Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:129, Did:0, useCase: 3

Autors: Juris Grīns

"Red Bull" un "McLaren" nāk klajā ar ierosinājumu mazo F1 komandu glābšanai

"Red Bull" un "McLaren" nāk klajā ar ierosinājumu mazo F1 komandu glābšanai
Foto: ROKiT Williams Racing

"Williams" vadītāja vietas izpildītāja Klēra Viljamsa atzinusi, ka koronavīrusa radītās finansiālās krīzes rezultātā no F1 pasaules čempionāta varētu būt spiestas aiziet ne vien dažas, bet pat daudzas komandas. Tikmēr "McLaren" boss Zaks Brauns izteicies, ka vadošajām vienībām būtu jāapgādā mazās komandas ar bezmaksas šasijām.

Pandēmijas dēļ šobrīd atcelti vai uz nenoteiktu laiku pārcelti pirmie desmit šogad plānotie posmi, kas ir milzīgs trieciens komandu finansēm. Uz šo brīdi "Formula 1" vadība aizvien cer, ka šajā sezonā izdosies aizvadīt vismaz 15 sacīkstes no 22 plānotajām, un pašlaik kā iespējamais pirmais posms tiek minēta jūlijā gaidāmā Austrijas "Grand Prix" izcīņa.

Ņemot vērā, ka arī turpmākajās nedēļās jārēķinās ar neiegūto peļņu un arī maksājumi no sponsoriem turpinās nepienākt plānotajā apjomā, čempionāta vadība "Liberty Media" sākusi izmaksāt F1 komandām naudu, lai palīdzētu veiksmīgāk iziet no krīzes situācijas.

"Williams" vadītāja Klēra Viljamsa jau iepriekš izteicās, ka ir vitāli svarīgi, lai čempionāts šogad vispār notiktu, jo pretējā gadījumā komanda varētu būt spriesta paziņot par darbības pārtraukšanu. Tagad viņa brīdina, ka tāds pats liktenis varētu sagaidīt arī citas vienības.

"Ir biedējoši apzināties, ka varam pazaudēt ne tikai vienu vai divas, bet gan daudzas komandas, ja vien neatsāksim sacīkstes," intervijā "Sky Sports F1" sacīja Viljamsa. "Mūsu finansiālais modelis ir tāds, ka esam ļoti atkarīgi no naudas, ko saņemam par Konstruktoru kausā izcīnītajiem rezultātiem. Ja šīs naudas nav un krītas arī ienākumi no sponsoriem, būs ļoti grūti nokomplektēt budžetu, lai varētu piedalīties sacīkstēs."

Jau šonedēļ, 17. maijā sacīkšu sezonu atsāks ASV bāzētais NASCAR seriāls, tāpat arī "IndyCar" vadība paziņojusi, ka čempionātu gatava sākt 6. jūnijā, abos gadījumos sākotnēji sacensībām notiekot pie tukšām tribīnēm. Tikmēr "Formula 1" rīkotāji pagaidām vēl tikai spriež, kad un pie kādiem apstākļiem šovasar varētu norisināties sacīkstes.

Lai komandām dzīve būtu vieglāka, jau izlemts, ka ar šai sezonai konstruētajām mašīnām būs jāstartē arī 2021. gadā, bet budžeta griesti, kas iepriekš bija noteikti 175 miljonu ASV dolāru apmērā samazināmi uz 145 miljoniem. Vairāk par šo summu turpmāk nedrīkstēs tērēt arī vadošās vienības.

"Red Bull Racing" vadītājs Kristians Horners tikmēr paudis ierosinājumu apsvērt iespēju ļaut mazajām komandām iegādāties jau gatavas šasijas, ko gadu iepriekš būtu izmantojušas spēcīgākās un bagātākās komandas: "Ātrākais ceļš kā saudzējot līdzekļus panākt konkurences uzlabošanos būtu ļaut komandām pēc sezonas beigām Abū Dabī vienkārši pārdot veselas mašīnas citām komandām."

Savukārt "McLaren" boss Zaks Brauns šo ideju papildina: "Ja mēs ejam šajā virzienā, es teiktu tā, ka šīs mašīnas tāpat tiktu izmestas ārā, tāpēc iesaku tās vienkārši ziedot. Tas neradītu nekādas izmaksas. Viņi visu darbu būtu pabeiguši, vēl būtu palikušas pāri rezerves daļas un to visu bez maksas varētu nodot klientu komandām."

Izmantotie resursi:
Motorsport.com: F1 News, MotoGP, NASCAR,...


, 2020-05-16 09:15, pirms 4 gadiem
Autors par šādiem rakstiem var likt savu komentāru?
Jo te ir jāpapildina ar Ferrari lobiju, kas aizliedza meitas komandām izmantot mātes šasijas, kas sevišķi sāpīgi atsaucās uz RedBull/TorroRosso, jo Ferrari baidījās, ka meitas komanda varēs konkurētspējīgi cīnīties par pjedestālu un tādā veidā apdraudēt Ferrari iespējas. Tolaik tas bija saprotams, ka RB/TR šasijas cepa Ņuijs, un tas bija bīstami. Un šodien no Ferrari viedokļa vēl bīstamāk, jo tad nevarēs tik brīvi plānot stratēģiju, nebūs tie lielie logi, kad pēc boksiem esi tukšā trasē. Un ja nemainās noteikumi, piemēram, par šķipelēm, tad šasija ir laba arī 3 gadus veca. Ja mainās, tad šasijai neva jēgas un ir izmetama, ko var pārliecināties pēc formulu dizainiem pēdējo 4 gadu laikā - 4 šķipeles, 4 šasijas. Lūk kur izmaksas.
Līdz ar to, šis ieteikums ir veca dziesma, kuru noamputēs saknē. Marussia bija izņēmums, kurai ļāva izmantot vecu šasiju, jo zināja, ka tā ir konkurētnespējīga.
Toto Volfs un Kristians Horners. Foto: Motorsport.com

Cik spējuši nopelnīt F1 komandu vadītāji?

F1 čempionāts ir bagāto cilvēku sports, šeit ļoti daudz nopelna ne vien sportisti, bet arī dažādi vadošie darbinieki. Izteikti līderi starp tiem ir komandu vadītāji, bet īpaši ar savu uzkrāto bagātību izceļas divi - Toto Volfs un Kristians Horners, kuri trases malā pēdējos gados bijuši sīvākie sāncenši.
Karloss Sainss. Foto: Motorsport.com

Itālijas mediji: Sainss startēs "Mercedes" komandā

Itālijas vadošos preses izdevumus aplidojusi informācija, ka "Mercedes" komanda jau pieņēmusi lēmumu uz 2025. gada "Formula 1" sezonu nolīgt Karlosu Saincu. Par to, ka šobrīd notiek padziļinātas sarunas, jau vēsta arī Eiropas mediji.
Airtons Senna 1984. gada Monako GP lietus sacensībās. Foto: Motorsport.com

86 gadu vecumā miris F1 komandas "Toleman" dibinātājs

No šīs pasaules 86 gadu vecumā šķīries Teds Tolemans, kura izveidotā "Tolaman" sacīkšu komanda startēja F1 pasaules čempionātā pagājušā gadsimta astoņdesmitajos gados.