Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:129, Did:0, useCase: 3

"Aston Martin" ir plāns, kā panākt vadošās F1 komandas

Juris Grīns
Juris Grīns

"Aston Martin" ir plāns, kā panākt vadošās F1 komandas
Foto: SportPesa Racing Point F1 Team

Jau 2021. gadā "Formulā 1" atgriezīsies "Aston Martin" rūpnīcas komanda, kas tiek veidota uz "Racing Point" bāzes. Lai gan darbs pie attīstības darbiem sākts jau šobrīd, vienības mērķis nav izvērsties tik plaši kā to dara šī brīža vadošās komandas.

Par "Aston Martin" atgriešanos F1 pasaules čempionātā kļuva zināms pēc tam, kad "Racing Point" boss Lorenss Strols kļuva par vienu no britu autoražotāja rūpnīcas līdzīpašniekiem. Jau šobrīd tiek investēta nauda esošās F1 infrastruktūras uzlabošanā, tiek plānota jaunas rūpnīcas celtniecība, kas finansiālajā ziņā ir liels pretstats laikiem, kad komanda bija citu īpašnieku rokās un čempionātā startēja zem nosaukuma "Force India".

Neskatoties uz to, komandas tehniskais direktors Endrjū Grīns noliedz, ka "Aston Martin" mērķis būtu līdzināties tādām bagātām vienībām "Mercedes", "Ferrari" vai "Red Bull".

"Viena no pirmajām lietām diskusijās ar Strolu bija par to, ko mums īsti vajag, ko mums ir jādara?" podkāstā "Beyond the Grid" atklāj Grīns. "Nolēmām, ka negribam būt viena no tām lielajām "Formula 1" monstru komandām. Gribam mēģināt saglabāt efektivitāti ar to apjomu, kas mums ir pašlaik. Nevēlamies pēkšņi palielināt darbinieku skaitu no 450 uz 800 vai 900, tas nekad nav bijis mūsu nodoms."

Grīns atzīst, ka viena no būtiskākajām lietām esot bijusi noruna ar "Mercedes", ka tā drīkstēs izmantot F1 čempionvienības vēja tuneli.

"Viena no būtiskākajām sarunām bija par to, kā samazināt atstatumu līdz trim lielajām komandām," saka Grīns. "Gadu no gada varējām vērot, kā šīs trīs komandas pilnībā pārspēj visas pārējās. Un tā nav raķešu zinātne - tikai fizika. Ilgi runājām ar "Mercedes" par iespējām izmantot vēja tuneli, bet viss tika panākt tikai pēc tam, kad pieslēdzās Lorenss un noteikumos to sāka pieļaut."

"Aston Martin" cerības uz panākumiem saistās ar to, ka neviena no komandām jau no 2021. gada nedrīkstēs tērēt vairāk par 145 miljoniem ASV dolāru gadā, kamēr šobrīd "lielais trijnieks" atļaujas operēt ar vismaz divreiz lielākiem cipariem.

Jāpiemin, ka par jauno "Aston Martin" izpilddirektoru pirms atgriešanās "Formulā 1" kļuvis Tobiass Moerss, kurš savus pienākumus sāks pildīt no 1. augusta un amatā nomainīs Endiju Palmeru. Iepriekš Moerss guvis labu reputāciju kā "Mercedes-AMG" priekšsēdētājs.

Izmantotie resursi:
Motorsport.com: F1 News, MotoGP, NASCAR,...