Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:129, Did:0, useCase: 3

Mūžībā devies F1 vēsturē pirmais dāņu pilots

Juris Grīns
Juris Grīns

Mūžībā devies F1 vēsturē pirmais dāņu pilots
Toms Belso (1942-2020)

Pēc smagas slimības mūžībā devies Toms Belso, kurš savulaik kļuva par pirmo "Formulā 1" startējušo dāņu pilotu.

Belso savu autosportista karjeru uzsāka salonmašīnu sacīkstēs, bet 1969. gadā kļuva par Skandināvijas salonautomobiļu čempionāta uzvarētāju. Vēlāk viņš uzsāka gaitas formulu klasēs, 1972. gadā kļūstot par F2 pilotu un startējot Eiropas čempionātā, bet gadu vēlāk - "Formula 5000" seriālā. Lieli panākumi gan izpalika.

Togad viņš mēģināja debitēt "Formulā 1", kur pārstāvēja "Frank Williams Racing Cars" komandu, kvalificējās Zviedrijas posmam, tomēr sacensībās nepiedalījās, jo solītā sponsorēšanas nauda tā arī laikus nepienāca. Tolaik tā bija Frenkam Viljamsam otrā piederošā komanda, kuras budžets bija neliels, bet mērķis - gūt papildus ienākumus.

1974. gadā Belso vēl četras reizes mēģināja kvalificēties sacīkstēm Viljamsa komandā, divos gadījumos arī stājoties uz starta. Dienvidāfrikas posmā sportists izstājās, jo jau pirmajā aplī atteica darboties "Iso-Marlboro IR-Cosworth" formulas sajūgs, bet Zviedrijas "Grand Prix" Belso sasniedza astoto vietu, par ko tolaik gan punktus nepiešķīra.

Tāpat Belso aizvadījis vairākas F1 sacīkstes, kas tajos laikos nebija iekļautas pasaules čempionātā.

Dažus gadus vēlāk Belso Lielbritānijā izveidoja savu celtniecības uzņēmumu "Belso Cereals". Bijušā autosportista dzīvība izdzisa 77 gadu vecumā.

Pēc viņa "Formulā 1" startējuši arī tādi Dānijas piloti kā Jaks Nelemans (1976. gadā), Jans Magnusens (1995, 1997-1998) un Nikolass Kiesa (2003), bet kopš 2014. gada - Kevins Magnusens.

Izmantotie resursi:
F1 News and Results | Latest 2019 Formula 1...