Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:9, Did:0, useCase: 3

Skreija Tallinā izcīna ilgi gaidīto pirmo uzvaru

Juris Grīns
Juris Grīns

Skreija Tallinā izcīna ilgi gaidīto pirmo uzvaru
Foto: openkart.lv

Ar Normunda Skreijas ilgi gaidītu pirmo uzvaru sestdien, 28.martā, Tallinā "Triobet kardikeskus" trasē noslēdzās Openkart čempionāta 3.posms.

Trīsdesmit dalībnieku konkurencē otro vietu izcīnīja Artūrs Freimanis, bet trešais Krišs Jaunzemis. Čempionāta līderis Andrejs Laipnieks finišēja ceturtais. Izaicinājuma kausa ieskaitē pirmā uzvara Renāram Paideram, otrais Gatis Vītols, bet trešais Kārlis Kleinhofs. Komandām jau trešā uzvara šosezon "SNB Racing", tiesa gan šoreiz punkts punktā cīnoties ar "Brum Drum" un "Movers.lv". Movers.lv specbalvu ieguva Gatis Vītols.

Normunds Skreija kopā ar Krišu Jaunzemi, Andreju Laipnieku, Daci Dambergu un citiem braucējiem ir no 2013.gada "zelta iesaukuma" - jaunās braucēju paaudzes, kas pirms diviem gadiem burtiski apgrieza čempionātu kājām gaisā. Ar "Triobet kardikeskus" trasi Normundam ir īpašas attiecības - tieši šeit pirms diviem gadiem, finišēdams otrais, viņš izcīnīja savu pirmo pjedestālu tikai trešajā Openkart sacīkstē, pirms gada viņš atkārtoja tieši to pašu, un līdz sestdienas posmam Tallinā viņa kontā bija jau desmit pjedestāli, tostarp četras otrās vietas. Lai arī 2013.gadā Skreija sakrāja tikpat daudz punktu cik Krišs Jaunzemis, tomēr Kriša divas uzvaras bija izšķirošas, lai tieši viņš nevis Normunds izcīnītu uzvaru Izaicinājuma kausa un debitantu ieskaitē. Pērn Skreija līdz pat pēdējiem posmiem vēl spēja cinīties par čempiona titulu un ne velti līdz sestdienas vēlai pēcpusdienai viņš tika minēts kā labākais no tiem dalībniekiem, kuri vēl nav izcīnījuši uzvaras. Divas uzvaras Attīstības līgas sacīkstēs bija mazs mierinājums, tomēr tagad beidzot ir izcīnīta ilgi gaidītā uzvara arī čempionātā, zīmīgi, ka Normunds uzvaru izcīnīja savā 39.sacīkstē un kļuva par 39.braucēju, kurš ir uzvar Openkart čempionāta posmā.

Čempionāta trešais posms bija jubilejas 20.Openkart sistēmas sacīkste "Triobet kardikeskus" trasē kopš 2004.gada un septītais Openkart čēmpionāta posms šajā trasē. Sacīkste noslēdza "Movers.lv" atbalstīto 3 posmu sēriju čempionātā. Uz Tallinu jau ierastajā marta pēdējā sestdienā devās 30 dalībnieki, kas ir lielākais dalībnieku skaits izbraukuma posmos kopš 2009.gada maija, kad Igaunijas vidienē esošo Veskisillas trasi apmeklēja 33 braucēji. Beidzot izbraukuma sacīkstē piedalījās Andrejs Laipnieks, ierindā bija arī Krišs Jaunzemis, Kristaps Grīnieks un citi līderi, piedalīties izlēma arī veterāns un liels šīs trases eksperts Lauris Rozenvalds, pirmo sacīksti šogad aizvadīja arī iepriekšējā gada Triobet posma uzvarētājs Nils Trapāns, kuram jubilejas 50.čempionāta posms, bet debiju Openkart piedzīvoja Ernests Eglītis.

Kā ierasts izbraukuma sacīkstēs braukšanas laiks krietni lielāks nekā posmos Latvijā, bet finālbraucienu distance veseli 30 apļi jeb apmēram 18 minūtes. Vērts atzīmēt, ka tie braucēji, kuri brauca treniņus un vēlāk finālbraucienos uzvarēja savu finālu un iekļuva nākamajā braucienā kopā trasē pavadīja apmēram vienu stundu. Jāuzteic arī trase, kas apstiprināja savu Baltijas labākās indoor trases statusu gan ar labi sagatavoto tehniku, gan attieksmi un visu pārējo. Šoreiz Tallinā arī lietojām atsvarus, jo Sodi kartingu ir aprīkoti ar speciālām svaru novietnēm, kur var ievietot lidz pat 30 kg smagu balastu ar soli 2,5 kg. Tika izlemts svaru pielīdzināt pie 80 kilogramiem un no 30 dalībniekiem atsvari bija jāliek deviņiem dalībniekiem. Kā jau ierasts telpu trasēs formāts bija vēsturiskais - divas kvalifikācijas un finālbraucieni.

Labs sniegums kvalifikācijā - uzvaras pamats

No sešām čempionāta sacīkstēm "Triobet" trasē četrās uzvara izcīnīta no pole position, bet divās no otrās starta vietas, tāpēc, lai pretendētu uz uzvaru, vispirms ir jāaizvada laba kvalifikācija un Normunds uzreiz ķērās vērsim pie ragiem, startējot jau pirmajā kvalifikācijas braucienā jau sestajā aplī uzrādīja laiku 33,46, bet pirmspēdējā 11.kvalifikācijas aplī jau 33,39. Kā izrādījās abi šie apļa laiki bija pietiekami pole position iegūšanai un spēcīgam pieteikumam uz uzvaru. Pirmajā kvalifikācijā otru labāko laiku 33.51 uzrādīja Artūrs Freimanis, kurš otrajā sesijā spēja vēl nomest divas simtdaļas, taču tuvāk par 33,49 Normundam tā arī nespēja piekļūt. Kvalifikācijā otro līdz astotai vietai šķīra vien 0,22 sekundes, bet automātiski vietu finālā garantēja labākie septiņi - trešais bija Andrejs Laipnieks, vienu simtdaļu aiz Andreja Renārs Paiders, kurš ir ātrākais no Izaicinājuma kausa ieskaites dalībniekiem, piektais Krišs Jaunzemis, tad Grīnieks, bet kā pēdējais vietu finālā garantēja Rozenvalds. Nils Trapāns kvalificējās 13.vietā, bet uzreiz aiz viņa lielisku sniegumu nodemonstrēja Vilnis Kepe, kuram 14.vieta. Neveiksmīga kvalifikācija Dacei Dambergai un Kasparam Ritumam, kuri izcīnīja vietas pašās otrā desmita beigās. No debitantu ieskaites braucējiem Edgars Bambītis 18.vietā, bet sīvākais sāncensis Toms Kalnītis 22.vietā un uzreiz aiz Toma Andris Ratkus 23.vietā. Normundam šī bija otrā uzvara kvalifikācijā, bet Renāram Paideram ceturtā pozīcija ir labākais rezultāts kvalifikācijā.

Koncentrēšanās un dzelzs nervi atnes uzvaru Skreijam

"D" finālā lielisku braucienu veica Ivars Gailis, kurš vadībā izvirzijās jau otrajā aplī un finišā otro vietu pārspēja par 4,6 sekundēm. Pārējiem braucējiem sacikste gan bija notikumiem bagāta, lielisks brauciens padevās Laurim Lazdiņam, kurš startēja no pirmspēdējās vietas, nogulēja startu, pēc pirmā apļa bija pēdējais, bet jau piekto apli pabeidza otrajā vietā un pozīciju noturēja līdz pat finišam. Pavisma raiba sacīkste bija Andrim Ratkum - pirmo apli veica kā līderis, tad divi apļi otrajā vietā, tad pēc sadursmes atkrita uz sesto pozīciju, uzrāpās atpakaļ līdz ceturtajai vietai, atkal nokrita uz sesto, nedaudz pakāpās, vēlreiz nokrita jau līdz septītajai vietai, bet beigu beigās finišēja piektais. trešo vietu braucienā izcīnīja Andra komandas biedrs Artūrs Voitišķis.

"C" finālā pirmos deviņus apļus vadību noturēja Gatis Bergmanis, bet tad vadībā izrāvās Kaspars Ritums, Bergmanim atkrītot uz ceturto pozīciju, bet aiz Rituma otrajā vietā Dace Damberga, kura pēc pirmā apļa bija tikai piektā, turpat arī Edgars Bambītis. Kasparam līderpozīcijas izdevās noturēt gan tikai divus apļus, kad paša kļūda pirmspēdējā līkumā un sagriešanās pārvilka svītru cerībām iekļūt "B" finālā, turpretī pēkšņi lepnā vientulībā vadībā nokļuva Damberga un aiz viņas iekārtojās Edgars Bambītis. Konkurentu sīvās cīņas savā labā lieliski izmantoja arī Artūrs Jāņkalns, kurš pirmajos apļos no otrā vietas atkrita uz sesto, bet vēlāk spēja pakāpties atpakaļ uz trešo pozīciju. Tomēr brauciena galvenie notikumi bija Rituma un Bergmaņa, kā arī Kalnīša un Jurgela savstarpējās aizraujošās cīņas.

"B" finālā pirmajā pusē vadību nosargāja Bonders, taču Vītols arvien uzstājīgāk izrādīja pretenzijas uz uzvaru braucienā, tiesa gan saskaņā ar jaunajiem noteikumiem no "B" brauciena finālā iekļust pirmās divas vietas, taču konkurence uz šīm divām vietām bija nopietna. Pirmajā aplī otro vietu startā zaudēja Kārlis Kleinhofs, kuru apdzina gan Vītols, gan Mariss Kalniņš. Četrpadsmitajā aplī Vītolam izdevās apdzīt Bonderu, kuram vairāk bija jādomā par otrās vietas nosargāšanu, jo aizmugurē turpat uz bampera "sēdēja" Kalniņš un Kleinhofs. Atrisinājums šāi cīņai notika pāris apļus vēlāk - 17.apļa pirmajā līkumā notika nelielu sadursmju ķēdes reakcija, kurā lielākais zaudētājs izrādījās Bonders, atkrītot uz piekto vietu, bet situāciju savā labā lieliski izmantoja Kleinhofs apdzenot ne tikai pie staba iestrēgušo Artūru, bet arī Marisu. Ne visai veiksmīga sacīkste Nilam Trapānam - bieži paša nepiespiestu kļūdu no 2013.gada vicečempiona negadās redzēt, tomēr ņemot vērā, ka Nils Openkart nav piedalījies kopš septembra beigām, kad kopā ar komandu "Baltie" izcīnīja LeMans sērijas čempiona titulu, 13.vieta ir pat labs rezultāts.

Fināls izvērtās par pamatīgu šaha un nervu spēli. Vienīgās izmaiņas pirmajos 10 apļos notika startā, kur Jaunzemis zaudēja vienu pozīciju Grīniekam un atkrita uz sesto vietu. Skreijam izdevās līdera pozīciju noturēt, taču bija skaidrs, ka nekur atrauties neizdosies un Normundam nācās pielikt maksimālas koncentrēšanās pūles, lai nepieļautu kaut niecīgāko kļūdu, ko varētu izmantot aizmugurē braucošais Freimanis, turklāt arī aiz Artūra muguras pārējie braucēji bija viens aiz otra - kļūda ikvienam šajā virtenē varēja maksāt nevis vienu, bet vairākas vietas, tāpēc bija vērojams liels saspringums, taču neviens uz pārsteidzīgu soli pagaidām neizšķīrās. Pirmais status-quo izlēma pārtraukt Grīnieks, kurš centās apdzīt ceturtajā vietā esošo Paideru, manevrs nebija veiksmīgs turklāt abu cīkstēšanos perfekti izmantoja Jaunzemis, kurš ieguva uzreiz divas pozīcijas. Grīnieka uzstājība gan tika atalgota divus apļus vēlāk, kad izdevās apdzīt Renāru un, dzenoties pakaļ Krišam, uzrādīt arī sacīkstes un visas dienas labāko apļa laiku 33,235. Apmēram tajā pašā laikā Gatis Vītols beidzot tika galā ar vecmeistaru Rozenvaldu un pakāpās uz septīto vietu, bet pēdējās izmaiņas notika vien piecus apļus līdz finišam, kad Krišam izdevās apdzīt komandas biedru Laipnieku un kārtējo reizi pierādīt, ka viņš ir spējīgs no jebkuras situācijas izspiest maksimumu. Jaunzemis šis bija 20.pjedestāls aizvadītajās 40 sacīkstēs un viņs ir vienīgais, kurš kāpis uz pjedestāla visos trijos šīs sezonas posmos, vēl vairāk - Krišs uz pjedestāla kāpa jau septīto sacīksti pēc kārtas un 13.reizi pēdējo 14.posmu laikā. Finišā pēc trīsdesmit apļiem Skreija bija 0,85 sekundes priekšā Freimanim un 1,13 sekundes Jaunzemim. Interesanti, ka sestā vieta finišēja tikai 3,8 sekundes aiz līdera, pirmie astoņi 9,10 sekundēs.

3.posma finālbrauciena rezultāti

VietaBraucējsKomandaRezultāts
1Normunds SkreijaBRUM DRUM30 apļi
2Artūrs FreimanisMOVERS.LV+0.85
3Krišs JaunzemisSNB RACING+1.13
4Andrejs LaipnieksSNB RACING+2.97
5Kristaps GrīnieksBALTIE+3.33
6Renārs PaidersSPIEDIENS+3.84
7Gatis VītolsBALTIC AUTO PARTS+6.01
8Lauris Rozenvalds-+9.10
9Kārlis KleinhofsMOVERS.LV+20.08

Kopvērtējums pēc 3.posma

Pēc trešā posma pirmajā četriniekā izmaiņu nav, vienīgi nedaudz samazināta punktu atstarpi pirmajā trijniekā, uz piekto vietu pakāpies sacīkstes uzvarētājs Skreija, bet sestais ir Renārs Paiders, līdz ar to vērojama interesanta sakritība, ka 3.posma seši labākie ieņem arī pirmās sešas vietas kopvērtējumā. Laipnieka pārsvars pār Jaunzemi ir par mata tiesu mazāks - 14 punkti, trešajā vietā esošais Freimanis atpaliek par 30 punktiem, bet Grīnieks par 41 punktu. Skreija, kurš izlaida iepriekšējo posmu "333" no līdera atpaliek nedaudz vairāk kā uzvaras tiesu - 53 punktus. Izaicinājuma kausa līderis Paiders ir sestais, bet kopvērtējumā 7., 8., un 9. vietā ir tuvākie viņa konkurenti šajā ieskaitē - Jurģis Brauers, Kārlis Kleinhofs un Gatis Vītols, pirmo desmitnieku noslēdz Artūrs Bonders, bet Izaicinājuma kausa pirmo piecinieku Kaspars Ritums. No debitantiem diviem galvenajiem konkurentiem Bambītim un Kalnītim pa 38 punktiem, taču tehniski augstāk ir Kalnītis, jo labāka ir labākā iegūtā vieta - 15., bet Bambītim labākais sasniegums 16.vieta. Komandām "SNB Racing" trešā uzvara ir atnesusi maksimālie iespējamo punktu skaitu - 60, otrie ar 44 ir "Movers.lv", bet trešie ar 34 punktiem "Baltie", tikpat punkti arī "Brum Drum".

Kopvērtējuma pirmais desmitnieks pēc 3.posma

VietaBraucējsKomandaPunkti
1Andrejs LaipnieksSNB RACING132
2Krišs JaunzemisSNB RACING118
3Artūrs FreimanisMOVERS.LV102
4Kristaps GrīnieksBALTIE91
5Normunds SkreijaBRUM DRUM79
6Renārs Paiders (cc)SPIEDIENS79
7Jurģis Brauers (cc)BRUM DRUM74
8Kārlis Kleinhofs (cc)MOVERS.LV71
9Gatis Vītols (cc)BALTIC AUTO PARTS60
10Artūrs BondersSPIEDIENS56

Nākamās sacīkstes

Sezona turpināsies 9.aprīli ar Attīstības līgas 2.sacīksti Sporta kompleksā "333", kur ļoti iespējams apgūsim LeMans sērijas hrestomātisko jaunievedumu startu ar skriešanu, bet 16.aprīlī turpat notiks čempionāta 4.posms, kas būs jubilejas 250. Openkart sacīkste (skaitot kopā čempionāta posmus, "B" ligas sacīkstes, Attīstības līgu, LeMans sēriju un kausa iazcīņas). Bet vēl pēc nedēļas plānots sezonas pirmais LeMans komandu sacensību posms, datums vēl tiks precizēts, jo plānots bija 23.aprīlis, taču tā kā šajā dienā uz RedBull kart fight Pasaules finālsacensībām izlido Laipnieks un Grīnieks, iespējams saskaņots tiks cits datums.

Informāciju sagatavoja:
Uldis Galdiņš, (openkart.lv)