Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:9, Did:0, useCase: 3

Autors: Jānis Pārums

Nedēļas nogalē Vecpilī Latvijas autokrosa čempionāts un folkreiss

Sestdien, 3. augustā Vecpils autotrasē norisināsies Latvijas autokrosa čempionāta trešais posms, bet svētdien turpat arī LAF Folkreisa Vasaras kausa ceturtā sacīkste. Čempionāts sasniegs sezonas vidus atzīmi un, lai gan atsevišķās klasēs iezīmējas favorīti, sezonas nogale čempiontitulu sadalē būs saspringta. Abu dienu sacensību sākums pl.11:00.

No piecām Latvijas autokrosa čempionāta pamatklasēm tikai vienā savu pārākumu izdevies demonstrēt galvenajam favorītam. 2000 Super klasē pirmajos posmos Smiltenē-1 un Vecpilī-1 uzvaras guva Jānis Miščenko (Aizkraukle, SK Ogre), turklāt sīvākie konkurentu, kuru netrūkst, piedzīvojuši problēmas un punktu zaudējumus. Tas Jānim devis stabilu pārsvaru kopvērtējumā un, ja sestdien Vecpilī-2 izdosies trešā uzvara pēc kārtas, čempiontitula apstiprināšana atlikušajos posmos Smiltenē-2 un Bauskā būs formāls jautājums.

Tiesa, konkurenti ir spēcīgi un Miščenko dominanci pastiprina nevis konkurentu trūkums, bet to neveiksmes. Principiāla cīņa Jānim turpināsies ar Juri Spīķi (Rīga), ar kuru jau pērn dalīja čempiontitulu. Spīķis, šķiet, pēdējās sacīkstēs pratis pārvarēt neveiksmju sēriju – NEZ Rallijkrosa posmos Mūsā un Lietuvā gūta, attiecīgi, viena uzvara un viena otrā vieta. Ja šos panākumus izdosies turpināt arī autokrosā, Juris vēl var glābt savas čempiontitula izredzes.

Tikai tehniskas problēmas neļauj cīnīties par čempiona titulu arī Ritvaram Zobenam (Laubere, SK Ogre), izlaistais Vecpils-1 posms (bija jāstartē NEZ posmā Dānijā) mazinājis arī Toma Ziedāna (Nereta, SK Salaca) izredzes uz medaļām. Taču katrā posmā atsevišķi favorītu pietiek.

Citās klasēs situācija ir sarežģītāka un, lai gan it kā zināmi klašu ātrākie braucēji, viņiem nav izdevies pilnībā apliecināt savu favorīta statusu.

1600 klasē galvenais favorīts ir Andis Vanters (Valmiera, SK Autocross.lv 2), kurš uzvarēja Smiltenē-1, bet Vecpilī-1 šokēja ar otro absolūti ātrāko salonmašīnu laika kontroles rezultātu, par dažām sekundes simtdaļām atpaliekot no pilnpiedziņas braucēja Agra Bredika rezultāta. Vantera LADA Samara šogad ieguvusi daudz modernu tehnisko risinājumu. Taču tieši šis elements arī bojā rezultātu – pagaidām tehnikai jāizslimo tā sauktās bērnu slimības. Ja Anda mašīna izturēs, viņš ir ceļā pēc uzvaras.

Iepriekšējais posms Vecpilī sarūpēja pārsteigumus – uz pjedestāla nonāca Jānis Balodis (Lielvārde), Oskars Troika (Embūte, SK Vecpils) un Jānis Grīnvalds (Kuldīga, SK Vecpils). Balodim pirmais LČ pjedestāls, Troikam un Grīnvaldam – augstākais LČ rezultāts. Vai klasē mainījies spēku samērs, vai tomēr līdzšinējie favorīti Vanters, Andis Kļava (Lapmežciems, Autocross.lv Autokrosa komanda) un Andis Skolmeistars (Pope) atgriezīsies uz panākumu takas?

Open klasē turpināsies Agra Bredika (Tukums) duelis ar Intu Jeršovu (Rīga, Autocross.lv Autokrosa komanda). Pēc pirmajiem posmiem jaudīgo pilnpiedziņas mašīnu braucēju starpā 1:1 uzvaru ziņā. Viņi būs favorīti arī šajā un nākamajos posmos, jo aizmugures piedziņas prototipu līderi Jānis Kozlovskis (Ogre, SK Ogre), Eduards Iesalnieks (Valka, TSK Smiltene) un Jānis Dreimanis (Salacgrīva, SK Salaca) pašlaik netiek līdzi pilnpiedziņas automašīnām. Tomēr kļūdas tiks izmantotas.

Lai gan dalībnieku sastāvs Open klasē ir raibs (piecas pilnpiedziņas, seši aizmugures piedziņas prototipi), papildu intrigu rada debitants Lauris Unāms (Salaspils). Viņa rīcībā būs spēcīgs Subaru Impreza automobilis un, pēc skarbas mācību stundas debijas sacīkstē rallijkrosā Mūsā, Laurim būs iespēja demonstrēt sniegumu arī Latvijas čempionātā.

VAZ Klasika klasē par galveno favorītu allaž tiek uzskatīts Imants Kolomenskis (Ogre, SK Salaca). Tomēr, lai arī pirmajos posmos viņš izvirzījies kopvērtējuma vadībā, panākumu nav nākuši viegli, jo bijis jāpārvar nopietnas tehniskas problēmas. Vecpils-2 intriga – vai nu Imants ar uzvaru nostabilizēsies kopvērtējuma vadībā, vai nu pirms atlikušajiem posmiem VAZ klase iegūs žilbinošu intrigu.

Viņa sīvākie sekotāji posmā būs Arnis Odiņš (Naukšēni, SK Autocross.lv 2), Edijs Zimza (Valmiera) un Kristaps Maševskis (Rite), kuram neizdevās tikt uz iepriekšējo LČ posmu Vecpilī-1. Klasē arī debitants – pirmo cīņu Latvijas autokrosa čempionātā plāno aizvadīt ogrēnietis Ivo Macuļēvičs.

B600 bagiju klasei posms Vecpilī būs ceturtā sacīkste no sešām. Šķietami ātrākie braucēji klasē ir pērnie medaļnieki Jānis Baumanis (Mārupe), Kaspars Bumbiers (Bauska) un Valters Zīverts (Priekule, SK Vecpils). Taču dažādu apsvērumu dēļ pirmajiem diviem neizdosies aizvadīt jau otro sacīksti pēc kārtas, savukārt Zīvertam strauji tuvojas šogad klasē debitējošais Buggy 1600 Baltijas kausa ieguvējs Dāvis Aupe (Ogre). Šis duelis, kā arī Aigara Liškovska (Baloži, SK Ogre 2) iespējamā konkurence padara neprognozējamu kā posmu, tā situāciju kopvērtējumā.

Kopā ar lielajiem sportistiem cīņā metīsies arī bērnu Beta bagiju braucēji, kuri aizvadīs jau piekto posmu Latvijas Bērnu čempionātā. Pašlaik līderis ir Ričards Špaks. Taču sestdienai intrigu sarūpē divi jaunie sportisti no Krievijas – Vladislavs Ļebedevs un Ivans Daņiļenko.

Iepriekš minēto intrigu atrisinājums Vecpils autotrasē sestdien. Savukārt nākamajā dienā Vecpils autotrasē (Rīga – Liepāja šosejas 162. km) tiks aizvadīts LAF Folkreisa Vasaras kausa ceturtais posms un LAF Krosa komisijas autokrosa kausa astotais posms. Sacīkstei vēl turpinās pieteikšanās, tāpēc galīgais sportistu sastāvs būs zināms vēlāk, par ko informēsim.

Informācija par notikumiem nedēļas nogalē – Autocross.lv

Informāciju sagatavoja:
Viesturs Saukāns, LAF Preses dienesta vadītājs


Tomass Šileika. Foto: Facebook.com/motokross.mxmagmum

Deviņi latviešu motokrosa braucēji startēs "ADAC MX Masters" pirmajā posmā

Nedēļas nogalē deviņi latviešu motosportisti gatavojas startēt Vācijas atklātajā motokrosa čempionātā "ADAC MX Masters". Vadošajā klasē uz starta izies Tomass Šileika.
Foto: FIA Formula E
1

"Formula E" čempionātā pirmo reizi starēs pilots no Baltijas

Igauņu autosportists Pauls Arons nākošmēnes debitēs "Formula E" čempionātā, sacensībās Berlīnē pārstāvot "Envision" komandu. Līdz šim Baltijas valstu piloti šajās sacīkstēs nav braukuši.
Haralds Garkaklis uz pjedestāla otrā pakāpiena. Foto: RMC

Latviešu kartingistiem pjedestāli "RMC Euro Trophy" pirmajā posmā

Beļģijā, Genkas trasē aizvadīs "Rotax Max Challenge" (RMC) "Euro Trophy" seriāla pirmais posms, kurā pjedestālus divās klasēs izdevās iekarot latviešu kartingistiem. Uz podiuma kāpa Haralds Garkaklis un Patriks Noels Ločmelis, bet tuvu "Top 3" bija arī daži citi mūsu sportisti.