, sākumā startējot zemāka līmeņa sacīkstēs. 1987. gadā viņa komandas sastāvā par Lielbritānijas F3 čempionu kļuva Džonijs Herberts, bet 1989. gadā F3000 titulu ieguva Žans Alezī. 1991. gadā "Jordan" vienība sāka startēt F1 pasaules čempionātā un "Mercedes" rūpnīca viņam samaksāja 150 tūkstošus ASV dolāru, lai tās rindās ļautu debitēt Šūmaheram. Tiesa gan, jau pēc vienas sacīkstes Šūmahers komandu pameta, Džordans vērsās tiesā, lai neļautu vācietim pievienoties "Benetton", taču prāvu zaudēja, jo galīgais kontrakts vēl nebija noslēgts.

"Ar Mihaelu man bija dažas problēmas, un cilvēki man bieži jautā, kas ir labākais pilots, kurš jebkad braucis pie manis," saka Džordans. "Mēs runājam par Frencenu, Fisikellu, Barikello un Īrvainu. Dažus mēs izceļam - Herbertu un Alezī. Bet, ja runājam par visiem pilotiem, Mihaelam, neapšaubāmi, bija ārkārtīgi liels talants, bet tāds bija arī Sennam. Ir grūti pateikt, kurš no viņiem bija labāks, bet parasti es cilvēku prātos izraisu haosu, jo saku, ka neviens no viņiem nebija labākais. Es vienmēr saku, ka tas bija Alēns Prosts."

Franču autosportists Prosts F1 čempionātā piedalījās no 1980. līdz 1993. gadam (ar izņēmumu 1992. gadā), startējot 199 sacīkstēs, kurās izcīnīja 51 uzvaru un guva četrus titulus. Pēdējo no tiem sportists sasniedza 1993. gadā, kad bija atgriezies sacīkstēs pēc gada pārtraukuma. Vēl četras reizes viņš bijis F1 vicečempions, turklāt šeit der pieminēt to, ka vienreiz līdz piektajam titulam pietrūka puspunkta, citā sezonā divu punktu, vēl kādā - trīs.

"Cilvēki mēdz jautāt, vai es runāju nopietni," atzīst Džordans, kurš pēdējos gados darbojas televīzijā. "Bet Prosts ieguva četrus titulus, vienu zaudēja tikai par puspunktu, bet tas, kas man viņā patika vislabāk, viņš spēja izturēt laika pārbaudi. Tagad viņš strādā tajā pašā sfērā, kur es - viņš darbojas Francijas televīzijā. Un viņš joprojām ir tas pats cilvēks. 1979. gadā mēs strādājām vienā komandā, tolaik viņš bija jauns puisis, tāpat kā es. Tas, ko viņš spēja sasniegt kā jauns francūzis, bija apbrīnojami. Un viena lieta man iespiedās prātā īpaši - viņam nekad nerūpēja, kurš ir viņa komandas biedrs."

Izmantotie resursi:
Breaking F1 News, Live Race Coverage, Results...

Kurš ir visu laiku labākais F1 pilots Tavā skatījumā?

  • 53

  • 34

  • 119

  • 16

  • 5

  • 16


  -2 [+] [-]

, 2020-04-17 16:11, pirms 4 gadiem
Džordans pareizi pateica par tituliem un arī to, cik daudz zaudēja konkurentiem.
Bet tur jau tā sāls, ka viņš brauca to laiku spēcīgākajās komandās, kuras cīnījās pa uzvaru, izņemot 1991.gada Ferrari otrās sezonas puse, un 1993.gada Williams, kas bija tiem laikiem dominējoša formula. Un titulus zaudēja kam:
1984.gadā Niki Lauda vinnēja par puspunktu. Pusapdedzis večuks, kurš bija mentors Prostam, apmācīja Prostu gan metodiski, gan arī mentāli, ko ir atzinis pats Prosts.
1988.gadā Airtons Senna samazgāja Prostu.
1989.gadā tikai pēc smieklīgas DSQ par čempionu kļuva Prosts. Visi zina, kā tajā gadā Prosts kļuva par čempionu. Uzdāvināts tituls, par kuru Prosts pat šodien negrib runāt.
1990.gadā Airtons Senna samazgāja Prostu.
1991.gadā Ferrari bija švaki, Prostu izmeta no komandas par apsaukāšanos.
1993.gadā ar dominējošu formulu Prosts izcīnīja 8 uzvaras un kļuva par čempionu, bet man daudz vairāk atmiņā palika Eiropas GP Donigtonas trasē, kur Senna, kas tajā gadā izcīnīja 5 uzvaras ar daudz švakāko McLaren, sasita lupatās pilnīgi visus jau pirmajā aplī, un kamēr pārējie, tai skaitā Prosts, mocījās, tikmēr Senna plosījās pa trasi.
Un vēl kas ir iekritis atmiņā - nosaukt braucēju par labāko, kaut gan Prosts nekad nav mācējis braukt pa lietu, ir smieklīgi.
Salīdzinājumam:
Senna - 162 gonkas, 65 poles, 41 uzvara, 19 ātrākie apļi.
Hamiltons - 250 gonkas, 88 poles, 84 uzvaras, 47 ātrākie apļi.
Prosts - 202 gonkas, 33 poles, 51 uzvara, 41 ātrākais aplis.
Šumakers - 308 gonkas, 68 poles, 91 uzvara, 77 ātrākie apļi.
Jau salīdzinot ir acīmredzams, ka Senna un Hamiltons katrā 3 gonkā tika pie poles, Šumakers katrā 4 gonkā tika pie poles, Prosts katrā 6 gonkā.
Uzvaras - Hamiltons un Šumakers uzvar katrā 3 gonkā. Senna un Prosts katrā 4 gonkā.
A ātrākie apļi parāda, ka braucēja rīcībā konkrētā gonkā ir bijusi dominējoša formula, jo šie 4 braucēji nav braukuši pēdējos apļos pēc jaunām riepām un mēģinājuši uzsist ātrāko apli.
p.s. Hamiltons ir vienīgais pilots F1 vēsturē, kurš ir uzvarējis kaut vienu gonku katrā sezonā. Ja viens pats nesavārīs putru, tad tas būs nepārsitams rekords.
p.p.s. Daudz tiek runāts, ka Šumakers palīdzēja Mercedes attīstīt formulu, tāpēc Hamiltons paņēma titulus, utt., tad atgādināšu, ka 2014.gadā pilnībā mainījās tehniskie noteikumi, un pie 2014.-2019.formulas attīstības Šumakera devums ir tieši precīzi apaļa 0. 2009.gadā Mercedes nopirka uzvarētāju Brawn formulu, kurai bija jāturpina attīstīt un turpinātos uzvaras gājiens, tikai 2010.-2012. formula bija attīstīta pilnīgi nederīgā virzienā un arī neviens nemācēja pateikt, kāpēc kaut kas tāds notika.

  +2 [+] [-]

, 2020-04-17 16:59, pirms 4 gadiem
Manā skatījumā viedoklis par "visu laiku labāko kādā sporta veidā" vienmēr būs diskutējams.

Džordanam tas ir Prosts. Man tas ir Šūmis, jo es uzaugu skatoties kā Šūmis cīnās ar Hakinenu, Montoju, Kimi, Alonso u.c. tā laika pilotiem.

Kādam varbūt labākais ir Lauda, Pikē, Senna, Klārks, Fanhio vai vēl kāds cits.

F1 ir ļoti krasi mainījies salīdzinot ar pirmsākumiem.

Nenoliedzami, Hamim bija milzīgs talants kad ienāca F1 un uz doto brīdi viņš ir labākais pilots, tomēr es nekad viņu nesaukšu par "visu laiku labāko pilotu", pat ja viņš paņems 8 titulus.

  +2 [+] [-]

, 2020-04-17 18:01, pirms 4 gadiem
Izcilākie čaļi F1 , bij Naidžels Mansels un Hakkinens.
Par tiem pārējiem,iebildīšu laikam pret vairākumu- titulu skaits nav rādītājs, jo visiem daudzo čempju īpašniekiem, puse titulu tik sapņos rādītos , ja ne slavenās komandu pavēles;

  -2 [+] [-]

, 2020-04-17 21:36, pirms 4 gadiem
Nemaz nelasīju rakstu,jo jau virsrakstā ir aplams apgalvojums.

     [+] [-]

, 2020-04-18 08:45, pirms 4 gadiem
Cilvēkiem ir tendence glorificēt cilvēkus (šajā gadījumā sportistus), kas ir traģiski gājuši bojā. Šajā gadījumā daudzi pielūdzot izcilos Sennas panākumus ir aizmirsuši pievērst uzmanību, ka Airtona laika biedrs Prosts nebija ne pa mata tiesu sliktāks.
Abiem bija apmēram līdzīgas karjeras - līdzīgs skaits sezonu, vienāds titulu skaits, apmēram vienas un tās pašas komandas.