Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:129, Did:0, useCase: 3

Mūžībā devusies F1 leģenda Stērlings Moss

Andrejs Siliņš

Mūžībā devusies F1 leģenda Stērlings Moss
Sers Stērlings Moss. Foto: PA / Scanpix

90 gadu vecumā pēc ilgstošas slimības mūžībā devies sers Stērlings Moss, kurš tiek uzskatīts par labāko pirmās formulas pilotu, kas tā arī ne reizi neizcīnīja čempiontitulu.

2016. gada decembrī Moss brīvdienās Singapūrā tika pie krūškurvja infekcijas, kā rezultātā 134 dienas pavadīja slimnīcā. 2018. gada sākumā Moss izplatīja paziņojumu, informējot, ka lēnā atveseļošanās procesa dēļ vairs nepiedalīsies publiskajos pasākumos un vairāk laika pavadīs ar ģimeni.

Moss no 1951. līdz 1961. gadam piedalījās 66 pirmās formulas sacīkstēs, 16 no tām izcīnot uzvaras, bet 24 reizes kāpjot uz goda pjedestāla. 1955. gadā Moss kļuva par pirmo Lielbritānijas pilotu, kurš spējis izcīnīt uzvaru posmā savā dzimtenē. Moss četras reizes palika otrais pasaules čempionātu kopvērtējumos. Tāpat Moss piedalījās arī citās autosacīkstēs un kopumā kā braucējs izcīnīja 212 uzvaras.

Pēc 1962, gadā piedzīvotās avārijas Moss mēnesi pavadīja komā un sešus mēnešus bija daļēji paralizēts. Lai gan no profesionālā sporta Moss pēc šī negadījuma atvadījās, viņš regulāri turpināja sacensties starp amatieriem un vēl 81 gada vecumā brauca ar vēsturiskajiem auto.

1990. gadā Mosu iekļāva Motoru sporta Slavas zālē.