Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:129, Did:0, useCase: 3

"Haas" vadītājs: "Dizaineriem nācās pasvīst"

Juris Grīns
Juris Grīns

"Haas" vadītājs: "Dizaineriem nācās pasvīst"
Jaunais "Haas VR-18" modelis
Foto: Haas F1 Team

"Formula 1" pasaules čempionāta jaunākā komanda "Haas" savā mājaslapā internetā, kā arī ar sociālo tīklu starpniecību līdzjutējiem atrādīja savu 2018. gada sacīkšu spēkratu "VF-18". Šis ir pirmais gaidāmās sezonas sacīkšu auto, kas atrādīts līdzjutējiem.

Lai gan tiek uzsvērts, ka tā ir "VF-17" modeļa evolūcija, izskatā pamanāmas arī būtiskas izmaiņas, un sevišķi izceļas galvas aizsardzības ierīce halo, kas no šī gada ir obligāta prasība visām komandām. Tāpat būtiski mainīta virsbūves daļa virs dzinēja jeb tā sauktā "haizivs spura".

"Esam novērsuši daudzas nepilnības, jo zinājām, kurās jomās esam vāji," stāsta komandas īpašnieks Džīns Hāss. "Esam koncentrējušies uz to, lai padarītu mašīnu izturīgāku un pietuvotos vadošajām vienībām."

Komandas vadītājs Ginters Steiners piebilst: "Lielākais jaunums ir halo ierīces nākšana klāt. Aerodinamikas speciālistiem šī iemesla dēļ nācās krietni pasvīst studējot, bet dizaineriem bija smagi jāpastrādā, lai pārveidotu šasiju tā, ka halo spējīga izturēt noteiktās slodzes. Halo dēļ ir mainījies formulas minimālais svars, tāpat arī smaguma centrs kļuvis augstāks halo izvietojuma dēļ. Tomēr visas komandas ir vienā laivā. Citādi noteikumi palikuši visai nemainīgi, līdz ar to šī ir iepriekšējā modeļa evolūcija. Mazāk notikusi pārveidošana, vairāk - pilnveidošana. Jūs varat saskatīt, ka daudz kas formulas virsbūvē kopš pagājušā gada palicis nemainīgs. 2017. gada modelis bija diezgan labs, bet ne vienmēr no tā spējām dabūt ārā visu, un mērķis bija to mainīt. Centāmies padarīt mašīnu iespējami vieglāku, lai balastu varētu izvietot tur, kur to vēlamies."

Tāpat mainījies mašīnas krāsojums, kas zaudējusi melno pamatkrāsu un tagad vairāk atgādina 2016. gada dizainu.

Fotogalerija: Amerikāņu komanda "Haas" pirmā atrāda 2018....

Abreviatūra "VF" modeļa nosaukumā izmantota saistībā ar komandas galvenā sponsora "Haas Automation" vēsturi. Komandas dibinātājam Džīnam Hāsam piederošais uzņēmums savulaik 1988. gadā izgatavoja pirmo CNC darbagaldu, kura nosaukums bija "VF-1" ("pats pirmais" jeb "very first one").

"Haas" komandai šī būs trešā sezona tās vēsturē. 2017. gadā tai izdevās gūt 47 punktus, kas ir par 18 vairāk nekā debijas sezonā 2016. gadā. Toreiz tā kļuva par pirmo amerikāņu komandu F1 čempionātā kopš 1986. gada.

Izmantotie resursi:
haasf1team.com