Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:129, Did:0, useCase: 3

Verstapenam sāpīga neveiksme, Brazīlijā uzvar Hamiltons

Juris Grīns
Juris Grīns

Verstapenam sāpīga neveiksme, Brazīlijā uzvar Hamiltons
Lūiss Hamiltons. Foto: Mercedes-AMG Petronas Motorsport

Lai gan tuvu uzvarai F1 čempionāta posmā Brazīlijā bija Makss Verstapens, viņu trasē sagrieza par apli atpalikušais Estebans Okons, līdz ar to uzvarētāja godā finišu sasniedza Lūiss Hamiltons. Posmu pirms sezonas beigām Konstruktoru kausu tikmēr jau nodrošinājusi "Mercedes" komanda.

Labs starts sacensībās Interlagosas trasē padevās abiem "Mercedes" pilotiem, ko īsti nevarētu teikt par "Ferrari" komandas braucējiem - kvalifikācijas uzvarētājs Hamiltons samērā droši nosargāja pirmo pozīciju, kamēr Valteri Botass pirmajā līkumā pabrauca Sebastianam Fetelam, kurš bremzējot sabloķēja riteņus. Kimi Raikonens tikmēr piekāpās "Red Bull" pārstāvim Verstapenam, bet jau dažus līkumus vēlāk atguva ceturto pozīciju. Jāpiemin, ka Fetels, citiem jau uzsākot iesildīšanās apli, uz brīdi palika stāvot startā, taču kustību uzsāka un atgriezās savā vietā.

Uzsākot trešo apli, Verstapens atkal apdzina Raikonenu, bet vēl pēc viena apļa, turpat pirmajā līkumā, tika garām arī Fetelam, paceļoties jau uz pirmo trijnieku. Fetels mirkli vēlāk atkal nobloķēja riteņus un līdz ar to nedaudz zaudēja ātrumu, ar ko pietika, lai garām pabrauktu arī komandas biedrs Raikonens. Pa to laiku Daniels Rikjardo, kurš turbīnas maiņas dēļ saņēma piecu starta vietu sodu un startēja vien no 11. pozīcijas, jau bija sestais.

Sacensību sākums neveiksmīgs bija Markusam Ēriksonam, kurš startēja no cerīgās sestās pozīcijas, bet jau pirmajā līkumā piedzīvoja nelielu sadursmi ar Romēnu Grožānu, nolaužot dažas aerodinamikas detaļas. Šķiet, šis nelielais incidents ietekmēja viņa turpmāko ātrumu, jo mašīna acīm redzami nebija spējīga normāli pabraukt, kā rezultātā drīz zviedrs pazaudēja daudzas pozīcijas, līdz atkrita uz pašām beigām un izstājās. Otrs "Sauber" pilots Šarls Leklērs pirms pitstopiem tikmēr bija iekārtojies septītajā vietā.

Verstapenam pa to laiku izdevās apdzīt Botasu, bet līderis Hamiltons vēl nebija paguvis nekur tālu atrauties. Savukārt pārējie sāka nedaudz atpalikt - Raikonens uzsāka Botasa vajāšanu, ko turpat no aizmugures vēroja Fetels un Rikjardo, taču pozīciju maiņa nenotika.

Jāpiemin, ka "Ferrari" piloti sacīkstes uzsāka ar mīkstā sastāva riepām, kamēr "Mercedes" un "Red Bull" braucēji startēja ar supermīkstā sastāva riepām, kas dilst straujāk. Nepiekāpies konkurentam, Botass pirmais no līderiem 19. aplī devās pēc jaunām riepām, bet jau apli vēlāk pie mehāniķiem iebrauca līderis Hamiltons, kurš tobrīd bija tikai pusotru sekundi priekšā Verstapenam, un tika pie vidējā sastāva riepām. 28. aplī pitstopu veica Fetels, kurš bija vairākas sekundes aiz komandas biedra un nepilnu sekundi priekšā tuvākajam sekotājam. Raikonens savu pitstopu veica 32. aplī, tas noritēja bez aizķeršanās, arī viņš saņēma vidējā sastāva riepas, taču trasē atgriezās Fetelam aiz muguras. Lielākā intriga bija par to, vai Verstapenam pēc sava pitstopa veikšanas būs izdevies tikt garām Hamiltonam. Holandietis pēc svaigām riepām iebrauca 35. aplī, bet cerēto nesasniedza un cīņu bija spiests atsākt pāris sekundes aiz Hamiltona. Vadībā nokļuva Rikjardo, taču viņš tobrīd nebija pieskaitāms pie pretendentiem uz uzvaru, jo riepas vēl nebija nomainījis.

Pēc riepu maiņas Hamiltons saglabāja vadību, netālu sekoja Verstapens, pēc kāda laika savukārt sekoja Botass, kuram uz pēdām mina abas "Ferrari" formulas. Rikjardo pēc pitstopa atgriezās sestajā vietā.

Verstapens bija ātrākais pilots trasē un drīz jau cieši sekoja Hamiltonam, bet, uzsākot 40. apli, jau starta taisnē pabrauca "Mercedes" formulai garām. Uzreiz pēc tam jaunais līderis sāka attālināties.

Dramatisks pavērsiens notika 44. aplī, kad Verstapens piedzīvoja sadursmi ar "Racing Point Force India" komandas pilota Estebana Okona formulu. Sacensību līderis tobrīd veica apdzīšanu par apli, bet Okons pienācīgi neatdeva pozīciju un līkumā aizķēra "Red Bull" mašīnu, liekot tai saslīdēt. Turpināt sacensības Verstapens varēja, taču atkrita uz otro pozīciju un Hamiltons paguva atrauties par sešām sekundēm, savukārt Okonam tiesneši piesprieda "stop/go" sodu. Raikonens pa to laiku bija apdzinis gan Fetelu, gan Botasu un nokļuvis trešajā vietā, bet Rikjardo, divreiz gandrīz piedzīvojot sadursmi, tomēr spēja apdzīt Fetelu un iekārtojās piektajā vietā.

Cīņa par uzvaru nebūt nebija galā, jo Hamiltons sūdzējās, ka mašīnai ir problēmas ar jaudu, Verstapens viņam pamazām tuvojās, taču turpat aizmugurē jau brauca arī Raikonens.

54. aplī no piektās pozīcijas mazliet negaidīti otrajā pitstopā devās Fetels, atkrītot aiz Leklēra. Fetelam šajās sacīkstēs acīm redzami kaut kur bija pazudis mašīnas ātrums, arī ar salīdzinoši izturīgajām vidējā sastāva riepām viņš nebija spējīgs veikt visu atlikušo distanci. Dažus apļus vēlāk viņš Leklēru apdzina. Ar riepu stāvokli tikmēr nebija apmierināts Botass, kurš galu galā neizturēja Rikjardo spiedienu un atdeva ceturto pozīciju konkurentam 59. aplī un veica otro pitstopu, pagūstot atgriezties trasē pirms Fetela.

Tuvojoties sacensību beigām vēl bija vairākas lielas intrigas, jo Verstapens vēl varēja noķert un apdzīt līderi Hamiltonu, Rikjardo varēja mēģināt tikt garām trešajā vietā esošajam Raikonenam, bet aiz viņiem Fetels varēja cerēt uz Botasa uzveikšanu. Verstapens pamazām tuvojās vadībā esošajam "Mercedes" pilotam un cerēja nokļūt atstatumā, lai varētu izmantot DRS. Iespējams, ātruma tomēr pietrūka, iespējams, nedaudz patraucēja atpalicēji, taču noķert līderi neizdevās, un Hamiltons finišu šķērsoja pusotru sekundi priekšā, atstājot Verstapenu otrajā vietā. Rikjardo gan noķēra Raikonenu, taču apdzīt nespēja - šie piloti pārdalīja trešo un ceturto vietu. Fetelam tikmēr neizdevās pacīnīties ar Botasu, kurš pēc riepu maiņas bija viens no ātrākajiem trasē, spēja atrauties un finišēja piektais.

Labs un stabils sniegums "Sauber" braucējam Leklēram, kurš finišēja septītais. Savukārt pirmo desmitnieku noslēdza "Haas" piloti Grožāns un Kevins Magnusens, kā arī Serhio Peress no "Racing Point Force India".

Lai gan sinoptiķi solīja lietus iespējamību, sacīkstes tika aizvadītas sausā trasē.

Šis bija F1 pasaules čempionāta 20. posms, un "Mercedes" jau nodrošinājusi pirmo vietu Konstruktoru kausā. Sezonas noslēguma sacensības notiks 25. novembrī Apvienoto Arābu Emirātu galvaspilsētā Abū Dabī.

Brazīlijas "Grand Prix" rezultāti

VietaPilotsKomandaApļiRezultāts
1.Lūiss HamiltonsMercedes711:27:09.066
2.Makss VerstapensRed Bull/TAG71+1.469
3.Kimi RaikonensFerrari71+4.764
4.Daniels RikjardoRed Bull/TAG71+5.193
5.Valteri BotassMercedes71+22.943
6.Sebastians FetelsFerrari71+26.997
7.Šarls LeklērsSauber/Ferrari71+44.199
8.Romēns GrožānsHaas/Ferrari71+51.230
9.Kevins MagnusensHaas/Ferrari71+52.857
10.Serhio PeressRacing Point Force India/Mercedes70+1 aplis
11.Brendons HārtlijsToro Rosso/Honda70+1 aplis
12.Karloss SainssRenault70+1 aplis
13.Pjērs GaslīToro Rosso/Honda70+1 aplis
14.Stofels VandūrnsMcLaren/Renault70+1 aplis
15.Estebans OkonsRacing Point Force India/Mercedes70+1 aplis
16.Sergejs SirotkinsWilliams/Mercedes69+2 apļi
17.Fernando AlonsoMcLaren/Renault69+2 apļi
18.Lānss StrolsWilliams/Mercedes69+2 apļi
-Niko HilkenbergsRenault32Izstājās
-Markuss ĒriksonsSauber/Ferrari20Izstājās

F1 kopvērtējums

VietaPilotsPunkti
1.Lūiss Hamiltons383
2.Sebastians Fetels302
3.Kimi Raikonens251
4.Valteri Botass237
5.Makss Verstapens234
6.Daniels Rikjardo158
7.Niko Hilkenbergs69
8.Serhio Peress58
9.Kevins Magnusens55
10.Fernando Alonso50
11.Estebans Okons49
12.Karloss Sainss45
13.Romēns Grožāns35
14.Šarls Leklērs33
15.Pjērs Gaslī29
16.Stofels Vandūrns12
17.Markuss Ēriksons9
18.Lānss Strols6
19.Brendons Hārtlijs4
20.Sergejs Sirotkins1
VietaKomandaPunkti
1.Mercedes620
2.Ferrari553
3.Red Bull/TAG392
4.Renault114
5.Haas/Ferrari90
6.McLaren/Renault62
7.Racing Point Force India/Mercedes48
8.Sauber/Ferrari42
9.Toro Rosso/Honda33
10.Williams/Mercedes7
Slēpts komentārs: fire

  +4 [+] [-]

, 2018-11-11 20:57, pirms 5 gadiem
Reāli žēl Maksa. Bija viņš šodien ātrākais.

  -2 [+] [-]

, 2018-11-11 20:58, pirms 5 gadiem
Okons ir losis, nu nevar ņemt ļaunā verstapena karjeru, kamēr pats neko nav sasniedzis.
Nav diskusiju par to, Hamiltonam kapitāli paveicās, verstapens bez drs apdzen ferrari, ir jāmāk, dienas labākais drivers
Personīgi patika, ka pareizi pēc kvalenes teicu, ka ferrari lažu norāva.
Feteļs lūzeris un tika deklasēts

  +5 [+] [-]

, 2018-11-11 21:04, pirms 5 gadiem
RTL tikko parādīja, ka Verstapens uz svariem izlamājās un izgrūstījās ar Okonu.
EiroF3 konkurenti uz nažiem.

     [+] [-]

, 2018-11-11 21:07, pirms 5 gadiem
Verstapenam karma iegrieza
Buus čalim zināt kā pašam nevajag darīt
Bet nu slīkonim melni veicās uz nebedu
Kimī kopvertējumā 3v.arī cerams,ka paliks!

  +2 [+] [-]

, 2018-11-11 21:26, pirms 5 gadiem
Kimi sezonas podiumu rekordskaita atkārtojums... jāņem Abu Dabi podiums un būs personīgais rekords! Nav slikti priekš penša…
Un 50 punkti no Vettela, ņemot vērā viņa čakarēšanu sezonas vidū, arī nav slikti...

  +1 [+] [-]

, 2018-11-11 21:29, pirms 5 gadiem
Vienmēr ir paticis Okons,bet nu šoreiz piekrītu Verstapenam,rikojās kā pilnīgs atmārs,ko Okons gribēja ar to paradīt es nezinu...par to var dabūt arī pa galvu...

  +2 [+] [-]

, 2018-11-11 21:30, pirms 5 gadiem
No vienas puses Okorns ir totāls idiots par incidentu,bet no otras puses ar ko Verstapens ir labāks par viņu? Tāds pats idiots. Kimi jau nu noteikti zin. Max tagad zinās kā ir,ka tev sacīksti izčakarē.

  +2 [+] [-]

, 2018-11-11 21:31, pirms 5 gadiem

  +2 [+] [-]

, 2018-11-11 21:33, pirms 5 gadiem
Nesen daudzi raudāja par garlaicīgām, neinteresantām sacīkstēm, ka F1 visu jēgu zaudējusi utt. u.t.jpr.
Cerams, ka šīsdienas sacīkste vismaz uz kādu laiku nīdējus apklusinās. Protams, vienmēr var teikt,, ka varēja būt vēl interesantāk un rezultāts vēl labāks, par to nestrīdos, taču šodien bija gan reālas cīņas, apdzīšanas, negaidīti momenti (kaut vai Okona stulbais izgājiens, vai Fetela bezspēcīgums utt.), cīņa par uzvaru un pjedestālu līdz finiša taisnei.
Nepatīkami pārsteidza Ferrari ātruma trūkums - izrādījās, līdz tam par veiksmīgu soli dēvētais variants ar mīksto riepu izvēli startā izrādījās kļūdains, jo konkurentiem riepas turējās ilgāk, nekā acīmredzot Ferrari stratēģi bija rēķinājuši. Red Bull gan zināmā mērā šokēja ar savu ātrumu un pareizo stratēģiju, principā, lai vai kā es vērtēju Verstapenu, šoreiz jāatzīst, ka viņš bija labākais, un uzvara viņam tika nozagta. Bet prieks par Kimi, kas spēja noturēt aiz sevis ātrāko Rikjardo un izcīnīt vietu uz pjedestāla.

     [+] [-]

, 2018-11-11 21:51, pirms 5 gadiem
Okons sev nopelnīja vietu Mercedesā ka Hamja pakalpiņam

     [+] [-]

, 2018-11-11 21:53, pirms 5 gadiem
frymen rakstīja: https://f1.lv/2018/11/11/verstapens-un-okons-gandriz-sakaujas-pec-brazilijas-gp/?fbclid=IwAR0iODVuWv6vTJ25_YkSb5jzTZE9BUk97PCI2h0vCz5-Ea_0sFY1E8mHFl8
Tas ir tas kas man patīk Nascar cienīga kaisle

     [+] [-]

, 2018-11-11 22:00, pirms 5 gadiem
frymen rakstīja: https://f1.lv/2018/11/11/verstapens-un-okons-gandriz-sakaujas-pec-brazilijas-gp/?fbclid=IwAR0iODVuWv6vTJ25_YkSb5jzTZE9BUk97PCI2h0vCz5-Ea_0sFY1E8mHFl8
Puikām riesta laiks!

  -3 [+] [-]

, 2018-11-11 22:06, pirms 5 gadiem
Es nenedaudz nesaprotu, kāpēc visi Okonu uzskata par vainīgu šajā incidentā, pēc noteikumiem viņš drīkstēja apdzīt verstspenu, viņš atgriezās līdera aplī un video skaidri redzams kā verstapens iegriež likumā neatstājot vietu Okonam, vienkārši idiots, sabojāja sev gonku....

     [+] [-]

, 2018-11-11 22:16, pirms 5 gadiem
Okons malacis tam oranžajam jasaprot ka ir ka citus dzen no trases ara un otrs kas lika skriet likuma virsu,ok Okons nelaida bet taisne Verstapens butu apdzinis...pats vainīgs

     [+] [-]

, 2018-11-11 22:19, pirms 5 gadiem
archdevil rakstīja: Okons ir losis, nu nevar ņemt ļaunā verstapena karjeru, kamēr pats neko nav sasniedzis.
Nav diskusiju par to, Hamiltonam kapitāli paveicās, verstapens bez drs apdzen ferrari, ir jāmāk, dienas labākais drivers
Personīgi patika, ka pareizi pēc kvalenes teicu, ka ferrari lažu norāva.
Feteļs lūzeris un tika deklasēts
Diez vai kāds ir vairāk deklasēts par tevi, narkoša!

  +1 [+] [-]

, 2018-11-11 22:25, pirms 5 gadiem
NAMEJS 9999 rakstīja: Diez vai kāds ir vairāk deklasēts par tevi, narkoša!
Nē, nē. Deklasēts narkoša esmu es
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2018-11-11 23:51, pirms 5 gadiem
ivans_bargais_106311447049099 rakstīja: Anatolij, labaak komentee spiidveju Viashrotaa
Saprotu, par kuru iet runa, bet tavs šāviens ir galīgi garām. Spīdveju es gan TV regulāri skatos, jo sevišķi, ja komentē Anatolijs. Viņš savu darbu māk. Bet ko māki tu? Muļķību rakstīšanai daudz prāta nevajag.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2018-11-12 07:26, pirms 5 gadiem
archdevil rakstīja: Okons ir losis, nu nevar ņemt ļaunā verstapena karjeru, kamēr pats neko nav sasniedzis.
Nav diskusiju par to, Hamiltonam kapitāli paveicās, verstapens bez drs apdzen ferrari, ir jāmāk, dienas labākais drivers
Personīgi patika, ka pareizi pēc kvalenes teicu, ka ferrari lažu norāva.
Feteļs lūzeris un tika deklasēts
Un Versstapens ar i losis bez smadzenem nakošaja taisne butu apdzinis nevis griezis likuma virsu...

  +1 [+] [-]

, 2018-11-12 07:27, pirms 5 gadiem
denebs rakstīja: Nesen daudzi raudāja par garlaicīgām, neinteresantām sacīkstēm, ka F1 visu jēgu zaudējusi utt. u.t.jpr.
Cerams, ka šīsdienas sacīkste vismaz uz kādu laiku nīdējus apklusinās. Protams, vienmēr var teikt,, ka varēja būt vēl interesantāk un rezultāts vēl labāks, par to nestrīdos, taču šodien bija gan reālas cīņas, apdzīšanas, negaidīti momenti (kaut vai Okona stulbais izgājiens, vai Fetela bezspēcīgums utt.), cīņa par uzvaru un pjedestālu līdz finiša taisnei.
Nepatīkami pārsteidza Ferrari ātruma trūkums - izrādījās, līdz tam par veiksmīgu soli dēvētais variants ar mīksto riepu izvēli startā izrādījās kļūdains, jo konkurentiem riepas turējās ilgāk, nekā acīmredzot Ferrari stratēģi bija rēķinājuši. Red Bull gan zināmā mērā šokēja ar savu ātrumu un pareizo stratēģiju, principā, lai vai kā es vērtēju Verstapenu, šoreiz jāatzīst, ka viņš bija labākais, un uzvara viņam tika nozagta. Bet prieks par Kimi, kas spēja noturēt aiz sevis ātrāko Rikjardo un izcīnīt vietu uz pjedestāla.
Pats sev Verstapens nozaga uzskrienot virsu atpalicejam