Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:129, Did:0, useCase: 3

Autors: Juris Grīns

Gaidot Austrālijas GP - vēsture, jaunumi, fakti

Gaidot Austrālijas GP - vēsture, jaunumi, fakti
"Toro Rosso" komandas F1 bolīds
Foto: SCANPIX SWEDEN

Jau svētdienas rītā, plkst. 8:00 pēc Latvijas laika, Austrālijā tiks dots starts F1 pasaules čempionāta pirmajam posmam. Jūsu uzmanībai īss ieskats šo sacensību vēsturē, galvenajos jaunumos, kā arī citi interesanti fakti.

Trase

Melburnas trase jeb oriģinālvalodā "Melbourne Grand Prix Circuit" izveidota dažus kilometrus no pilsētas centra, publiskajā parkā, tāpēc faktiski pieskaitāma ielu trašu kategorijai. Realitātē tā ir ātrāka kā tradicionālās ielu trases, vietām arī platāka, taču tāpat ar tuvu braucamajai daļai esošām barjerām.

Šobrīd Melburnas trase ir 5.303 km gara, ar 16 līkumiem, bet trases rekords (1:24.125) pieder Mihaelam Šūmaheram ("Ferrari"), kurš to sasniedza 2004. gadā.

Vēsture

Austrālijas GP izcīņa norisinās jau kopš 1928. gada un šobrīd ir vienīgais tik ilgi izdzīvojušais motoru sporta sarīkojums valstī. Formula 1 kalendārā šis posms tika iekļauts vien 1985. gadā un kopš tā laika risinājies divās trasēs - pirmās 11 sezonas Adelaidas pilsētas ielās, bet kopš 1996. gada tas notiek Melburnā.

F1 ietvaros visvairāk uzvaras šeit izcīnījis Mihaels Šūmahers, kurš triumfējis četras reizes, bet no pašlaik aktīvajiem braucējiem visvairak reižu, trīs, šeit uzvarējis Džensons Batons. Starp komandām Austrālija veiksmīgākā bijusi "McLaren", kas var lepoties ar 11 uzvarām.

Pēdējo desmit gadu Austrālijas GP uzvarētāji

GadsUzvarētājsValstsMašīna
2012Jenson ButtonLielbritānijaMcLaren-Mercedes
2011Sebastian VettelVācijaRed Bull-Renault
2010Jenson ButtonLielbritānijaMcLaren-Mercedes
2009Jenson ButtonLielbritānijaBrawn-Mercedes
2008Lewis HamiltonLielbritānijaMcLaren-Mercedes
2007Kimi RäikkönenSomijaFerrari
2006Fernando AlonsoSpānijaRenault
2005Giancarlo FisichellaItālijaRenault
2004Michael SchumacherVācijaFerrari
2003David CoulthardLielbritānijaMcLaren-Mercedes

Kam sekot līdzi?

Sacensības ir galvenā F1 posma nedēļas nogaļu sastāvdaļa un dažkārt nemaz nav iespējams uzskaitīt visus svarīgos notikumus, kas norisinājušies cīņu karstumā. Tomēr piedāvājam dažas īpašas lietas, kam pievērst uzmanību svētdien gaidāmajā sacīkstē.

Debitanti

Šogad Formulā 1 startēs pieci debitanti, kas vēlāk, iespējams, kļūs par labākajiem F1 pilotiem pasaulē. Īpaši lielas cerības tiek liktas uz somu braucēju Valteri Botasu, kurš startēs "Williams" komandā, kamēr viņa galvenais konkurents par labākā debitanta statusu šogad visticamāk būs Estebans Gutjeress no "Sauber". Makss Čiltons, Gido van der Garde un neapšaubāmi talantīgais Žils Bjanki ir pārējie trīs, taču viņi pārstāv vājās "Marussia" un "Caterham" komandas, tāpēc par punktiem visai noteikti necīnīsies.

Hamiltona un Peresa sniegums

Notikušas arī vairākas izmaiņas vadošo komandu sastāvos - "Mercedes" vienībai pievienojies Luiss Hamiltons, bet "McLaren" viņa vietā pieņēmuši jauno un sponsoru loloto Serhio Peresu no Meksikas. Kāds būs viņu sniegums? Vai Hamiltons nostādīs "Mercedes" uz uzvaru ceļa un vai Peress izcīnīs savu pirmo uzvaru?

Vadošo komandu spēku samēri

Pirmssezonas prognozes liecina, ka šogad par uzvarām cīnīsies vismaz piecas komandas, kas jau nodēvētas par "lielo piecinieku". Tās ir pašreizējie čempioni "Red Bull", kā arī "Ferrari", "Lotus", "Mercedes" un "McLaren". Par to šaubīties lieki, taču kāds būs spēku samērs un kura no komandām sevi pierādīs vislabāk? Vai "Red Bull" joprojām būs virsotnē?

Riepu nodilums

Testu braucienos bija skaidrs, ka šogad ieviestās "Pirelli" riepas dilst vēl straujāk nekā pērngan izmantotās. Kā tas ietekmēs sacensību norisi? Katrā ziņā, pastāv daudz lielāka iespēja uz krasām notikumu izmaiņām, atšķirīgām stratēģijām, negaidītiem triumfiem un zaudējumiem, jo paies laiks, kamēr komandas un piloti iemācīsies ar tām strādāt.

Lietus

Pēc saulainās piektdienas, sestdien trasē jau bija vērojams spēcīgs lietus. Ja var ticēt populārākajiem šīs nozares interneta portāliem, tad arī svētdien pastāv nokrišņu iespējamība. Lai gan tā tiek vērtēta pat ar 60%, tomēr lietus, ja arī būs, nebūs spēcīgs, turklāt uz pēcpusdienu iespējamība ir vismazākā. Tikmēr gaisa temperatūra būs neierasti zema, svētdienas pēcpusdienā nepārsniedzot +18 grādu atzīmi. Vai mūs tomēr sagaida lietus sacīkste?

Skaitļi un fakti

Melburnas trase

- Riepu sastāvs: īpaši mīkstās/vidēji cietās;
- Trases visma: vidēji grumbuļaina;
- Apdzīšanas iespējas: zemas;
- Motora noslodze: augsta;
- Bremžu noslodze: augsta;
- Vidējais apļa ātrums: 200 km/h;
- Ar pilnu gāzi veicamā distance: 70%;
- Ātrumu pārslēgšana vienā aplī (reizes): 54 (sacīkstē - 3132);
- Veicamā distance: 307.574 km (58 apļi);
- Drošības mašīnas izbraukšana trasē pēdējos 10 gadus (reizes): 13.

2012. gada Austrālijas GP

- Uzvarētāja stratēģija: 2 pitstopi (16. un 32. aplī);
- Kopumā veiktie pitstopi: 41;
- "Normālās" apdzīšanas: 22;
- Ar DRS palīdzību veiktās apdzīšanas: 12.

Austrālijas GP vēsture un rekordi

- Pilots, kurš uzvarējis Melburnā, 11 gadījumos no 17, sezonas beigās kļuvis par F1 čempionu;
- Pēdējo deviņu gadu laikā sešas reizes Melburnā uzvarējis "pole position" ieguvējs;
- Viszemāk startējušais pilots, kurš uzvarējis Melburnā, ir Edijs Īrvains - viņš 1999. gadā startēja no 11. pozīcijas;
- Trīs reizes pēdējo četru gadu laikā Melburnā triumfējis Džensons Batons;
- Kimi Raikonens jau 17 sacīkstes pēc kārtas finišējis punktos, bet rekords pieder Mihaelam Šūmaheram, kurš punktus savulaik guvis 24 posmus pēc kārtas.

Izmantotie resusi:
Home | Mail Online
Wikipedia
Formula 1® - The Official F1® Website

Kurš uzvarēs Austrālijas GP?

  • 19

  • 19

  • 11

  • 7

  • 46

  • 41



, 2013-03-16 19:59, pirms 11 gadiem
Kādas patīkamas aktivitātes par Formulu 1 aizsākušās!
, 2013-03-16 20:03, pirms 11 gadiem
par ferrari un interesantu sezonu,veiksmi visiem
, 2013-03-16 20:04, pirms 11 gadiem
Massa izskatas ka ir noturejis ieprieksejas sezonas ietureto tempu, par labu cinju #Forza #Ferrari
, 2013-03-16 20:11, pirms 11 gadiem
Aiziet Hamilton
, 2013-03-16 20:17, pirms 11 gadiem
divaina sajūta kad nezini kursh startes kā pirmais
, 2013-03-16 20:27, pirms 11 gadiem
Paldies autoram, interesants un intriģējošs raksts!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2013-03-17 00:37, pirms 11 gadiem
Vot shaads raksts atkal liek mazliet vairaak uzmaniibu pieveerst F-1!!

Autoram cepums, keep up the good work!!
Lūiss Hamiltons. Foto: Motorsport.com

Hamiltons: "Sausā trasē man nav izredžu pret "Red Bull" un "Ferrari" pilotiem"

Slapjā trasē izcīnījis pirmo starta vietu uz Ķīnas GP sprinta sacīksti, Lando Noriss atklājis, ka pēdējā lidojošajā aplī pielietojis "visu vai neko" taktiku. Lūiss Hamiltons spiests atzīt, ka sausā trasē noteikti nespēs finišēt otrajā vietā, lai gan sprintu rīt sāks no pirmās rindas. Arī Fernando Alonso izaicinošajos apstākļos izvēlējies iziet uz risku, kas atnesa viņam trešo vietu. Makss Verstapens tikmēr neesot spējis dabūt riepās vajadzīgo temperatūru, tādēļ mašīna slīdēja un iznākumā vien ceturtā pozīcija.
Ginters Steiners. Foto: Motorsport.com

Medijs: Steiners atradis investoru, lai pārņemtu vienu no F1 komandām

Pēc aiziešanas no "Haas" vadītāja posteņa Ginters Steiners, pēc neoficiālām ziņām, strādā pie grandioza projekta, kā rezultātā kopā ar investoriem varētu pārņemt kādu no esošajām F1 komandām.
Lando Noriss. Foto: Motorsport.com
6

F1 sprinta kvalifikācijā Ķīnā slapjā trasē uzvar Noriss

Ķīnas GP izcīņas sprinta kvalifikācijas izšķirošajā sesijā slapjā trasē norisinājās aizraujoši notikumi, cīņa izvērsās pilnībā neprognozējama, bet pirmo starta vietu sacensībām izcīnījis "McLaren" vienības braucējs Lando Noriss. No pirmās rindas startēs arī septiņkārtējais F1 čempions Luiss Hamiltons.