Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:129, Did:0, useCase: 3

Autors: Juris Grīns

Mūžībā devies F1 vēsturē pirmais dāņu pilots

Mūžībā devies F1 vēsturē pirmais dāņu pilots
Toms Belso (1942-2020)

Pēc smagas slimības mūžībā devies Toms Belso, kurš savulaik kļuva par pirmo "Formulā 1" startējušo dāņu pilotu.

Belso savu autosportista karjeru uzsāka salonmašīnu sacīkstēs, bet 1969. gadā kļuva par Skandināvijas salonautomobiļu čempionāta uzvarētāju. Vēlāk viņš uzsāka gaitas formulu klasēs, 1972. gadā kļūstot par F2 pilotu un startējot Eiropas čempionātā, bet gadu vēlāk - "Formula 5000" seriālā. Lieli panākumi gan izpalika.

Togad viņš mēģināja debitēt "Formulā 1", kur pārstāvēja "Frank Williams Racing Cars" komandu, kvalificējās Zviedrijas posmam, tomēr sacensībās nepiedalījās, jo solītā sponsorēšanas nauda tā arī laikus nepienāca. Tolaik tā bija Frenkam Viljamsam otrā piederošā komanda, kuras budžets bija neliels, bet mērķis - gūt papildus ienākumus.

1974. gadā Belso vēl četras reizes mēģināja kvalificēties sacīkstēm Viljamsa komandā, divos gadījumos arī stājoties uz starta. Dienvidāfrikas posmā sportists izstājās, jo jau pirmajā aplī atteica darboties "Iso-Marlboro IR-Cosworth" formulas sajūgs, bet Zviedrijas "Grand Prix" Belso sasniedza astoto vietu, par ko tolaik gan punktus nepiešķīra.

Tāpat Belso aizvadījis vairākas F1 sacīkstes, kas tajos laikos nebija iekļautas pasaules čempionātā.

Dažus gadus vēlāk Belso Lielbritānijā izveidoja savu celtniecības uzņēmumu "Belso Cereals". Bijušā autosportista dzīvība izdzisa 77 gadu vecumā.

Pēc viņa "Formulā 1" startējuši arī tādi Dānijas piloti kā Jaks Nelemans (1976. gadā), Jans Magnusens (1995, 1997-1998) un Nikolass Kiesa (2003), bet kopš 2014. gada - Kevins Magnusens.

Izmantotie resursi:
F1 News and Results | Latest 2019 Formula 1...


Karloss Sainss. Foto: Motorsport.com

Sainss: "Kad bija laiks lidot uz Austrāliju, aizvien atrados gultas režīmā"

Vēl brīdī, kad Karloss Sainss devās uz lidmašīnu, lai lidotu uz Austrāliju, sportistam nešķita, ka būs gatavs stāties uz starta F1 čempionāta trešajā posmā. Pēc izcīnītās uzvaras spāņu pilots atklāj, kā rīkojies, lai divu nedēļu laikā spētu atlabt no apendicīta operācijas un fiziski izturētu sacīkšu distanci.
Sebastians Fetels. Foto: Porsche AG

Fetels testē "Porsche" Lemānas hiperauto, par nākotnes plāniem klusē

Četrkārtējais F1 čempions Sebastians Fetels Spānijā aizvadījis testus ar "Porsche" jaunāko Lemānas "Hypercar" klases sacīkšu modeli 963, tomēr pagaidām noliedz, ka gatavotos atgriezties sacīkstēs.
Daniels Rikjardo. Foto: Motorsport.com

Rikjardo: "Sezonu nebiju paredzējis sākt šādi"

Daniels Rikjardo neslēpj, ka šobrīd piedzīvo nedaudz grūti periodu, tomēr uzsver, ka kritizētājus neklausās. Otrs RB komandas pilots Juki Cunoda rāda labāku veikumu, Austrālijā sasniedzot septīto vietu. Tomēr Helmuts Marko arī viņu mudina uzlabot savu veikumu vēl vairāk, lai saglabātu izredzes kandidēt uz vietu "Red Bull" komandas sastāvā.