Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:129, Did:0, useCase: 3

Bijušais "Ferrari" vadītājs Tods grib atņemt komandai veto tiesības

Juris Grīns
Juris Grīns

Bijušais "Ferrari" vadītājs Tods grib atņemt komandai veto tiesības
Žans Tods
Foto: AFP/Scanpix

Starptautiskās Automobiļu federācijas (FIA) prezidents Žans Tods, kurš iepriekš bijis "Ferrari" vienības vadītājs, vēlas atņemt komandai veto tiesības attiecībā uz F1 čempionāta noteikumiem.

"Ferrari" jau sen pieder tiesības uzlikt veto uz izmaiņām "Formula 1" noteikumos. Pēdējo reizi komanda to izmantoja 2015. gadā, kad bloķēja plānus ieviest maksimālo pieļaujamo cenu motoriem un ātrumkārbām. Tomēr, kad pie varas čempionātā nāca "Liberty Media", drīz kļuva zināms, ka jautājums par veto tiesību atcelšanu "Ferrari" būs viens no tiem, kas tuvāko gadu laikā tiks izskatīts padziļināti.

"Veto tiesības viņiem tika piešķirtas vēl Enco Ferrari laikos, kad viņš bija norobežojies Maranello," stāsta FIA prezidents Tods. "Tā bija vienīgā komanda, kas citiem piegādāja savus motorus un šasijas, kamēr pārējie startēja tikai ar "Ford" ražojumiem. Tolaik, kad tāds lēmums tika pieņemts, viņi bija vienīgie, kas atradās prom no tā sauktās motoru sporta silikona ielejas, tāpēc tika uzskatīts, ka viņiem nepieciešama aizsardzība. Tāds ir veto stāsts."

Tods uzskata, ka veto tiesībām, kas "Ferrari" ir kopš pagājušā gadsimta astoņdesmitajiem gadiem, pienākušas termiņa beigas. Iepriekšējo reizi līgums par veto tiesību pagarināšanu ar itāļu vienību tika noslēgts uz termiņu no 2013. līdz 2021. gadam un jau toreiz Tods esot bijis vienīgais, kurš balsojis pret.

"Personīgi es vairs to neatbalstu, laiki ir mainījušies," viņš saka. "Pēdējā balsojumā es vienīgais nostājos pret. Atceros, ka tā bija tikšanās Parīzē, FIA birojā. Tur bija komerciālo tiesību īpašnieki un visu komandu pārstāvji. Kad jautāju par "Ferrari" veto tiesībām, viņi visi atzina, ka neiebilst pret to."

Pēc 2021. gada "Ferrari" šīs tiesības var zaudēt, ja tā izlems "Liberty Media". Tiesa gan, ir bažas, ka "Ferrari" varētu aiziet no čempionāta, jo jau šobrīd to neapmierina dažādas izmaiņas, ko plānots realizēt tuvāko gadu laikā.

Izmantotie resursi:
Motorsport.com: F1 News, MotoGP, Le Mans...