Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:129, Did:0, useCase: 3

Komanda: "Tikai viens ķīniešu pilots tuvāko 20 gadu laikā varētu startēt F1"

Juris Grīns
Juris Grīns

Komanda: "Tikai viens ķīniešu pilots tuvāko 20 gadu laikā varētu startēt F1"
Gvanju Žou. Foto: Renault F1 Team

"Alpine" jauno talantu programmas dalībnieks Gvanju Žou esot vienīgais ķīniešu autosportists, kurš tuvāko 15 vai 20 gadu laikā varētu startēt F1 pasaules čempionātā, uzskata akadēmijas vadītājs.

Žou jau kopš 2019. gada ietilpst "Renault" rūpnīcas jauno pilotu attīstības programmā, bet pērn bija F1 komandas oficiālais testpilots. Sportists pērn aizvadīja savu otro sezonu "Formulā 2", izcīnīja pirmo uzvaru, bet kopvērtējumā ierindojās sestajā vietā, vienu pozīciju augstāk nekā debijas sezonā. Pirms tam viņš aizvadīja trīs sezonas "Formula 3" seriālā, kur divreiz izcīnīja astoto vietu un pēdējā no sezonām arī uzvarēja divās sacīkstēs.

"Projektu ar Žou uzsākām pirms trim gadiem un mērķis bija šo trīs gadu laikā akadēmijā sagatavot viņu gatavībai startēt F1 čempionātā," stāsta programmas direktors Mia Šarizmans. "Turpmāko 15 līdz 20 gadu laikā mēs neredzēsim nevienu ķīniešu pilotu ne F3 un F4, ne arī F2 čempionātā."

Žou jau vairākas reizes ticis pie iespējas izmēģināt F1 bolīdu, pērn aizvadot vairākus testus ar 2018. gada modeļa mašīnu, taču čempionāta posmu treniņbraucienos vēl nav piedalījies. Ma Kvinghua ir vienīgais ķīnietis, kurš ticis tik tālu - viņš piecu posmu treniņos piedalījās 2012. un 2013. gadā "HRT" un "Caterham" komandu sastāvos, bet līdz startēšanai sacīkstēs netika.

Šogad Žou piedalās Āzijas F3 čempionātā, kas notiek Apvienotajos Arābu Emirātos, Dubaijas un Abū Dabī trasēs. Aizvadītajos četros posmos no pieciem paredzētajiem viņš uzvarējis divās sacīkstēs (katrā posmā notiek trīs braucieni) un kopvērtējumā ieņem otro vietu, zaudējot tikai francūzim Pjēram-Luī Šovē. Tāpat viņš plāno aizvadīt trešo sezonu "Formulā 2", kur turpinās pārstāvēt "UNI-Virtuosi" komandu. "Alpine" viņam devusi uzdevumu iesaistīties cīņā par titulu.

"Ja izcīnīšu titulu, varēšu kļūt par F1 pilotu, un es būšu gatavs startēt ar F1 mašīnu," stāsta 21 gadu vecais Žou. "Mans mērķis pavisam noteikti ir cīnīties par titulu, bet, ja nē, tad vismaz finišēt pirmajā trijniekā. Jau iepriekš esam redzējuši, ka piloti, kas iegūst kādu no pirmajām trim vietām, nākamajā gadā jau startē F1. Šis ir augsta līmeņa čempionāts, kur parādīt savu potenciālu, un, ja es to spēšu izdarīt, domāju, man būs iespēja tikt tālāk."

Dalībai "Alpine Academy" šogad ir apstiprināti arī Kristians Lundgārds un Oskars Pjastri, kuri startēs F2 čempionātā, kā arī Vikotrs Martēnss un Kaijo Kolē, kuri savukārt startēs F3 sacīkstēs.

Izmantotie resursi:
Motorsport.com: F1 News, MotoGP, NASCAR,...

     [+] [-]

, 2021-02-15 08:10, pirms 3 gadiem
Gaišreģis- prot novērtēt vēl nedzimušu ķīniešu pilotu talantu….

     [+] [-]

, 2021-02-15 10:14, pirms 3 gadiem
Bam Bam rakstīja: Gaišreģis- prot novērtēt vēl nedzimušu ķīniešu pilotu talantu….
Vo vo, es par to pašu iedomājos. Viņš drošvien arī satika visus ķīniešu zīdaiņus kuriem ar mašīnītēm patīk spēlēties un ieraudzīja cik slikti viņi tās vada.