Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:129, Did:0, useCase: 3

"Red Bull" draud aiziet no F1, lai startētu Lemānā

Juris Grīns
Juris Grīns

"Red Bull" draud aiziet no F1, lai startētu Lemānā
Foto: cnet.com

Trešā ātrākā šī brīža komanda "Red Bull Racing" pieļauj iespēju aiziet no F1 pasaules čempionāta, ja arī tuvāko gadu laikā tai nebūs reālu iespēju sacensties par titulu. Kā alternatīva jau noskatīta Lemānas sacīkstes, kas drīzumā piedzīvos grandiozas pārmaiņas.

"Red Bull" komanda tika izveidota uz "Jaguar Racing" bāzes un pirmo sezonu "Formulā 1" aizvadīja 2005. gadā. Tai bija nepieciešams kāds laiks, lai progresētu, bet no 2010. līdz 2013. gadam tā dominēja čempionātā. Tikai pēc tam, kad 2014. gadā sākās turbo ēra, "Renault" motori izrādījās vājāki nekā konkurentiem un apsīka arī "Red Bull" rezultāti. Šogad komanda pirmo reizi startēs ar "Honda" ražotiem dzinējiem.

F1 īpašniece "Liberty Media" vēlas ieviest revolucionāras pārmaiņas 2021. gadā, kad beigsies pašreizējā Konkordes līguma termiņš, taču iesaistītajām pusēm aizvien nav izdevies vienoties par to, cik lielā mērā izmaiņas veicamas.

"Mums ir līgums līdz 2020. gadam," stāsta "Red Bull" konsultants Helmuts Marko. "Kamēr nav skaidrības par dzinēju regulējumiem un nav noslēgts jauns Konkordes līgums, ne "Red Bull, ne arī "Honda" nevar pieņemt lēmumu. Katrā ziņā, varu pateikt, ka mēs vairs nevēlamies būt atkarīgi, kā tas bijis pagātnē. "

"Red Bull" speciālisti ir palīdzējuši "Aston Martin" rūpnīcai radīt ielas sporta automobili "Valkyrie", kas saražots limitētā daudzumā. F1 tehniskais direktors Adrians Ņūvijs bija viens no galvenajiem personāžiem šajā projektā.

Marko stāsta, ka uz "Valkyrie" bāzes varētu izveidot sacīkšu mašīnu Lemānas sacīkstēm. Jau 2020. gadā beigs pastāvēt LMP1 prototipu klase, bet tās vietā nāks hipermašīnas, kas tiks radītas uz citādiem tehniskajiem noteikumiem, un solās būt ļoti iespaidīgas.

"Viens variants ir slēgt F1 komandu," iespējamos scenāriju izvērtē Marko. "Tāpat varam izvēlēties darīt kaut ko citu, piemēram, startēt citā čempionātā. Mēs varētu startēt Lemānā ar "Valkyrie", kad stāsies spēkā hipermašīnu noteikumi. Mūsu radītajām mašīnām bija sensacionāli panākumi - tās tika vienā brīdī izpārdotas."

Izmantotie resursi:
Motorsport.com: F1 News, MotoGP, NASCAR,...