Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:129, Did:0, useCase: 3

Montoija netic F1 sazvērestības teorijām

Juris Grīns
Juris Grīns

Montoija netic F1 sazvērestības teorijām
Huans Pablo Montoija
Foto: GETTY IMAGES NORTH AMERICA

Lai gan dažkārt presē pavīdējušas sazvērestības teorijas par to, ka "Mercedes" komanda šogad tīšuprāt sagādājusi tehniskas problēmas Lūisam Hamiltonam, lai par F1 čempionu beidzot izdotos kļūt Niko Rosbergam, šādu varbūtību kategoriski noliedz Huans Pablo Montoija, kurš pats savulaik braucis ar "Mercedes" motoriem un no patiesības teikšanas nekad nav vairījies.

Lielākās baumas parādījās šogad pēc Malaizijas "Grand Prix", kad Hamiltons izstājās no sacīkstēm ar sadegušu motoru, tobrīd ieņemot pirmo vietu. Daži pieļāva domu, ka pie dzinēja pirms tam "padarbojušies" komandas mehāniķi.

Montoija, kurš Formulā 1 startēja no 2001. līdz 2006. gadam un uzvarēja septiņās sacīkstēs, arī piedzīvojis visai daudz tehnisku problēmu, sevišķi 2005. gadā, kad pārstāvēja "McLaren" un arī startēja ar "Mercedes" dzinējiem. Tomēr kolumbietis atzīst, ka cilvēki no malas gluži vienkārši neizprot tehniskās nianses, tāpēc nereti pauž pārsteidzīgus minējumus.

"2005. gadā man bija daudz tehnisku problēmu, bet tādas mēdz būt autosacīkstes," saka Montoija. "Mūsdienās, kad kādam salūzt mašīna, cilvēki uzreiz reaģē tā, it kā tā būtu sazvērestība. Tas, ko šie cilvēki nesaprot, ir, cik daudz viss kas mūsdienu mašīnās ir iemontēts un tiek balansēts uz izturības robežas. Kopumā esmu pārliecināts, ka pilots un komanda kopā gan uzvar, gan piedzīvo zaudējumus. Mēdz būt dažādi mirkļi. Nav tā, ka zaudējumi ir kopīgi, bet uzvaras ir tikai pilotam. Dažreiz pilots var izstāties savas vainas dēļ, dažreiz vainojama tehnika."

Lai gan Montoija tika uzskatīts par vienu no ātrākajiem un talantīgākajiem tā brīža pilotiem, viņam neizdevās ne reizi kļūt par čempionu. Toties viņš uzvarējis Monako "Grand Prix", kas tiek dēvēts par prestižāko no F1 posmiem, bet pēc atgriešanās amerikā - arī slavenajās "Indy 500" sacīkstēs.

"Atskatoties uz savu F1 braucēja karjeru, varu teikt, ka braucu "McLaren" un "Williams" komandās, izmantojot "Mercedes" un "BMW" motorus, ar ko uzvarēju sacīkstēs, taču, manuprāt, man nebija iespējas cīnīties par titulu," atzīst kolumbietis. "Es uzvarēju visās sacīkstēs, kurās esmu gribējis uzvarēt. Man nav ko nožēlot."

Pēdējās sezonas Montoija pavadīja IndyCar čempionātā, tomēr arī tur pie titula tikt nav izdevies. Nākamgad viņš spēcīgās "Penske" komandas sastāvā startēs vairs tikai "Indy 500" posmā, kā arī, iespējams, brauks šosejas izturības sacīkstēs.

Izmantotie resursi:
F1Today.net