Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:129, Did:0, useCase: 3

Pētījums: Jaunie noteikumi nebūtu ļāvuši F1 debitēt Raikonenam un Batonam

Juris Grīns
Juris Grīns

Pētījums: Jaunie noteikumi nebūtu ļāvuši F1 debitēt Raikonenam un Batonam
Raikonens F1 debijas sezonā 2001. gadā
Foto: nemzetisport.hu

Jaunie FIA superlicenšu iegūšanas nosacījumi savulaik nebūtu ļāvuši pie debijas Formulā 1 tikt tādiem braucējiem kā Kimi Raikonens vai Džensons Batons. Turklāt pat Mihaelam Šūmaheram būtu radušās problēmas ar atgriešanos čempionātā.

Reaģējot uz daudz apspriesto 17 gadus vecā holandieša Maksa Verstapena debiju F1 čempionātā gaidāmajā sezonā, FIA izstrādāja striktākus superlicences iegūšanas nosacījumus, kas stāsies spēkā pirms 2016. gada sezonas. Jaunajos noteikumos ir ieviesta īpaša punktu sistēma un šos punktus topošajiem F1 pilotiem ir jāsavāc, gūstot pieredzi zemāku kategoriju formulu sacīkstēs.

Prestižais vācu izdevums "Auto Motor und Sport" ir aprēķinājis, ka vairāki šobrīd F1 sacensībās startējošie braucēji savulaik pat nebūtu tikuši līdz debijai šajā čempionātā savas pārāk mazās pieredzes dēļ, ja jaunie noteikumi jau tolaik būtu spēkā.

Niko Hilkenbergs, kurš ir ieguvis titilus F3 un GP2, būtu savācis gandrīz trīsreiz vairāk par noteiktajiem 40 punktiem, kas nepieciešami, lai iegūtu debijai F1 nepieciešamo superlicenci. Tikmēr, no otras puses, piemēram, Daniels Rikjardo, kurš debitēja F1 2011. gadā un pirms tam bija "stāžējies" tādos čempionātos kā "Formula Renault 3.5" un citur, nebūtu pielaists startam.

Tāpat savu karjeru pirmsākumos Formulā 1 ar iepriekš iegūto pieredzi nebūtu tikuši šobrīd ļoti augstu vērtētie Kimi Raikonens un Džensons Batons, kuri jau paspējuši kļūt par pasaules čempioniem, turklāt lieliski braukuši jau savās debijas sezonās. Tā kā par startiem DTM pieredzes punkti netiks piešķirti, arī bijušais F1 pilots Pols di Resta nebūtu kvalificējies superlicencei.

Visšokējošākais ir fakts, ka Mihaelam Šūmaheram 2009. gadā teorētiski varētu neļaut atgriezties Formulā 1. Tas tādēļ, ka arī bijušajiem F1 pilotam, lai atgrieztos čempionātā, balstoties uz jaunajiem noteikumiem, iepriekšējā gadā jābūt aizvadījušam vismaz piecus posmus vai 15 posmus pēdējos trīs gadu laikā.

Izmantotie resursi:
PaddockTalk :: F1, Formula 1, NASCAR, IndyCar,...

  -1 [+] [-]

, 2015-01-14 16:56, pirms 9 gadiem
Laiki mainas, toreiz pie F-1 stures nesedas vel pamatskolu nebeigusi berni, siem minetiem pilotiem jau bija virs 20 gadiem, pec si briza punktu sistema vini nebutu tikusi, bet morali un fiziski no biedusi vini bija.

     [+] [-]

, 2015-01-14 17:19, pirms 9 gadiem
Savulaik bērni nebrauca F-1, jo bija jādara kas vairāk par stūres grozīšanu

     [+] [-]

, 2015-01-14 17:46, pirms 9 gadiem
Zombijs rakstīja: Laiki mainas, toreiz pie F-1 stures nesedas vel pamatskolu nebeigusi berni, siem minetiem pilotiem jau bija virs 20 gadiem, pec si briza punktu sistema vini nebutu tikusi, bet morali un fiziski no biedusi vini bija.
Nu nezinu vai par Raikonenu viņa pirmssākumos varētu to teikt, jā, viņš bija 20+ gadus vecs, bet ne viņa fiziskā attīstība, ne uzvedība, neliecināja, ka viņš tam ir gatavs, vēl jo vairāk, nekas neliecināja, ka viņš maz saprot, kur iekūlies.
Tāds samiegojies un vienaldzīgs puika vien bija.
Tas bija pret visiem loģikas likumiem. Toties, kas par talantu tika atklāts...
Toties Batons jau ir cits stāsts, viņš jau pirms debijas F1 bija īsts profesionālis.
Verstapena gadījumā, šķiet runa ir vairāk par vēlvienu Batonu, nevis vēl vienu Kimi. Tas puika varbūt ir ļoti jauns, bet ap viņu ir gana laba komanda lai viņu jau tagad varētu saukt par ļoti nopietnu un savam vecumam profesionālu pilotu.

     [+] [-]

, 2015-01-14 22:04, pirms 9 gadiem
Spirtacentram....jaa jaa Soirtacentram buutu jaasanjemaas un jaavienojaas kaa pareizi raxtiit RAIKONENAS vai Reikenens...savaadaak jau z.b ziileet par ko ir runa...saprast jau saprotam,bet nu tomeer Visi ir par RAIKONENU

     [+] [-]

, 2015-01-14 22:05, pirms 9 gadiem
Bet te tieshaam domaats Spirts *Soirta gan nomudiiju

     [+] [-]

, 2015-01-15 19:26, pirms 9 gadiem
kimi the best!