Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:129, Did:0, useCase: 3

Miris F1 pilots, kurš ieviesa tradīciju pēc uzvarām laistīties ar šampānieti

Juris Grīns
Juris Grīns

Miris F1 pilots, kurš ieviesa tradīciju pēc uzvarām laistīties ar šampānieti
Dens Gērnijs (1931-2018)

Aizsaulē devies leģendārais "Formula 1" pilots un komandas īpašnieks Dens Gērnijs, kurš panākumus savā karjerā guva arī citās autosporta disciplīnās. Gērnijam bija 86 gadi.

Laikaposmā starp 1959. un 1970. gadu amerikānis izgāja uz starta 86 sacīkstēs F1 pasaules čempionātā, pārstāvot "Ferrari", "BRM", "Porsche", "Lotus", "Brabham", "Eagle" un "McLaren" komandas. Uzvarēt izdevās četras reizes, bet kopumā 19 sacīkstēs Gērnijs kāpa uz pjedestāla. Tāpat viņa kontā ir trīs uzvaras kvalifikācijā un seši sacensību ātrākie apļi. Slavu un atpazīstamību Gērnijs ieguva arī citādi.

Viņš savulaik kļuva par pirmo pilotu, kuram izdevies uzvarēt F1, "IndyCar" un NASCAR posmos. 1967. gadā Gērnijs triumfēja arī Lemānas 24 stundu sacensībās un aizvien ir tikai viens no trim braucējiem, kuram izdevies izcīnīt pirmās vietas F1, "IndyCar", NASCAR, kā arī autošosejas izturības sacīkstēs. Bez viņa to vēl paveikuši tikai Mario Andretti un Huans Pablo Montoija.

"Formulā 1" Gērnijs trim komandām sarūpēja to pirmās uzvaras - "Porsche" (1962. gadā), "Brabham" (1964. gadā), un "Eagle" (1967. gadā). Tāpat viņš kļuva par pirmo, kurš uzvaras sāka atzīmēt, laistoties ar šampānieti - tas notika pēc uzvaras Lemānā 1967. gadā. Gadu iepriekš sacensībās Vācijā viņš kļuva par pirmo pilotu "Formulā 1", kurš izmantojis seju pilnībā nosedzošu aizsargķiveri.

Dens Gērnijs un Kerols Šelbijs kopīgi dibināja "All American Racers" komandu, kas startējusi arī F1 čempionātā.

Gērnija dzīvība izdzisa svētdien, 14. janvārī Kalifornijā, neizturot cīņu ar plaušu karsoni. Izcilās autosporta pasaules personības ģimenē palikusi sieva Evija un seši bērni.

Izmantotie resursi:
Sky Sports - Sports News, Transfers, Scores |...