Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:129, Did:0, useCase: 3

Beļģijas GP: Leģendāra trase, Hamiltona pārsvars, "Ferrari" favorītes statusā

Juris Grīns
Juris Grīns

Beļģijas GP: Leģendāra trase, Hamiltona pārsvars, "Ferrari" favorītes statusā
Foto: Francois Lenoir

Šo pēcpusdien plkst. 16:10 pēc Latvijas laika Beļģijā, leģendārajā Spā-Frankošamps trasē startēs "Formula 1" pasaules čempionāta 13. posms. Šīs ir ar krāšņu vēsturi bagātas sacīkstes, kas notiek jau kopš čempionāta pirmās sezonas 1950. gadā, bet šoreiz atkal priekšā jaunas cīņas un jauni notikumi.

Hamiltonam graujošs pārsvars

Aizvadīto 12 posmu laikā astoņas reizes uz goda pjedestāla augstākā pakāpiena kāpis "Mercedes" pilots Lūiss Hamiltons, vēl divās sacīkstēs viņš finišējis otrais, vien Austrijā un Vācijā netiekot līdz pjedestālam. Likumsakarīgi, ka šobrīd britu autosportistam iekrājies jau 62 punktu pārsvars pār tuvāko sekotāju, komandas biedru Valteri Botasu, kuram tikmēr arvien aktīvāk uz pēdām min Makss Verstapens. "Red Bull" pilots uzvarējis divos no pēdējiem četriem posmiem un pašlaik ir vairs tikai septiņu punktu atstatumā. Mazliet iepalikuši no šīs trijotnes ir "Ferrari" braucēji Sebastians Fetels un Šarls Leklērs, taču šodien Spā-Frankošamps trasē viņiem labas izredzes deficītu mazināt.

F1 kopvērtējums pirms 13. posma

VietaPilotsKomandaPunkti
1.Lūiss HamiltonsMercedes250
2.Valteri BotassMercedes188
3.Makss VerstapensRed Bull181
4.Sebastians FetelsFerrari156
5.Šarls LeklērsFerrari132
6.Pjērs GaslīRed Bull63
7.Karloss SainssMcLaren58
8.Kimi RaikonensAlfa Romeo31
9.Daņils KvjatsToro Rosso27
10.Lendo NorissMcLaren24
11.Daniels RikjardoRenault22
12.Lānss StrolsRacing Point18
13.Niko HilkenbergsRenault17
14.Alekss AlbonsToro Rosso16
15.Kevins MagnusensHaas15
16.Serhio PeressRacing Point13
17.Romēns GrožānsHaas8
18.Antonio DžovinaciAlfa Romeo1
19.Roberts KubicaWilliams1
20.Džordžs RaselsWilliams0
VietaKomandaPunkti
1.Mercedes438
2.Ferrari288
3.Red Bull-Honda244
4.McLaren-Renaukt82
5.Toro Rosso-Honda43
6.Renault39
7.Alfa Romeo-Ferrari32
8.Racing Point-Mercedes31
9.Haas-Ferrari26
10.Williams-Mercedes1

"Ferrari" favorītes statusā

Tieši "Ferrari" komanda sevi pieteikusi izteiktai favorītes lomai uz šodien gaidāmo sezonas 13. posmu. Spā-Frankošamps trase ir viena no ātrākajām kalendārā, sevišķi jāizceļ garā taisne pirmā sektora beigās, kur "Ferrari" motoru jaudai ir ievērojams pārspēks pār "Mercedes" un "Red Bull" vienības izmantotajiem "Honda" dzinējiem. Visos trīs treniņbraucienos Maranello komanda bija ātrākā, triumfējot arī kvalifikācijā, kur Leklērs guva uzvaru, par ievērojamām 0.7 sekundēm uzveicot Fetelu. Monako karogu pārstāvošajam pilotam, kurš šīs komandas sastāvā brauc pirmo sezonu, tā būs trešā iespēja startēt pirmajam, taču vēl ne reizi viņš nav guvis uzvaru sacīkstēs. "Mercedes" pārstāvji stāsies otrajā rindā, uzreiz aiz viņiem Verstapens, bet ne viens vien pilots saņēmis starta vietu sodu, tādēļ reālais braucēju izkārtojums startā atšķirsies no kvalifikācijas rezultātos redzētā.

Beļģijas posma starta kārtība:

VietaPilotsKomanda
1.Šarls LeklērsFerrari
2.Sebastians FetelsFerrari
3.Lūiss HamiltonsMercedes
4.Valteri BotassMercedes
5.Makss VerstapensRed Bull-Honda
6.Kimi RaikonensAlfa Romeo-Ferrari
7.Serhio PeressRacing Point-Mercedes
8.Kevins MagnusensHaas-Ferrari
9.Romēns GrožānsHaas-Ferrari
10.Daniels RikjardoRenault
11.Lendo NorissMcLaren-Renault
12.Niko HilkenbergsRenault
13.Antonio DžovinaciAlfa Romeo-Ferrari
14.Pjērs GaslīToro Rosso-Honda
15.Džordžs RaselsWilliams-Mercedes
16.Karloss SainssMcLaren-Renault
17.Lānss StrolsRacing Point-Mercedes
18.Aleksandrs AlbonsRed Bull-Honda
19.Daņils KvjatsToro Rosso-Honda
20.Roberts KubicaWilliams-Mercedes

Leģendārs posms

Beļģijas "Grand Prix" ir viens no visleģendārākajiem posmiem F1 pasaules čempionāta kalendārā. Spā-Frankošamps trase tika radīta tālajā 1921. gadā, sākumā motosacīkšu norisei, bet autosacīkstes tajā sāka rīkot trīs gadus vēlāk. Jau kopš tā laika šī vieta zināma ar neprognozējamiem laikapstākļiem, jo nereti te samērā pēkšņi var uznākt lietus. F1 kalendārā Beļģijas posms tika iekļauts jau čempionāta pirmajā sezonā 1950. gadā un ar atsevišķiem izņēmumiem notiek aizvien. Daudziem pilotiem šī trase ir pati iecienītākā. Sevišķi izceļams "Eau Rouge" līkums, kas tiek raksturots kā viens no sarežģītāk izbraucamajiem visā pasaulē. No pašlaik aktīvajiem pilotiem Beļģijas "Grand Prix" izcīņā uz pjedestāla augstākā pakāpiena visvairāk reižu kāpis Kimi Raikonens - četras. Sešas reizes, kas ir rekords, te uzvarējis Mihaels Šūmahers. Pa trim uzvarām ir Lūisam Hamiltonam un Sebastianam Fetelam.

Beļģijas GP uzvarētāji pēdējos desmit gados:

GadsPilotsKomanda
2018Sebastians FetelsFerrari
2017Lūiss HamiltonsMercedes
2016Niko RosbergsMercedes
2015Lūiss HamiltonsMercedes
2014Daniels RikjardoRed Bull-Renault
2013Sebastians FetelsRed Bull-Renault
2012Džensons BatonsMcLaren-Mercedes
2011Sebastians FetelsRed Bull-Renault
2010Lūiss HamiltonsMcLaren-Mercedes
2009Kimi RaikonensFerrari

Komandas slēdz līgumus

F1 komandas un braucēji atgriezušies no gandrīz mēnesi ilgušā vasaras atvaļinājuma. Tiesa, šajā laikā nerimās kaislības pilotu tirgū, tika noslēgti arī vairāki līgumi. "Mercedes" oficiāli paziņoja, ka paturēs sastāvā Valteri Botasu vēl arī uz 2020. gadu, kamēr otrs kandidāts uz šo vietu, līdzšinējais vienības testpilots Estebans Okons, uzreiz pēc tam uz nākamo sezonu tika apstiprināts par Daniela Rikjardo komandas biedru "Renault" rūpnīcas paspārnē. Tas nozīmē, ka talantīgais francūzis pēc viena gada pārtraukuma atkal startēs F1 sacīkstēs. "Ferrari" nākamgad brauks līdzšinējā sastāvā, ko nosaka jau iepriekš parakstītie kontrakti, arī Verstapens savu vietu "Red Bull" saglabās, bet nav zināms, kurš būs viņa komandas biedrs. Pjērs Gaslī pēc nesekmīga snieguma demonstrēšanas pirms Beļģijas posma aizrotēts atpakaļ uz "Toro Rosso", bet viņa vietā atlikušajā sezonas daļā brauks Alekss Albons, kurš tikai šogad ienāca "Formulā 1". Arī "Racing Point" šonedēļ apstiprināja, ka sastāvā turpinās braukt vienības īpašnieka Lorensa Strola dēls Lānss Strols, kā arī pieredzējušais Serhio Peress, kurš turklāt ticis pie līguma uzreiz uz trim gadiem. "Haas" komanda tikmēr paziņojusi, ka, iespējams, nepaturēs sastāvā Romēnu Grožānu - uz viņa vietu konkurents ir Niko Hilkenbergs, kurš pēc sezonas pametīs "Renault" rindas, taču baumo, ka sportista virzienā raugās arī "Red Bull".

Vai Leklērs izcīnīs pirmo uzvaru F1 karjerā?

  • 67

  • 38


     [+] [-]

, 2019-09-01 11:14, pirms 5 gadiem
aprakstu par posmu jataisa,pirms treniniem,kvalifikacijam utt

  +1 [+] [-]

, 2019-09-01 14:27, pirms 5 gadiem
Spā-Frankošamps trase ir viena no ātrākajām kalendārā, sevišķi jāizceļ garā taisne otrajā sektorā..

Lūgums autoram nākamreiz pārbaudīt informāciju, ko publicēt, jo otrajā sektorā nav nevienas ievērības cienīgas taisnes (Tur, kur sākas 2. sektors, 1. sektora taisne jau ir faktiski noslēgusies) - tādas ir 1. un 3. sektorā. Ne velti, komentētāji visu laiku min, ka tieši Mercedes ir ātrākie 2. sektorā, bet zaudēt 3. un jo īpaši 1. sektorā.